Serveis secrets al descobert

  • "No és gaire creïble que solament hi hagi dues persones del País Basc a la llista"

Martxelo Otamendi
22.04.2022 - 21:30
VilaWeb

Si el nombre de polítics espiats amb els programaris d’espionatge Pegasus i Candiru indica amb qui estan ocupats els serveis secrets espanyols, hem de concloure que la situació política del País Basc no els ha causat gaire preocupació aquests darrers anys. A la llista apareixen desenes de catalans –Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Elisenda Paluzie…–, mentre que tan sols hi ha dos noms bascs: Arnaldo Otegi i Jon Iñarritu. No és gaire creïble que solament hi hagi dues persones del País Basc.

Els serveis secrets es mouen per les clavegueres com un peix a l’aigua i els responsables no sempre n’estan al cas. “Els governs espanyols sabien que els serveis secrets, mitjançant els programes esmentats, es dedicaven a espiar agents polítics?”, és la pregunta retòrica que hem escoltat aquests darrers dies. No necessàriament és així, atès que els serveis secrets són un estat en si mateix dins els estats.

Tanmateix, una volta descobert o publicat per mitjà d’una investigació, la cosa més important és observar com reacciona el govern sorprès. Té dues opcions: negar-ho i mirar de tapar-ho o destituir els càrrecs responsables.

El juliol del 1985, els agents dels serveis secrets de l’exèrcit francès van col·locar dos explosius al vaixell ecologista Rainbow Warrior, de Greenpeace, a Nova Zelanda. Van matar, accidentalment, el fotògraf portuguès Fernando Pereira. Tant si n’estava al corrent com si no, el ministre de Defensa, Charles Hernuk, es va veure obligat a dimitir.

Un dels agents que participaren en aquella operació, el militar Gerard Royal, germà de l’ex-dirigent socialista Ségolène Royal, va declarar, trenta anys després dels fets, que era impossible que es fes una operació d’aquella envergadura sense que el president d’aleshores, François Mitterrand, ho sabés.

L’ocupant de la Moncloa destituirà ningú?

No oblidem que al País Basc ja vam tenir el nostre cas Pegasus. El 1986, quan Carlos Garaikoetxea era president, la seva pròpia policia li va fer escoltes telefòniques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor