16.05.2018 - 10:18
|
Actualització: 16.05.2018 - 10:19
Els consellers Meritxell Serret, Toni Comín i Lluís Puig han arribat a primera hora del matí als tribunals del Palais de Justice de Brussel·les per assistir a la cita amb la justícia sobre la seva extradició a l’estat espanyol. La vista, programada a les nou del matí, durarà poc, segons els seus advocats, que tenen previst fer declaracions als mitjans en sortir. Fonts de la defensa han indicat a l’ACN que si no hi ha cap sorpresa i la fiscalia de Brussel·les demana l’extradició de Serret, Comín i Puig aquest dimecres proposarà també a quins delictes s’equiparen els càrrecs que els imputa la justícia espanyola en l’euroordre. La decisió del jutge belga podria, per tant, fer-se pública en les pròximes setmanes. L’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, de l’equip jurídic dels consellers, manté la ‘plena confiança’ en la justícia belga. ‘Esperem tornar amb molt bones notícies’, va piular aquest dimarts Cuevillas quan es dirigia a Brussel·les. L’advocat Paul Bekaert, Cuevillas i Gonzalo Boye han estat dels primers en arribar prop de les vuit del matí. Més tard ho han fet Puig, Serret i Comín. A les portes del Palais de Justice hi han acudit també en mostra de suport els eurodiputats d’ERC Jordi Solé i Josep Maria Terricabras així com el del PDECat Ramon Tremosa.
El darrer cop que tots tres consellers van presentar-se davant del tribunal va ser el 18 d’abril. Llavors, el jutge belga va decidir ajornar la vista fins aquest dimecres per donar més temps a les parts per preparar el cas ja que la fiscalia de Brussel·les va demanar ‘informacions suplementàries’ a Espanya i la defensa volia ‘temps’ per preparar-se.
Fins al moment, el ministeri públic belga no ha formulat les acusacions ja que era a l’espera de rebre més informació sobre les peticions d’extradició per part de la justícia espanyola. ‘Necessitem altres informacions i el 16 de maig veurem si les tenim o no, i si hem tingut temps d’examinar-les’, van indicar llavors des del ministeri.
En l’anterior procediment judicial, iniciat a la tardor i finalitzat al desembre arran de la suspensió de les cinc euroordres emeses per l’Audiència espanyola, la fiscalia de Brussel·les va proposar equiparar els delictes que s’imputaven llavors a Puigdemont i la resta de membres del govern establerts a Bèlgica amb els de ‘coalició de funcionaris’ i malversació del codi penal belga.
En aquest cas, però, indiquen fonts de la defensa a l’ACN, els càrrecs no són els mateixos i caldrà esperar a les acusacions que formuli el ministeri públic. Mentre que a Toni Comín se li imputen els delictes de rebel·lió i malversació, Meritxell Serret i Lluís Puig són perseguits per desobediència i malversació. En tot cas, el jutge instructor del cas sí que és el mateix que en l’anterior procediment. Un fet que, d’altra banda, tant la fiscalia com la defensa, han declinat valorar.