Quinze sèries per a evadir-se de la calor aquest estiu

  • Us oferim un recull de sèries estrenades enguany o que s'estrenaran durant l'estiu per a gaudir-ne durant les vacances

VilaWeb
Arnau Lleonart
22.07.2022 - 21:40

Aquest estiu no és fàcil. Les ganes que teníem de llançar-nos al carrer i recuperar totes les activitats que es van suspendre per culpa de la pandèmia han acabat en un parèntesi per la calor inusual que vivim. Amb temperatures així, allò que més ve de gust és romandre a casa sota el refugi de l’aire condicionat o un ventilador. Fet i fet, no és mala idea posar-se còmode al sofà i aprofitar les vacances per posar-se al dia amb les millors sèries que s’han estrenat enguany, o mirar-ne de noves que s’estrenaran a l’estiu. Per estalviar-vos la recerca, VilaWeb ha destriat el gra de la palla i us ofereix una selecció de quinze sèries que podeu mirar per oblidar la calor del carrer.

La llista final – Prime Video

Enguany, les grans plataformes de vídeo a la carta s’han posat les piles amb el respecte als espectadors catalanoparlants i hi ha hagut unes quantes estrenes amb doblatge i subtítols en català. La major part han estat films, però Prime Video, la plataforma d’Amazon, ha estrenat La llista final, la seva primera sèrie de producció pròpia doblada i subtitulada en català. Tenim davant una sèrie d’acció protagonitzada per Chris Pratt, en la pell d’un comandant dels SEAL, la força d’operacions especials de la Marina dels Estats Units. Després d’una missió fatídica en la qual es moren tots els seus companys, torna a casa i comença a rememorar-ho, però s’adona que hi ha coses que no encaixen.

Under the banner of heaven – Disney+

Andrew Garfield i Daisy Edgar-Jones són els protagonistes d’Under the banner of heaven, un drama criminal que ja ha estat comparat amb l’extraordinària True detective. És basada en la novel·la homònima que segueix la història d’un detectiu ultracristià, seguidor de l’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies, a qui la investigació d’un brutal assassinat suposadament pel mandat de Déu farà qüestionar-se la fe. Als Estats Units, es va estrenar al canal FX de Hulu i a Europa arribarà el 27 de juliol a Disney+.

In my skin – Filmin

Un dels darrers èxits de la BBC s’ha estrenat enguany a Filmin, que ja ens té acostumats a oferir petites joies europees. In my skin –nominada al premi BAFTA a la millor sèrie de l’any– narra la història trista d’una adolescent de setze anys que fa malabars amb una doble vida. A casa té la llosa de ser la responsable i fer-se càrrec d’un pare alcohòlic i malcarat i una mare amb trastorn bipolar, però a l’institut ho amaga i menteix perquè ningú no sàpiga com de desestructurada és la seva família. Però les mentides no s’aguanten sempre i sovint es troba amb dificultats per justificar als amics, professors i relacions amoroses les seves absències. Es pot mirar en anglès amb subtítols en català.

Stranger things (quarta temporada) – Netflix

Passa poques vegades que la quarta temporada d’una sèrie aconsegueixi d’eclipsar totes les anteriors i que fins i tot tingui més audiència que la primera, però enguany ha passat amb Stranger things. El retorn a Hawkins i el retrobament amb els protagonistes, que fa anys que van deixar enrere la infantesa amb la qual els vam conèixer i es van endinsar de ple en l’adolescència, no ha pogut ser més satisfactori. Així com els protagonistes, la sèrie ha madurat i s’ha acostat sense por al gènere del terror, capaç de travar una trama amb tres línies argumentals en paral·lel que recompensaven els espectadors fidels amb la satisfacció de veure com es van resolent misteris que ens havien presentat a la primera temporada. La sensació de veure com tot lliga és molt agraïda per l’espectador, i si a això s’hi afegeix l’aparició del dolent més terrorífic, l’evolució humana dels personatges i una banda sonora dels vuitanta magnífica, el resultat és una de les millors estrenes de l’any.

House of the dragon – HBO Max

Fa anys que l’esperàvem i aquest estiu podrem mirar-la. HBO Max estrenarà el 22 d’agost House of the dragon, la preqüela de Game of thrones, que mostrarà la fi del regnat de la família Targaryen. La sèrie és basada en la novel·la Fire and blood, de George R. R. Martin mateix, i explica la guerra civil entre els germans Rhaenyra i Aegon per a succeir el seu pare Viserys i ocupar el tron de ferro. Game of thrones ens va mostrar el potencial destructiu dels tres únics dracs que restaven vius a Ponent, i House of the dragon n’estarà curulla.

The Lord of the Rings: The Rings of Power – Prime Video

Tan sols una setmana després de l’estrena de House of the dragon, el 2 de setembre s’estrena l’altra superproducció èpica de la temporada: The Lord of the Rings: The Rings of Power, la preqüela del Senyor dels anells que Prime Video vol convertir en la seva Game of thrones. L’aposta que ha fet Amazon per aquesta sèrie és màxima: la primera temporada ha costat uns 387 milions d’euros. És cert que gran part de la despesa per a engegar la sèrie s’aprofitarà per a les temporades posteriors (cinc, en total), però també s’hi ha d’afegir els 250 milions de dòlars que van pagar pels drets d’autor de la saga. La història ens situa a la Segona Edat –El senyor dels anells passa al final de la Tercera– i si bé comença en una època de pau relativa, aviat hauran d’afrontar el ressorgiment del mal a la Terra Mitjana. Oficialment, no s’ha explicat gaire més cosa de l’argument, però les imatges del vídeo promocional ja fan les dents llargues als seguidors de J. R. R. Tolkien.

Moon Knight – Disney+

La factoria Marvel s’ha fet forta en un ritme d’estrenes inassolible per a cap altra saga d’històries. Cada mes, aproximadament, tenim una nova sèrie o film de superherois. Tots s’emmarquen en el gran arc argumental que es coneix com a Univers Cinematogràfic de Marvel, però cada història és més o menys independent de la resta. Moon Knight és la sèrie perfecta per als qui tinguin cert interès en aquests productes, però no vulguin haver de mirar la trentena de sèries i films d’abans. A Moon Knight hi trobem un personatge desconegut pel gran públic –un home amb trastorn de la personalitat que obté poders gràcies al déu egipci Khonsu– i una trama d’intriga i aventures protagonitzada per Oscar Isaac i amb Ethan Hawke com a dolent. Enguany, Marvel també ha estrenat la sèrie de l’adolescent d’ascendència paquistanesa Ms. Marvel i el 17 d’agost començarà She-Hulk: Attorney at Law, una comèdia d’advocats amb Tatiana Maslany en el paper de Jennifer Walters, cosina de Hulk.

Queer as folk – Starzplay

Queer as folk va revolucionar la televisió dels 2000 amb una sèrie que mostrava sense censures, i carregada d’escenes eròtiques, la vida d’un grup d’amics gais de Pittsburg (els Estats Units). Aquella sèrie es va acabar, però vint anys després, Queer as folk torna en forma de reboot. Òbviament el context social ha canviat tant que les trames de la nova Queer as folk no poden ser les mateixes que les de la sèrie original, però qui la va veure hi trobarà personatges que clarament els recordaran als que ja coneixen i es retrobaran amb Babylon, la mítica discoteca gai on els protagonistes de la primera sèrie passaven moltes nits. S’estrena el 31 de juliol a Starzplay.

Alma – Netflix

Sergio G. Sánchez, guionista de L’orfenat, s’estrena a Netflix amb Alma, una sèrie d’enjòlit sobrenatural sobre la recerca de la identitat amb una trama emotiva, misteriosa i inesperada. L’Alma és una noia que sobreviu a un accident d’autobús en què es moren gairebé tots els seus companys i es desperta en un hospital sense recordar l’accident, ni el seu passat. S’enfronta a tot de records que no reconeix com a propis i l’amnèsia i el trauma li causen terrors nocturns i visions que evoquen uns misteris que no entén. S’estrena el 19 d’agost i els espectadors catalans hi trobaran cares conegudes com les de Nil Cardoner i Mireia Oriol, que van participar a Les de l’hoquei.

Heartstopper – Netflix

Heartsopper és la sèrie que tot homosexual adult hauria volgut mirar quan era adolescent. Fresca, tendra i emotiva, és la típica sèrie romàntica d’institut amb l’única novetat que és entre dos nois. Una recepta que a priori pot semblar molt senzilla, però que el fenomen que va suscitar demostra el buit que hi havia d’històries entranyables en les quals els personatges LGBT siguin protagonistes i les coses els surtin bé.

Borgen. Power and glory – Netflix

Ara fa dotze anys, la sèrie política Borgen va posar en relleu la gran qualitat de les sèries nòrdiques. La trama comença quan Birgitte Nyborg es converteix, contra tot pronòstic, en la primera dona que és primera ministra a Dinamarca, i durant tres temporades mostra els alts i baixos de la política danesa amb una trama altament addictiva. La sèrie original es va acabar el 2013, però el gran record entre el públic ha aconseguit que torni amb una seqüela que gira al voltant de la descoberta de petroli a Grenlàndia.

The afterparty – Apple TV

Una de les comèdies més originals de l’any ens trasllada a una trobada d’ex-alumnes que acaba amb un assassinat. Quan la policia arribi, es trobarà que els ex-companys s’acusen els uns als altres i veurem com són molts els motius que hi ha per haver comès el crim. Cada episodi se centra en el punt de vista d’un dels participants, de manera que trobarem diferents claus per a esclarir què ha passat.

Tot allò que estimes – Filmin

Seríeu capaços d’estimar d’algú que és encantador, però que és un neonazi? La sèrie noruega Tot allò que estimes ens presenta un debat complex amagat sota una sèrie romàntica juvenil. Tot comença quan la Sara es retroba amb un antic company d’universitat, en Jonas, i se n’enamora cegament. La relació és perfecta, però en Jonas viu una crisi existencial que com més va més l’acosta a tesis d’extrema dreta que troba a internet. Què ha de fer la Sara, contra això? Continua al seu costat i mira d’allunyar-lo d’aquestes idees o trenca la relació? La sèrie es pot mirar a Filmin amb subtítols en català.

Pam & Tommy – Disney+

L’any 1996 internet ja s’estenia i cada vegada arribava a més cases quan es va publicar un dels primers vídeos virals de la història: una cinta robada en què es veia l’actriu i model Pamela Anderson i el bateria Tommy Lee mantenint relacions sexuals durant la seva lluna de mel. Tot havia començat amb uns obrers que havien fet reformes a la mansió del matrimoni i no estaven satisfets amb el pagament que havien rebut, de manera que van robar la caixa forta, van trobar-hi la cinta dins i van creure que en podrien fer negoci. Pam & Tommy explica com va anar tot plegat i l’impacte que va tenir per als protagonistes, que de fet han criticat que se n’hagi fet una sèrie tenint en compte el trauma que va ser.

Irma Vep – HBO Max

En una època en què sembla que la indústria del cinema i les sèries ja no té idees i que com més va més habituals són els remakes, reboots, preqüeles i seqüeles –de fet, moltes de les sèries presentades en aquest llistat es poden classificar com a tal–, HBO Max fa un tomb més i ens presenta una sèrie sobre la filmació d’un remake d’un antic film de cinema mut. La cosa interessant, en aquest cas, és que la nova sèrie és dirigida per Oliver Assayas, el mateix director del film del 1996 del mateix nom. Un exercici captivador que ens mostra les costures de la indústria del cinema.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor