05.08.2020 - 19:00
|
Actualització: 05.08.2020 - 19:25
L’estiu és el moment de l’any per a aturar-se. Fer una pausa i dedicar-se a un mateix sigui relaxant-se a la platja o la muntanya o posant-se al dia amb els llibres, els films i les sèries pendents. Després de tres mesos de confinament i la pandèmia encara activa, és important desconnectar per afrontar amb força el curs vinent, que tot indica que serà complicat. Una oportunitat per a tornar a mirar un clàssic de l’estiu com ‘Plats bruts’ –que és a TV3 a la carta, Prime Video, FilminCat i YouTube– o per a recuperar la comèdia d’èxit d’IB3 ‘Mai neva a Ciutat’, disponible al servei a la carta d’IB3, FilminCat i YouTube. I si voleu descobrir sèries, a continuació us oferim un llistat de recomanacions de les principals plataformes de continguts sota demanda:
Netflix
Netflix acaba d’estrenar la segona temporada de ‘The Umbrella academy‘, la seva sèrie de superherois amb què omple el buit de les sèries de Marvel, que ara tenen a Disney+ la seva finestra prioritària. En la segona temporada, els protagonistes hauran de tornar a reunir-se després dels esdeveniments del final de la primera temporada per salvar el món de l’apocalipsi. La sèrie és una adaptació del còmic homònim escrit per Gerard Way, cantant del grup My Chemical Romance i il·lustrat per Gabriel Bá.
https://www.youtube.com/watch?v=Me0eoCwLj-A
Enguany també s’ha publicat a Netflix una de les sèries que ha causat més sensació: ‘Unorthodox‘. Amb tan sols quatre episodis aconsegueix de fer-nos empatitzar i patir per l’avenir de l’Esty, una jove jueva que fuig de l’ofec que significa el seu matrimoni pactat en una comunitat ultraortodoxa de Williamsburg (Brooklyn, Nova York). Tot i que l’Esty se’n va a Berlín, el seu marit i el seu cosí aconsegueixen de trobar-la i miraran de fer-la tornar a la vida d’abans.
https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw
Per a descobrir més coses sobre la comunitat jueva ultraortodoxa també podem mirar ‘Shtisel‘, una aclamada sèrie israeliana que Netflix ha comprat per oferir als seus subscriptors. La història segueix la vida de Shulem Shtisel, rabí i patriarca, i d’Akiva Shtisel, un pintor que es debat entre la vida artística i la religiosa.
Si preferim una comèdia àgil, podem optar per ‘How to sell drugs online (Fast)‘, que fa poc ha publicat la segona temporada. Amb episodis de vora trenta minuts, explica la història de dos adolescents alemanys que munten un servei de venda en línia d’èxtasi perquè un d’ells recuperi la seva antiga xicota.
També és ideal per a l’estiu, per la seva lleugeresa, ‘Never have I ever‘, una comèdia juvenil d’episodis curts on Devi Vishwakumar, una adolescent nord-americana d’una família d’origen indi, cerca de ser popular a l’institut.
En canvi, si volem una sèrie que ens ocupi la ment, podem aventurar-nos amb ‘Dark‘, la sèrie de ciència-ficció alemanya estrella dels darrers anys. Un enjòlit sobre desaparicions, viatges en el temps i molts secrets que deixa l’espectador enganxat a la butaca mirant un episodi rere un altre. Fa poc, Netflix n’ha estrenat la tercera i última temporada, i l’ha acompanyada d’una guia interactiva molt completa per a controlar tots els detalls de la complexa trama sense esguerrar-nos l’argument.
HBO
Els inesperats esdeveniments que han convertit el 2020 en un any ple de desgràcies fa que no veiem tan lluny com podria semblar les coses que ens explica ‘Years and years‘, una distopia produïda per la BBC que ens mostra el pas dels anys en una família anglesa. La trama comença el 2019 i cada episodi fa salts endavant en el temps fins a arribar al 2034. La sèrie és un retrat dur de la degeneració de la societat i com, de mica en mica, es posen les bases per a l’ascens del feixisme al Regne Unit, representat per la figura de Vivienne Rook (Emma Thompson). La sèrie també ens mostra una crisi de refugiats ucraïnesos, la sortida de Grècia de la Unió Europea, la independència de Catalunya, una revolució d’extrema esquerra a Espanya que finalment desemboca en un govern d’extrema dreta i la hibridació d’éssers humans amb elements tecnològics.
Una de les estrenes polítiques de l’any ha estat ‘The plot against America‘, una minisèrie basada en la novel·la homònima de Philip Roth sobre com hauria estat un suposat ascens del feixisme als Estats Units als anys quaranta. L’acció ens situa al costat d’una família jueva de Nova Jersey, que veu com un militar xenòfob guanya les eleccions a la presidència i transforma els EUA.
Tampoc no ens podem deixar perdre ‘Watchmen‘, l’estrena de més audiència d’HBO després de ‘Game of thrones’. Darrere hi ha Damon Lindelof, autor d’un altre èxit, ‘Lost’, que va revolucionar el món de les sèries de televisió la primera dècada del segle XXI. Tot i que la sèrie es basa en els còmics homònims de DC, no és cap adaptació, sinó que s’ubica trenta-quatre anys després de la fi de la trama original. ‘Watchmen’ ens mostra una realitat alternativa dels Estats Units on els policies han d’amagar la seva identitat per l’alt nivell de violència i on un grup de supremacistes blancs amenaça la societat.
El 14 d’agost és previst que HBO estreni ‘Lovecraft country’, l’esperada adaptació de la novel·la de terror homònima que combina un drama racial amb els monstres de l’univers de H.P. Lovecraft, autor de criatures tan cèlebres com el temible Cthulhu.
https://www.youtube.com/watch?v=dvamPJp17Ds
FilminCat
La plataforma barcelonina FilminCat fa anys que lluita per fer forat al mercat de l’audiovisual sota demanda amb films i sèries independents i d’autor. Tot i que és més coneguda pel seu catàleg de cinema, també té una selecció feta amb cura de sèries que ens poden distreure els dies de calor. Els amants de l’enjòlit i la tensió narrativa han de mirar ‘La ruta dels diners‘ (‘Bedrag‘), una sèrie escandinava que ja es considera la successora de la brillant ‘Borgen‘, amb qui comparteix creador: Jannik Johansen. La sèrie ens ofereix una trama de cobdícia, diners i males decisions que arrenca amb el descobriment del cos sense vida d’un treballador d’una empresa d’energies renovables que ha crescut molt els darrers anys. A partir de la mort, els investigadors estiren un fil que deixa al descobert les discutibles condicions laborals de l’empresa.
Continuant amb la tensió, els vuit episodis breus de ‘El Col·lapse‘ (‘L’Effondrement’) també garanteixen una bona estona d’angoixa i tensió creixent pel col·lapse d’un dia per l’altre del sistema on vivim. Un drama apocalíptic en pla seqüència que pren un nou significat des de la perspectiva actual que ens dóna la pandèmia del coronavirus. És obra del col·lectiu audiovisual Les Parasites, que conformen antics alumnes de l’Escola internacional de cinema de París.
‘El mestre carnisser‘ (‘Club der singenden Metzger’) explica la història de dues famílies d’origen alemany que han d’emigrar als EUA després de la Primera Guerra Mundial. Un drama televisiu basat en la novel·la The master butchers singing club que li ha valgut la selecció al Festival de Munic.
Amb un to més divertit, però sense abandonar del tot el drama, el catàleg de FilminCat també ens ofereix ‘Pure‘, una comèdia dramàtica britànica sobre una noia amb un trastorn obsessiu compulsiu que la fa pensar en tot moment en sexe. Imaginar-se tothom despullat o tenint relacions sexuals dificulta enormement la seva vida, motiu pel qual agafa un autobús fins a Londres per trobar-hi una solució.
L’estiu també és una molt bona època per a gaudir de ‘Inside No. 9‘, sèrie de culte britànica guanyadora de dos premis Bafta. Són episodis independents d’uns trenta minuts amb el nombre 9 com a únic fil connector que destaquen pels girs de guió inesperats i la capacitat de caminar entre la comèdia i l’angoixa.
Prime Video
Prime Video, la plataforma d’Amazon, ha virat fa poc l’estratègia per convertir-se en un espai on trobar sèries multipremiades com ‘Lost‘, ‘The Office‘, ‘Misfits‘, ‘Dexter’ o ‘Sons of Anarchy‘. Mai no és mal moment per a recordar personatges i trames que ens van fer passar tan bones estones o, si encara no els coneixem, descobrir-los.
Més enllà dels clàssics, el catàleg de Prime ens ofereix novetats igualment atractives com ‘The Boys‘, que el 4 de setembre estrenarà la segona temporada. La sèrie ens mostra una realitat en què els superherois són habituals en la vida quotidiana i venerats com a estrelles, però la realitat és que la majoria són arrogants i corruptes que deixen grans destrosses després de les seves actuacions ‘heroiques’. Per controlar-ne els excessos hi ha The Boys, un grup de vigilants dedicat a protegir els ciutadans de qui se suposa que els protegeix.
‘Star Trek: Picard‘ ha estat una de les estrenes de l’any de Prime Video. El britànic Patrick Stewart torna a interpretar Jean-Luc Picard, el capità de la nau, a ‘Star Trek: The Next Generation’. La sèrie s’ambienta divuit anys després de l’última aparició de Picard a ‘Star Trek: Nemesi’, i troba al personatge profundament afectat per la mort de Data i la destrucció de Ròmul, capital de l’Imperi Romulà.
Per últim, no podem deixar sense recomanar la comèdia dramàtica britànica ‘Fleabag‘, una de les sèries més destacades de l’any passat. El seu èxit té un nom: Phoebe Waller-Bridge, actriu protagonista i guionista de la sèrie. Amb un humor àcid i sense complexos, ‘Fleabag’ aborda qüestions universals com l’amor, la família, la religió i la sexualitat en gran complicitat amb l’espectador, amb qui la protagonista comparteix reflexions trencant la quarta paret.