20.02.2025 - 21:40
|
Actualització: 21.02.2025 - 12:34
L’aparició de la plataforma 3Cat ara fa un any i mig ha impulsat TV3 a fer un salt endavant en la producció de sèries i films de ficció. És el tipus de contingut de més èxit de la plataforma (l’any passat, es van registrar vora 100 milions de reproduccions de productes de ficció, segons dades de 3Cat) i, alhora, permet de combinar productes de gran format i pressupost amb uns altres de més modestos però adreçats a sectors concrets del públic que, en la televisió tradicional, podrien tenir problemes per a trobar forats a la graella. Arran d’això, 3Cat ha preparat un 2025 farcit d’estrenes de sèries de ficció, amb propostes de creadors destacats com Lluís Arcarazo, Letícia Dolera, Isaki Lacuesta i Dani de la Orden.
Fa poques setmanes, ja es va estrenar la segona temporada de Jo mai mai, l’opció de ficció juvenil de la casa. A diferència de la primera temporada, que es va emetre simultàniament a TV3 i a la plataforma 3Cat, els nous episodis s’han estrenat en exclusiva a la plataforma, i han aconseguit més de 500.000 reproduccions la primera setmana. Tot seguit, repassem les sèries pròpies que 3Cat estrenarà enguany.
Sala polivalent
Un dels punts forts de la plataforma de televisió a la carta és que pot donar espai a propostes de talent emergent sense necessitat de fer superproduccions. I aquesta premissa encaixa com un guant a la companyia teatral la Calòrica, que aquests darrers anys ha revolucionat el panorama teatral català amb propostes com ara De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda. Ara s’estrenen en l’audiovisual amb Sala polivalent, una minisèrie de sis episodis amb sis històries diferents que passen en una mateixa sala. Des d’una classe de dansa que acaba en assemblea a un taller de ceràmica relaxant que acaba a crits o la trobada de fans d’un programa infantil. S’estrenarà en exclusiva a la plataforma 3Cat el 3 de març.
“La plataforma 3Cat ens permet d’aixecar produccions relativament de pressa amb un cost força assumible. És un dels seus usos: servir de base i provar coses”, va explicar Cristina Villar, responsable d’estratègia i innovació de 3Cat, en una trobada amb periodistes per a presentar les estrenes de ficció del 2025. Sala polivalent és creada i dirigida per Israel Solà i Juan Yago i interpretada per Xavi Francès, Aitor Galisteo Rocher, Esther López, Marc Rius i Júlia Truyo.
El mal invisible
La crònica negra no es desenganxa dels vespres del dilluns de TV3. Si ara aquella franja és ocupada per la cinquena temporada de Crims, ben aviat donarà pas a El mal invisible, una sèrie que recupera el to de l’estupenda Nit i dia. De fet, darrere hi ha el mateix guionista, Lluís Arcarazo, que s’acompanya als guions de Guillermo Cisneros i Maria Jaén, sota la direcció de Marta Pahissa. A diferència de Nit i dia, la investigació policíaca que inspira El mal invisible és real, perquè es basa en els assassinats en sèrie d’homes que vivien als carrers de la Barcelona confinada el 2020.
Els agents dels Mossos d’Esquadra Quique Molina (David Verdaguer) i Marga Muñoz (Ángela Cervantes) són els encarregats d’investigar els crims durant els vuit episodis que dura, i en què també participen Àlex Brendemühl, Roger Guitart, Victoria Kantch, Melina Mathews i Cristina Genebat. S’estrenarà el 24 de març a TV3 i a la plataforma 3Cat.
Delta
L’enjòlit tindrà continuïtat amb l’estrena de Delta, que els espectadors valencians ja van poder veure a À Punt la tardor passada. Les dues televisions han coproduït aquesta sèrie sobre la desaparició d’una activista ecologista italiana que preparava un informe ambiental molt important sobre el Delta de l’Ebre.
Júlia (Meritxell Calvo), periodista, i Meri (Raquel Ferri), pescadora, se submergeixen en un món d’homes ple de misteris i interessos ocults per investigar el cas amb el context de fons del Delta de l’Ebre, amenaçat pel canvi climàtic. El repartiment el completen Pep Tosar, Lluís Marquès, Sergi Gibert, Cristina Fernández, Martín Atance, Carles Roig, Carol Rovira i Mercè Comes. L’ha creada i dirigida David Gonzàlez, amb Laia Foguet (Crims) com a co-guionista.
El creador d’influencers
L’humorista Marc Sarrats fa el pas a la ficció amb una proposta estrafolària: una agència de comunicació i assessoria de continguts digitals per a empreses amb problemes que necessiten un cop d’efecte. I aquí és on apareix Sarrats, que ofereix la seva experiència com a creador de contingut per intentar reflotar-les (sense gaire èxit).
El creador d’influencers té vuit episodis i és dirigida per Xumari Roca i Gil Pratsobrerroca i guionitzada pels mateixos Sarrats, Pratsobrerroca i Indi Carbajal.
Sense filtres
Ara fa un any, els joves creadors de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) van tenir el seu espai a 3Cat amb Nudes, una minisèrie amb tres històries diferents de menors d’edat implicats en la filtració d’imatges de persones despullades difoses per internet. Ara la premissa tindrà continuïtat amb Sense filtres, que continuarà explorant la relació dels adolescents amb els mòbils i la sexualitat. Tractarà les històries de l’Alícia, una noia de setze anys que es vol dedicar a la música, en Charlie, un noi trans de setze anys a punt de començar el procés d’hormonació, i l’Emma, una jove boxadora de dinou anys a punt de debutar en el circuit professional de la boxa.
Carlos Villafaina repeteix a la direcció, acompanyat de Celia Giraldo i Sara Fantova, amb els guions d’Ainhoa Bolaños, Aleix Mestre (que també repeteixen) i Afioco Gneco. La nova tanda d’episodis, que es limitarà a tres capítols, la protagonitzen Nico Ariso, Luana Rocha i Lara Oliete.
Vintage (segona temporada)
Amb Vintage 3Cat va recuperar les sèries dirigides al públic adult, que reconeixen que havien descuidat, i n’estan tan satisfets que n’han encarregat una segona temporada. Una nova tanda d’episodis que continua acompanyant Lluís Villanueva i Abel Folk en el camí d’aquesta parella d’homes de seixanta anys amb problemes per a adaptar-se en el món d’avui.
En aquesta segona temporada, en Paco (Abel Folk) treballa de soci amb la Xusa (Diana Gómez), amb qui va tenir una relació tensa en els primers episodis. Arran d’aquesta col·laboració empresarial, coneixerà la seva mare, amb qui tindrà un amor d’efervescència adolescent que tots dos amagaran a la Xusa. Alhora, en Genís (Lluís Villanueva) s’ha convertit en el psicòleg de les estrelles, però també haurà de cuidar la Pie (Carme Pla), que torna a viure amb ell per un accident que ha tingut i que la manté immobilitzada. David Martín Porras i Elia Urquiza continuen a la direcció, amb els guions de Juan Cruz, Rafel Barceló, Júlia Cot i Enric Pardo.
Pubertat
Una altra de les grans estrenes previstes enguany és Pubertat, la nova sèrie de Letícia Dolera que 3Cat ha coproduït amb Max i que aborda el conflicte d’una agressió sexual entre menors dins una colla castellera que es denuncia a les xarxes socials, amb tres adolescents assenyalats com a culpables.
Està creada, dirigida i protagonitzada per Dolera, amb Almudena Monzú com a coguionista. Al repartiment també hi ha Carla Quílez, Xavi Sáez, Betsy Túrnez, Alexandra Russo, David Vert, Biel Durán, Anna Alarcón, Lluís Marco i Vicky Peña, entre més. S’estrenarà primer a Max i després a 3Cat.
Com si fos ahir (novena temporada)
Com ja és habitual, el setembre arribarà amb una nova tanda d’episodis de Com si fos ahir, i ja en serà la novena. Així superarà en nombre de temporades la seva antecessora directa, La Riera, i igualarà el nombre de temporades de la sèrie més longeva de la televisió catalana: El cor de la ciutat. Això sí, encara és molt lluny en nombre d’episodis, perquè el confinament per la covid va escapçar la producció de la sèrie.
Com si fos ahir continuarà amb noves trames i nous personatges, que encara no s’han anunciat, i amb la voluntat de continuar explorant històries més juvenils per a atraure nous públics.
La casa nostra
Cada mes al rànquing de sèries més vistes de la plataforma 3Cat hi ha Plats bruts, la sitcom catalana per excel·lència. Després d’aquell gran èxit, TV3 en va produir més, però ara ja fa molts anys que el públic català no es retroba amb les comèdies de situació. De fet, la darrera fou 3 anys i un dia, que es va acabar d’emetre el 2009. És per això que va fer una convocatòria pública per a atraure nous projectes i n’ha acabat seleccionat La casa nostra, dels mateixos creadors que el film d’èxit Casa en flames: el director Dani de la Orden i el guionista Eduard Solà.
Serà una comèdia romàntica sobre la convivència de pares, fills i amics sota un mateix sostre, i comptarà amb aparicions de famosos del món de la comunicació, les xarxes socials i el cinema, que interpretaran personatges secundaris amb aparicions esporàdiques. A més, la música catalana hi tindrà un paper destacat. S’espera que l’estrena no arribi fins a final d’any, però, si agrada, els espectadors no hauran d’esperar gaire perquè 3Cat n’ha encarregat directament dues temporades.
Ravalejar
Pubertat no és l’única coproducció amb Max que 3Cat estrenarà els mesos vinents. Ravalejar, una sèrie creada pels cineastes Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, tots dos guanyadors del Gaudí a la millor direcció per Segundo premio. Sense ser una sèrie autobiogràfica, s’inspira fortament en la vida de Rodríguez i en la pèrdua del restaurant Can Lluís, que era de la seva família i va haver de tancar el 2021 víctima de l’especulació immobiliària. Se centrarà en el barri del Raval de Barcelona i explicarà com, després de vora cent anys d’història i tres generacions, un restaurant de tota la vida i respectat pels veïns –Can Moscas– viu amb el risc d’haver de tancar per la compra d’un fons d’inversió.
Segons 3Cat, el 80% de la sèrie es filmarà en català, però també incorporarà més idiomes que són habituals de sentir al barri del Raval, com el castellà, l’àrab, l’urdú i l’anglès. Es filmarà a la primavera i s’estrenarà a final d’any o l’any que ve. Primer es podrà veure a Max i, després, a 3Cat.