‘És impensable que Bèlgica no reconegui Catalunya’, diu un politòleg flamenc reconegut

  • Segons Bart Maddens, 'Catalunya és a la ‘pole position' per a ser un estat independent'

VilaWeb

Redacció

12.08.2015 - 19:10
Actualització: 13.08.2015 - 02:16

Bart Maddens és professor de ciències polítiques a la universitat catòlica de Lovaina. És un dels ideòlegs més importants de l’independentisme flamenc i un politòleg de gran reconeixement al seu país. Fa poc ha publicat un article a la web de la televisió i la ràdio pública flamenca en què examina les opcions de Catalunya d’esdevenir un nou estat independent, una opció que considera real i possible: ‘la cosa va de debò’, afirma. I conclou també que és impensable que un govern federal belga no reconegui una Catalunya independent.

En tot cas, diu Maddens, la qüestió catalana pot sacsejar la coalició de govern a Bèlgica, integrada per partits flamencs (com el nacionalista N-VA, que va guanyar les últimes eleccions) i pel partit liberal francòfon MR (que n’ha assumit, amb Charles Michel, la presidència). La tempesta catalana també podria posar fi a la calma belga. ‘A la Unió Europea ja poden començar a encendre espelmes per desviar aquest malson. Però també al govern belga. Ara que s’ha fet la reforma fiscal, potser la qüestió Espanya-Catalunya causarà maldecaps al govern Michel. Bèlgica reconeixerà la independència de Catalunya? Quina serà la posició de Bèlgica al consell europeu?’, es demana el politòleg.

I conclou: ‘És impensable que un govern federal belga, dominat per la N-VA, no reconegui la independència de Catalunya. I també ho és que no opti per una afiliació automàtica de Catalunya a la UE. Però em puc imaginar que els altres socis de govern, especialment els liberals francòfons, ho vegin d’una altra manera’.

Bart Maddens

Maddens analitza la situació política actual a Catalunya, quan falten poques setmanes per a les eleccions del 27-S. Opina que l’any passat es podia arribar a dubtar de la determinació real d’Artur Mas de voler trencar amb Espanya, perquè ‘hauria pogut ignorar el Tribunal Constitucional. Hauria pogut basar-se en la declaració de sobirania catalana aprovada el 2013 per organitzar formalment un referèndum’. Però considera que ara Mas ja ‘ha travessat el Rubicó de debò’, arran del pacte amb ERC per a concórrer a les eleccions amb Junts pel Sí. ‘La cosa va de debò al setembre. El nostre poble ha somniat molt de temps una situació similar’, afegeix, tot avisant: ‘la premsa espanyolista alliberarà tots els seus dimonis les setmanes vinents; aniran fins al final per a desacreditar Mas i el moviment independentista’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor