18.08.2022 - 21:14
El president serbi, Aleksandar Vucic, i el primer ministre kossovès, Albin Kurti, han reprès el diàleg facilitat per la Unió Europea per normalitzar la seva relació, en una trobada que no ha servit per desblocar la disputa sobre les matrícules i la documentació que expedeixen les autoritats kossoveses, germen de la tensió aquest estiu al nord del territori.
“Desafortunadament, no hem arribat a un acord avui. Ho sento. Però no és el final de la història. Tots dos dirigents han acordat que el procés ha de continuar i la discussió es reprendrà els dies vinents”, ha afirmat l’Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, en conferència de premsa després de la trobada en la qual ha exercit de facilitador entre Belgrad i Pristina.
En tot cas, el cap de la diplomàcia comunitària ha assegurat que “no llença la tovallola” i ha mostrat el seu interès a continuar discutint per trobar una solució “intel·ligent” a la situació, en assenyalar que hi ha termini fins al primer de setembre, quan la polèmica llei kossovesa tornarà a entrar en vigor. Fonts europees confirmen a Europa Press que les converses entre Vucic i Kurti continuaran els dies vinents a Brussel·les amb la mediació de Miroslav Lajcak, l’enviat especial de la UE per al Diàleg entre Belgrad i Pristina.
La cita venia marcada pels blocatges de passos fronterers de la comunitat sèrbia en protesta per l’aplicació d’una llei – ja endarrerida per un mes – per la qual les persones provinents de Sèrbia que entressin a Kossove havien de lliurar els documents d’identitat, que serien reemplaçats per altres emesos a Pristina.
Segons ha reconegut Borrell, la trobada d’avui no era una reunió més en el marc del diàleg entre Belgrad i Pristina facilitat per la UE, perquè arriba a un “moment dramàtic i perillós per a Europa”, en plena guerra a Ucraïna, i ha transmès a Vucic i Kurti que són responsables d’alleujar la crisi, després d’afirmar que “no és moment d’augmentar les tensions, sinó de trobar solucions i resoldre problemes enquistats”.
Aquest ha estat el primer cara a cara entre Vucic i Kurti a Brussel·les en més d’un any, malgrat que la UE percep la normalització de relacions entre Sèrbia i la seva antiga província com un element clau per a l’ingrés a la UE de tots dos i forjar una estabilitat política i econòmica a llarg termini a tota la regió dels Balcans.
Les converses entre serbis i kossovesos a Brussel·les han viscut diferents fases sense arribar a cap acord de pes des que arrenquessin ja fa més d’una dècada. En aquest període s’han viscut lapses de fins a un any i mig sense trobades davant la incertesa política a la regió.