Taiwan dubta si hauria de prohibir TikTok a l’illa

  • Per avançar-se a una possible amenaça, les autoritats de Taiwan han prohibit de fer servir TikTok en els telèfons oficials · Ara posen en una balança les preocupacions en l'àmbit de la seguretat nacional i la llibertat d'expressió abans de decidir si han d'anar més enllà

VilaWeb
Participants en un taller de CoFacts, debatent sobre com verificar les fonts i les notícies a Keelung, Taiwan el 9 de juliol. Fotògraf: An Rong Xu/Bloomberg.
The Washington Post
13.07.2023 - 21:40

Bloomberg · Betty Hou i Sarah Zheng

Taipei. Vés lliscant avall per TikTok a Taiwan i trobaràs un fil constant de vídeos que segueixen la campanya de les eleccions presidencials del gener. Una campanya que ha convertit l’illa en el pròxim camp de batalla en la guerra de la desinformació política. El debat se centra a saber si el govern de la Xina pot manipular a favor seu aquesta popular aplicació xinesa.

TikTok no és la xarxa social més emprada a l’illa: Facebook i YouTube tenen més visitants diaris i la desinformació es difon una mica pertot. Però la propietat xinesa de TikTok i el fet que sigui l’aplicació que creix més de pressa la posen sota un escrutini especial a mesura que s’acosta la campanya electoral.

“El nivell de risc de desinformació en una plataforma depèn de la seva popularitat, i en el cas de TikTok, com més va ho és més, de popular”, explica Billion Lee, cofundador de la plataforma taiwanesa de verificació de fets Cofacts.

Per avançar-se a una possible amenaça, les autoritats de Taiwan han prohibit de fer servir TikTok en els telèfons oficials, tal com han fet altres països. Però ara posen en una balança les preocupacions en l’àmbit de la seguretat nacional i la llibertat d’expressió abans de decidir si han d’anar més enllà.

En un comunicat a Bloomberg, TikTok diu que compleix les lleis i regulacions allà on opera i que té polítiques per a combatre la desinformació i “prevenir l’ús indegut de la plataforma”.

“Estem en contacte permanent amb les agències governamentals pertinents per compartir com TikTok protegeix les dades dels usuaris i contraresta la desinformació”, diu el comunicat. I això inclou “confirmar l’autenticitat dels comptes de figures polítiques i partits amb les persones i organitzacions pertinents”.

Per a les eleccions de l’any vinent, la tensió és alta. Les discrepàncies entre els Estats Units i la Xina han augmentat, i Taiwan sovint és al centre d’aquesta tensió. Per això és tan important qui guanyi les eleccions.

Atesa la seva importància per a la Xina i els lligams amb els Estats Units, Taiwan “ha estat utilitzat durant molt de temps com un camp de proves per a la desinformació”, diu Robin Lee, director de projecte de la plataforma de verificació MyGoPen.

En aquest context, Tsai Ming-yen, cap de l’Oficina de Seguretat Nacional de Taiwan, va dir fa uns dies que l’agència havia revisat més de 1.800 casos de desinformació en unes quantes plataformes, incloent-hi Facebook i YouTube. Eren 1.400 casos més que en el mateix període de l’any anterior, va dir, i la tendència és de continuar augmentant, clarament.

Per això, després d’haver prohibit TikTok en els dispositius governamentals, alguns funcionaris van defensar de manera oberta que es prohibís del tot a l’illa. Una opció radical, i que ara per ara sembla minoritària.

“Taiwan ha de ser molt cautelosa a l’hora de prendre aquesta decisió”, explica Lo Ping-cheng, el ministre encarregat de les discussions internes del govern sobre la regulació de TikTok. “Fins ara, no hi ha cap calendari establert per a prendre una decisió.”

TikTok ja ha demostrat que és una plataforma influent en les principals eleccions. L’any passat, a Malàisia, els partits religiosos conservadors van fer servir l’aplicació per atraure votants joves que els van ajudar a obtenir victòries importants per sorpresa. I al costat oposat de l’espectre polític, el partit progressista Move Forward de Tailàndia va superar les enquestes prèvies a les eleccions de maig, en bona part gràcies a l’ús més efectiu que va fer de l’aplicació.

Als Estats Units i a Europa, TikTok s’enfronta a una crisi existencial per les preocupacions que hi ha sobre el fet que els continguts puguin ser manipulats amb finalitats polítiques o que les dades dels usuaris puguin ser desades per part de la companyia matriu amb seu a Pequín, ByteDance, en nom del govern xinès.

L’empresa ha negat repetidament que rebi sol·licituds de Pequín per a accedir a les dades. En el comunicat enviat a Bloomberg, TikTok diu que “les dades dels usuaris taiwanesos es desen als Estats Units, Singapur i Malàisia”.

El desafiament al qual s’enfronten les autoritats es va veure fa poc amb un vídeo viral que va obtenir gairebé un milió de visualitzacions. El vídeo acusava el vice-president Lai Ching-te, candidat presidencial del partit en el govern, de posar en perill la vida dels ciutadans provocant una possible guerra amb la Xina, i deia que els seus fills estarien protegits perquè vivien als Estats Units i eren ciutadans nord-americans. El partit ha insistit que tot això és fals.

“Taiwanesos, és hora de despertar”, diu el narrador al vídeo, que és allotjat en un compte gestionat per un enginyer taiwanès de trenta-dos anys que publica amb el pseudònim de Ciutadà V.

Aquest vídeo va ser assenyalat el passat maig pels col·laboradors de Cofacts per contenir desinformació clara. Finalment, va ser eliminat, però ja havia circulat durant més d’un mes. Els funcionaris estan preocupats que una onada creixent d’informació enganyosa com aquesta dificulti la capacitat de les organitzacions i el govern d’aturar-les totes.

Cofacts i MyGoPen, en aquest sentit, són part d’una constel·lació d’ONG centrades a lluitar contra la desinformació i diuen que són finançades per donacions individuals i fundacions, independents de qualsevol partit polític o grup.

En una entrevista, Ciutadà V –que demana de no ser identificat amb el seu nom real– es mostra frustrat pel fet que el seu vídeo fos destacat d’aquesta manera. Segons que diu, no es considera un difusor de desinformació, però sí que vol ser un influenciador en les eleccions. I explica que va trobar que TikTok era el millor lloc per a arribar a una audiència més àmplia amb les seves publicacions, moltes de les quals, de suport de l’antic alcalde de Taipei, Ko Wen-je, del Partit Popular de Taiwan.

Actualment, aquest blocaire té més de 48.000 seguidors i uns 18 milions de visualitzacions durant aquests darrers dos mesos. El seu cas posa de manifest la dificultat de separar la retòrica encesa de les afirmacions enganyoses –pròpies de les eleccions de tot el món– d’un projecte de desinformació patrocinat per un estat.

Del març ençà, el govern ha anat advertint de l’existència d’operacions “a gran escala” procedents de la Xina que pretenen d’interferir en les eleccions, una qüestió amb la qual el govern ja té experiència.

Taiwan va tenir un rècord de ciberatacs després de la visita de l’ex-portaveu de la Cambra de Representants dels Estats Units Nancy Pelosi a l’agost. Entre el viatge de Pelosi i les eleccions locals del novembre passat, l’organització amb seu a Taipei Doublethink Lab va enregistrar prop de 3.000 casos de desinformació dirigida.

“La tàctica més comuna de la Xina és crear una confrontació entre els principals partits, polaritzar”, diu Puma Shen, presidenta de Doublethink Lab. “El seu principal objectiu és minar la confiança en el país.”

Shen també diu que l’ús de TikTok afecta força la manera com els taiwanesos perceben positivament o negativament la Xina.

En un informe publicat a la seva web, TikTok va explicar que l’any passat havia descobert una xarxa d’usuaris no autèntics que operaven de Taiwan estant i que s’adreçaven, principalment, a audiències taiwaneses per “generar un gran nombre de comentaris despectius sobre les autoritats”. La xarxa ja havia aconseguit més de 60.000 seguidors abans de ser descoberta internament i eliminada, segons l’informe.

Un altre compte popular i combatiu de TikTok és Taiwan Strait Number One Brother, que publica vídeos que promouen l’Exèrcit d’Alliberament de la República Popular i critiquen els Estats Units. La majoria dels prop de 700 vídeos del compte tenen doblatge o subtítols en xinès simplificat, en compte de la forma tradicional que s’utilitza a Taiwan, la qual cosa, segons alguns experts en seguretat, indica que el contingut pot ser generat a la Xina. Una persona involucrada en la gestió d’aquest compte, amb qui ens vam posar en contacte, s’ha negat a fer comentaris sobre la qüestió, més enllà de dir que es troben fora de Taiwan.

Subscribe to the Washington Post

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb