Ser o no ser

  • A Galícia una alternativa al Partit Popular inclou inexcusablement un acord entre nacionalistes i socialistes

VilaWeb

La Galícia política bull en aquest fred començament de novembre. Dissabte passat el PSdeG va fer primàries i trià –en un procés ben disputat– Valentín González Formoso com a secretari general. Relleva, doncs, Gonzalo Caballero, candidat del PSdeG a la presidència de la Junta el juliol del 2020. González Formoso, batlle d’As Pontes i president de la Diputació de la Corunya, prepara un tomb de fons en la formació amb l’objectiu de sintonitzar amb els votants que van abandonar la formació socialdemòcrata a les eleccions gallegues.

I demà, 6 de novembre, serà el torn del Bloc Nacionalista Gallec, amb la XVII Assemblea Nacional, que té l’objectiu declarat d’augmentar la base social i de preparar l’organització per a governar Galícia d’ací a tres anys. El conclave confirma a l’executiva bona part de l’equip que ha dirigit el BNG en aquest període i ratifica com a portaveu nacional Ana Pontón. La seua candidatura a la presidència de la Junta a les eleccions es considera cosa feta. Pontón és, precisament, una de les dirigents polítiques gallegues més ben valorades.

A Galícia una alternativa al Partit Popular inclou inexcusablement un acord entre nacionalistes i socialistes. Això ja ha estat així en tres de les quatre diputacions gallegues, a bona part de les ciutats i a dotzenes d’ajuntaments. L’experiència de la gestió a municipis i diputacions és la millor mostra que l’alternativa és possible i que hi ha una cultura de diàleg entre dues formacions amb projectes polítics molt diferents en el pla estratègic, però amb coincidències tàctiques per la urgència d’apartar el Partit Popular de les institucions.

De l’èxit del procés de renovació del PSdeG i de l’Assemblea Nacional del BNG depenen l’alternativa a Feijoo a Galícia. Una alternativa que serà plural o no serà i que requereix que les dues formacions arribin a les eleccions gallegues més reforçades, amb un programa creïble, amb lideratges que sumin i amb la voluntat d’impulsar els canvis que Galícia espera d’ençà del 1936, només aplicats, en part, durant el govern bipartit PSOE-BNG del 2005 al 2009.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor