Ser autònom no és cap ganga!

  • Una enquesta diu que el 53% dels assalariats cobra igual com abans de la pandèmia i una altra indica que el 66% d'autònoms té menys de la meitat de la feina que el 2019

Jordi Goula
29.10.2020 - 19:50
VilaWeb

Les mesures d’avui han estat una galleda d’aigua freda per a alguns sectors que esperaven sortir de la inactivitat. D’aquí vénen les reaccions al carrer anunciades. En plena crisi, gairebé tots hi perdem, però sempre n’hi ha uns que hi perden més. Casualment, aquest matí s’han publicat dues enquestes sobre dos segments diferents de treballadors –autònoms i assalariats– que m’han semblat molt interessants per a veure com en són, d’importants, les diferències al nostre mercat laboral. Unes diferències que sempre es palesen en temps de crisi, perquè el càstig que reben uns i altres és molt diferent. I els autònoms se n’emporten la part més dolenta.

Per una banda, la consultora Hays arriba a la conclusió que a l’estat espanyol una mica més de la meitat dels assalariats (53%) continua rebent el mateix salari que abans de la crisi sanitària causada per la covid-19. Segons aquest sondatge, dos treballadors de cada deu (18%) han estat acomiadats, al 17% li han reduït el salari (s’hi inclouen els afectats pels ERTO) i només al 12% li han augmentat el sou.

Per una altra banda, la PIMEC alerta que dos autònoms de cada tres tenen un nivell d’activitat inferior al 50% en comparació amb l’any passat, a conseqüència dels efectes de la covid-19. Cal pensar que els guanys també se’ls han reduït a menys de la meitat. L’informe de la patronal, titulat ‘Impacte de la covid-19 sobre els autònoms de Catalunya’, indica que un 10% dels autònoms avui no té activitat; un 58% menys d’un 50% de la que tenia fa un any; un 28% en té entre el 50% i el 100%; i tan sols un 4% manté una activitat superior a la d’un any enrere.

Com es pot veure esquemàticament, les situacions són molt diferents, com ho són els problemes que tenen davant uns i altres en aquests moments. Entre els assalariats, el 34% dels que han vist com els retallaven el sou no sap si el recuperarà, i només el 16% confia a recuperar-lo els mesos vinents. A més, segons l’informe de Hays, amb la crisi actual, ‘es destruiran molts llocs de feina, sobretot llocs no qualificats, i quan sigui el moment de tornar a contractar, els sous seran molts més baixos que abans de la pandèmia’. Aquest, sense dubte, és el punt més problemàtic dels assalariats, molts dels quals, no ho oblidem, són afectats per un ERTO i pendents de perdre la feina.

Afegeixen, en canvi, que això no passarà en perfils molt específics d’àrees concretes, com ara experts en big data, professionals tècnics i de recerca de la indústria farmacèutica i també de sectors com ara logística i béns d’equip (fonamentalment aparells que fomentin la connectivitat).

Els problemes dels autònoms són radicalment diferents. Són molt semblants als de les empreses més petites, però sense tanta protecció. No tenen la seguretat de remuneració dels que són assalariats, per la qual cosa el 76,8% manifesta que el maldecap més gros que té és la caiguda de comandes. I entre els aspectes immediatament més problemàtics –després de la baixada de les vendes–, un 46,4% considera que és el pagament d’imposts i un 44,8%, el pagament de cotitzacions a la Seguretat Social.

En l’àmbit financer, i sobre la tresoreria, tres autònoms de cada quatre tenen dificultats, pràcticament el mateix percentatge que al juny. Això vol dir que no ha millorat la seva situació. I amb relació a la devolució de préstecs amb garantia pública, un 70,2% manifesta que tindrà dificultats o dubtes per a retornar-los. Sobre les previsions, dos autònoms de cada tres anticipen problemes financers els mesos que vénen i el 37% afirma que ha pensat a tancar el negoci, a més d’un 18,5% que té dubtes sobre aquesta qüestió.

Mentrestant, la pandèmia s’estén i s’allarga. Els països europeus prenen mesures dràstiques que afectaran el consum i, en conseqüència, les exportacions. Sembla que hem entrat en la pitjor hipòtesi prevista i l’economia cedeix el pas –no sé si definitivament– als avenços en la salut. En definitiva, som a les mans de la lluita contra la covid-19 i de l’evolució que faci. I això vol dir més incertesa i angoixa per a tots. Per a uns més que per a uns altres, això sí…

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor