El govern imposa més restriccions en 202 municipis per reduir els efectes de la sequera

VilaWeb
Terra seca al pantà de Sau, a l’antiga zona de la Rovira, que té un nivell d’aigua molt baix arran de la falta de pluja

Ot Bou Costa

21.11.2023 - 13:18
Actualització: 21.11.2023 - 15:29

El govern ha aprovat un grapat de restriccions provisionals per a reduir els efectes de la sequera, la pitjor que s’ha registrat fins ara, en paraules de la portaveu, Patrícia Plaja. S’aplicaran en 202 municipis, sobretot a l’àrea metropolitana i una part de les comarques nord-orientals, que es proveeixen del sistema Ter-Llobregat. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha demanat al país un esforç per a estalviar. L’objectiu és endarrerir tant com es pugui l’entrada en situació d’emergència agreujada, que implica unes mesures molt més dures, i que s’ha d’aplicar quan els embassaments siguin al 16% d’aigua –ara són al 18%. Si s’hi arriba, ha dit Plaja, el Principat es trobarà en una situació que no havia viscut mai. “De fet, ja ens hi trobem –ha afegit el conseller–. El moment és molt crític. Gairebé podríem dir que som en una emergència nacional per la situació dels nostres embassaments.”

Als llocs afectats, s’hi prohibeix de netejar amb aigua potable els paviments, les clavegueres, els carrers i les façanes –tant si són públiques com privades. La dotació d’aigua d’aquests municipis per habitant i dia baixa de 230 litres a 210, cosa que controlarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). El reg dels arbres també es redueix a la quantitat estrictament necessària perquè sobrevisquin. Es prohibeix de regar totes les zones verdes i els jardins públics i privats, llevat dels camps d’esport on es practiquen activitats federades. Allí, l’aigua disponible baixarà de 450 metres cúbics per hectàrea i mes a 200. Mascort ha justificat així aquesta excepció: “Vam aprendre de la covid que els nostres joves i infants són els que van patir més problemes d’aïllament.” I ara, ha dit, cal preservar tants espais de lleure com es pugui.

No es podran omplir les piscines privades, i les públiques només en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Tampoc no es podran omplir les fonts ornamentals ni els llacs artificials –tret dels casos on hi hagi suport a la vida aquàtica. La neteja de vehicles només es podrà fer en els establiments que s’hi dediquen especialment, perquè tenen sistemes de recirculació de l’aigua. Les restriccions en l’ús per a les activitats econòmiques es mantindran com fins ara. Mascort no ha volgut polemitzar sobre si ha d’estalviar més el sector agrari o l’industrial. “No és una competició entre sectors –ha dit–. Les grans empreses del país fa molt de temps que fan esforços per a reduir l’aigua.” Tanmateix, ha admès que la majoria de ciutadans de la zona afectada ja compleixen les restriccions.

El govern també diu que s’ha preparat per si cal portar aigua en vaixells de fora del Principat. Mascort ha explicat que treballen amb el port i ja fan les obres d’adequació perquè puguin arribar-hi els vaixells si cal. El conseller calcula que seran acabades d’aquí a dos mesos i que costaran quatre milions d’euros.

Els 202 municipis afectats es reparteixen per les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

La Generalitat de Catalunya ofereix un portal d’informació sobre la sequera que podeu consultar en aquest enllaç.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor