La sequera complica la temporada de bolets al Pirineu, que ha perdut la meitat de la producció

  • Els experts creuen que la campanya encara es pot salvar a la Catalunya Central si plou a la tardor

VilaWeb

ACN

22.09.2023 - 08:22
Actualització: 22.09.2023 - 11:14

Els mesos d’agost i setembre són bons per als bolets al Pirineu: la temperatura ja ha baixat, però encara no fa fred i plou. Però enguany no ha estat així. La producció d’aquests dos mesos, que representa el 50% de l’anual, ja es dóna per perduda i ara les esperances se centren al Pre-pirineu i a la Catalunya Central. Els models meteorològics preveuen pluja a la tardor, però caldrà veure com plou i on. “No serveix de res que caiguin cent litres de cop. Interessa una pluja fina, de dies”, subratlla a l’ACN l’expert en bolets del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Juan Martínez. En tot cas, la campanya en comarques com ara el Berguedà i el Ripollès encara no ha començat i ja va un mes endarrerida.

“Es poden comptar amb els dits d’una mà.” Ramon Minoves, president de la Penya Boletaire de Berga, explica així com va la temporada de bolets a la comarca. Tot i aquestes darreres pluges, els boscs del Berguedà continuen secs i la campanya encara no ha arrancat.

Però no perd l’esperança i està convençut que les pluges d’aquests darrers dies hauran fet efecte: “Ara, el bolet no és regar i sortir.” Però perquè passi, cal que continuï plovent per mantenir la humitat; que no glaci a les nits i que no faci vent. “A partir d’aquí, cal estar de sort i anar als bons llocs per trobar bolets”, subratlla.

Les glaçades marquen el final de la temporada i, per tant, al Pirineu, si plou, es podran collir bolets fins que comenci a fer fred. Tot i això, els mesos més bons en aquesta zona són l’agost i el setembre, i enguany la temporada ha estat un desastre. Segons les dades que recull el CTFC en les parcel·les que té repartides per tot el territori, en aquests dos mesos, al Pirineu, es cull la meitat de la producció de bolets de tot l’any i això ja s’ha donat per perdut.

Temporada tardana

On encara es manté l’esperança és en algunes zones del Pre-pirineu, la Catalunya Central i el litoral. Això sí, ací la temporada hauria d’haver començat ara fa un mes i encara no ha començat, segons que apunta Martínez. Tot dependrà de la pluja i no de qualsevol mena: ha de ser de les que duren hores i d’anar caient. “No és el mateix que en un dia caiguin cent litres d’aigua que la mateixa pluja caigui repartida en deu dies”, exposa.

Menys bolets i més boletaires

Respecte de la temporada passada, la producció de bolets va ser normal i es va situar als cinquanta quilograms per hectàrea, una mica per sota de la mitjana, que és de seixanta quilograms. Tot i això, el sector boletaire no amaga la preocupació pel canvi climàtic, que altera directament la producció de bolets. “És evident que ens preocupa perquè la tendència és veure que cada cop hi ha menys bolets i cada cop hi ha més boletaires”, explica Minoves.

En aquest sentit, els estudis dels experts alerten que en zones com el Pirineu hi pot haver una reducció fins del 20% en la producció de bolets a causa de l’escassetat de pluja.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor