La SEPI aprova el rescat de la siderúrgica Celsa per 550 milions d’euros

  • L'ajuda es vehicularà a través d'un préstec participatiu de 280,5 milions d'euros i un d'ordinari de 269,5 milions

VilaWeb
ACN
17.06.2022 - 16:40
Actualització: 17.06.2022 - 16:44

La Societat Estatal de Participacions Industrials espanyola (SEPI) ha aprovat el rescat a la siderúrgica catalana Celsa per 550 milions d’euros, segons que ha informat l’entitat en un comunicat. El Consell Gestor del Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiques ha avalat l’operació “després d’un exhaustiu i rigorós procés d’anàlisi de la situació econòmica i jurídica de l’empresa”. Concretament, l’ajuda es vehicularà a través d’un préstec participatiu per import de 280,5 milions d’euros i un altre d’ordinari de 269,5 milions d’euros. Com que el primer supera els 250 milions d’euros, la SEPI l’ha remès primer a la Comissió Europea abans d’aprovar-se en consell de ministres espanyol, abans d’acabar el mes.

La SEPI ha destacat que a tot l’estat, Celsa dóna feina directament a 4.500 persones i genera 33.000 llocs de treball directes, indirectes i induïts a banda de tenir més de 7.000 proveïdors i generar una “gran activitat logística”, ja que treballa amb més de 800 transportistes i 80 armadors.

El rescat arriba una setmana després de la gran mobilització que treballadors i la direcció de l’empresa van dur a terme a l’avinguda de Diagonal davant de Deutsche Bank, un dels principals creditors que impedia arribar un acord, segons que denunciaven els treballadors, que retreien a l’entitat alemanya la seva “nul·la aposta per un model industrial bàsic en l’economia d’un país”.

En les darreres setmanes, els governs català i espanyol s’havien reunit per tractar el rescat de la companyia de la família Rubiralta abans del 30 de juny, quan acabava el termini. De fet, dilluns passat, la vice-presidenta primera del govern espanyol i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, i el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, van abordar l’afer després de coincidir en un acte d’Astrazeneca.

A més, la setmana passada tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, a més de sindicats i patronals van reclamar la continuïtat de l’activitat de l’empresa catalana. “És l’hora de la indústria i no de l’economia especulativa”, destacava el president de la Generalitat en un missatge a Twitter.

Per la seva banda, els creditors asseguraven també a principis de setmana que els “interessos econòmics” de la família que lidera el grup, encapçalat per Francesc Rubiralta, eren “l’únic impediment” al rescat públic de l’empresa. Segons van comentar, el grup va proposar que, després de condonar el deute de 1.200 milions, la família Rubiralta mantingués el control total de l’empresa i captés la totalitat del valor per sobre del deute reestructurat.

Els creditors van assenyalar que acceptaven que els Rubiralta mantinguessin el control, però no al repartiment dels valors existents un cop fet el rescat públic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor