Primera acció contra la Guàrdia Civil pel Catalangate: sis víctimes porten al cas a l’Audiència espanyola

  • Es presenta a Barcelona Sentinel Alliance, la primera associació internacional de víctimes de l'espionatge d'estat amb programari espia

VilaWeb

Redacció

Fotografia

29.11.2024 - 11:39
Actualització: 29.11.2024 - 12:10

Sentinel Alliance és el nom de la primera associació de víctimes de l’espionatge d’estat amb programari espia que s’ha presentat en públic avui a l’Ateneu Barcelonès. Els impulsors són víctimes de l’espionatge amb Pegasus i amb Candiru per part de l’estat espanyol, en el context del Catalangate, l’escàndol d’espionatge d’estat més gran documentat al món, amb seixanta-cinc afectats pel cap baix. Els impulsors d’aquesta associació comparteixen que no tenen vinculacions polítiques i que són professionals que han treballat en empreses desenvolupadores de tecnologies de governança de codi obert. Fan aquest pas per poder-se defensar, per tenir veu i ser un interlocutor, per a combatre l’abús de programari espia per part dels estats, oferint-se a les víctimes d’espionatge en casos semblants arreu del món. I la primera acció que han anunciat és la presentació, ben aviat, d’una querella criminal per l’espionatge de què van ser víctimes perquè l’estat els considerava perillosos i sospitosos de participar en una causa que l’Audiència espanyola va etiquetar de terrorisme, la del Tsunami Democràtic, arxivada finalment. Una causa en què van refusar sempre de personar-se.

Aquesta querella té unes novetats importants. La presenten Jordi Baylina, enginyer de telecomunicacions i tota una autoritat mundial en tecnologia de cadenes de blocs (blockchain), resident a Suïssa; Elies Campo, expert en telecomunicacions, ex-treballador de WhatsApp i de Telegram i l’investigador que, en col·laboració amb Citizen Lab, va destapar l’escàndol del Catalangate; Pau Escrich, desenvolupador informàtic, cofundador de la plataforma de vot digital Vocdoni, com Xavier Vives, un altre dels querellants. També presentaran querella Joan Matamala, fundador de la Fundació Nord, que impulsa el vot electrònic i la tecnologia de cadenes de blocs, i de la llibreria les Voltes, i Joan Arús, empresari i emprenedor i president de Sentinel Alliance.

Alguns són els qui van acumular més infeccions amb programari espia, tant Pegasus com Candiru. I ací hi ha una de les novetats: que la querella no s’adreça sols contra la companyia desenvolupadora de Pegasus, la israeliana NSO Group –incloses les empreses amb seu a Luxemburg de l’entramat amb què comercialitza els seus productes a Europa–, sinó també contra Saito Tech, abans coneguda per Candiru, amb seu també a Israel. De fet, Joan Matamala és considerat el “pacient zero” del programari Candiru amb què van infectar el seu ordinador a final del 2019; i també Elies Campo, Xavier Vives i Pau Escrich en van ser objectius.

Segona novetat: la querella no va adreçada solament contra el centre d’intel·ligència espanyol, el CNI, sinó també contra la Guàrdia Civil. Fins ara, entre les denúncies presentades per unes quantes víctimes del Catalangate, repartides en jutjats de Barcelona i algun de Madrid, no n’hi havia cap d’adreçada directament contra aquest cos policíac. Però Sentinel té prou informació, relacionada amb les causes contra l’independentisme obertes a l’Audiència espanyola, que demostra que la Guàrdia Civil també utilitza aquest programari espia.

De primer, l’acusació es formularà per delictes de descobriment i revelació de secrets informàtics amb agreujant d’informació personalíssima (article 197.2 del codi penal) i d’accés no consentit a dades personals (article 198), amb l’agreujant de comissió per grup criminal, amb la previsió que es pugui anar ampliant per més delictes.

I les querelles es presentaran a l’Audiència espanyola, que és precisament un dels focus dels seguiments i l’espionatge contra desenes de persones vinculades amb l’independentisme amb l’ús d’aquesta mena de programari espia. El fet d’haver-hi entre els querellants dos residents fora de l’estat espanyol fa que la denúncia es pugui presentar en aquest tribunal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor