Una sentència del TEDH crea un precedent en favor de la immersió en català

  • La sentència avala el sistema d'immersió en letó en resposta a les denúncies de pares russòfons que demanaven el dret de ser escolaritzats en la seva llengua materna

VilaWeb

Redacció

15.09.2023 - 15:49
Actualització: 17.09.2023 - 21:38

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha fet pública una sentència en matèria de política lingüística que l’advocat de les famílies de l’escola Turó del Drac de Canet, Benet Salellas, salvant les distàncies, considera que pot ser útil per a la immersió en català.

La sentència avala el sistema d’immersió en letó a Letònia, que era objecte de recurs per famílies de la minoria russa arran d’una reforma que n’augmentava la presència a l’escola pública. Els pares denunciaven que la modificació restringia el dret dels seus fills de ser escolaritzats en la seva llengua materna i que això els havia perjudicats.

Tanmateix, el TEDH reafirma que no existeix el dret de demanar de ser escolaritzats en una llengua concreta, ni tan sols si és oficial, i que això forma part de les polítiques lingüístiques legítimes que vulgui desplegar cada administració educativa.

Així, considera que garantir que tots els estudiants tenen un ple coneixement de la llengua oficial amb independència de si parlen letó o rus a casa és un objectiu que ha de perseguir el sistema educatiu per evitar futures discriminacions i que pot justificar el model. A més, el TEDH reconeix factors històrics, com ara la voluntat de revertir els efectes de la prohibició del letó durant els cinquanta anys d’ocupació soviètica en què el rus va ser imposat en moltes esferes de la vida pública.

La Plataforma per Llengua també destaca que la sentència considera legítima la promoció i protecció del letó, la unitat del sistema educatiu al voltant d’aquest idioma i la cerca de la reversió de les conseqüències de la imposició del rus a Letònia. Però també diu que hi ha diferències importants amb el cas català, perquè és un estat amb una sola llengua oficial i hi ha bona part de russòfons que encara no tenen ple coneixement del letó, fet que no passa ací.

“En el nostre cas, l’interès legítim és el de dissenyar un sistema educatiu que compensi els efectes de la imposició del castellà per un govern il·legítim (el franquista) a tots els territoris de parla catalana i no el de reforçar la presència de la llengua oficial a tot l’estat”, diu l’entitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor