Com es comunicarà la sentència del Suprem espanyol?

  • El tribunal pot citar els procuradors dels dotze acusats per fer-los a mans la sentència abans de distribuir-la als mitjans de comunicació, a final de setmana o dilluns vinent

VilaWeb

Redacció

07.10.2019 - 21:50
Actualització: 09.10.2019 - 19:52

La sentència del Tribunal Suprem espanyol del judici contra el procés és el secret més ben guardat dels set magistrats que deliberen aquests dies les penes contra els dotze acusats. A hores d’ara, la sentència ja està perfilada i el tribunal se centra a acordar les penes i polir els últims detalls d’un text que es preveu llarg per tal que hi hagi unanimitat. El ponent de la sentència, Manuel Marchena, l’ha escrita després d’haver deliberat amb els sis magistrats que van acompanyar-lo a la sala durant els quatre mesos del judici.

Aquests dies corren molts rumors sobre la data de publicació de la sentència. El Suprem va marcar-se el 16 d’octubre com a dia límit per evitar haver de prorrogar la presó provisional de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La fiscalia ja ha demanat que es convoqui la vista per a revisar-ne la situació, en què sol·licitarà que es mantingui la presó preventiva. Per la seva banda, les defenses ja han dit que en demanaran la llibertat provisional. A més, el fet que el Tribunal de Luxemburg establís la vista sobre la immunitat d’Oriol Junqueras el 14 d’octubre va fixar en l’imaginari aquesta data com a límit.

Fonts de les defenses consultades per VilaWeb expliquen que en algun moment han arribat a considerar la possibilitat que el tribunal allargués la presó preventiva de Sànchez i Cuixart sense traslladar-los a Madrid. El tràmit podria fer-se per videoconferència.

Si el Suprem continua amb el calendari previst, pot dictar sentència el dilluns 14. Les alternatives que es discuteixen són el dijous 10 o el divendres 11, el dia abans de la Hispanitat. Sembla que es descarta el dimarts 15, aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys. Però el fet és que la data només la saben els set magistrats del tribunal. La lectura pública de la sentència, que implicaria el trasllat dels presos polítics a Madrid perquè assistissin al Suprem i abreujar la sentència, és una opció molt poc probable.

El Suprem pot citar els procuradors dels dotze acusats per lliurar-los la sentència en mà, i que els procuradors ho comuniquin als advocats –si no són citats perquè vagin a Madrid– i als acusats i els seus familiars. Habitualment, les sentències es notifiquen per l’aplicació electrònica LexNET, però el fet que a vegades falli pot empènyer la sala a citar les defenses. A continuació, si abans no hi ha filtracions, es distribuirà pels canals habituals als mitjans de comunicació. Fonts del departament de premsa del Suprem han assegurat a VilaWeb que la sala era discreta respecte de la comunicació de la sentència i que no en tenien cap informació.

En mans del tribunal també hi ha la decisió d’on compliran la probable condemna els presos polítics. La fiscalia ha qüestionat que els presoners puguin romandre a Catalunya, i va proposar al tribunal que apliqués l’article 36.2 del codi penal espanyol als condemnats perquè triguin anys a poder sortir de la presó, una decisió que també és en mans dels set magistrats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor