Sentència històrica: un grup de dones grans aconsegueix que el TEDH condemni Suïssa per inacció amb el canvi climàtic

  • El Tribunal d'Estrasburg dóna la raó a les 2.400 demandants de més de 65 anys per vulneració del dret de vida familiar i privada

VilaWeb

Redacció / ACN

09.04.2024 - 11:45
Actualització: 09.04.2024 - 13:08

El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha dictat avui una sentència històrica en la lluita contra el canvi climàtic, perquè condemna Suïssa per haver violat el dret de la vida privada i familiar de Pia Hollenstein, cofundadora de KlimaSeniorinnen (‘Gent gran pel clima’), i de 2.400 dones més grans de seixanta-cinc anys que van portar el primer litigi climàtic a Estrasburg. Denunciaven el seu govern perquè no els protegia el dret de vida, per no haver “introduït la legislació adequada” i “mesures suficients i apropiades per a assolir els objectius en la lluita contra el canvi climàtic”. Els advocats de les demandants deien: “El govern suís no fa la feina per lluitar contra el canvi climàtic, tot i l’evidència científica reconeguda pel mateix govern”, i indicaven que hauria pogut impulsar més mesures en àmbits com ara l’agricultura, l’alimentació, el transport i l’habitatge.

“El canvi climàtic existeix i és una amenaça greu, actual i futura per als drets humans”, afirma la sentència. Fins ara el TEDH només s’havia pronunciat sobre casos concrets de danys al medi, com la responsabilitat dels estats per l’abocament de residus o l’exposició a materials tòxics, però no sobre la responsabilitat de les autoritats estatals a l’hora de prendre mesures per assolir els objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle.

En concret, el TEDH considera que el dret de vida privada i familiar inclou el dret d’una “protecció efectiva” per part de les autoritats contra els “greus efectes adversos del canvi climàtic sobre la vida, la salut, el benestar i la qualitat de vida”.

Si bé individualment aquestes dones no complien la condició de “víctima” necessària per a denunciar, sí que la compleix la seva associació, perquè com a grup són víctimes de les conseqüències de l’escalfament global del planeta. Un cop establert el seu dret de denunciar les autoritats per la seva responsabilitat, el TEDH analitza en la seva sentència les mesures de Suïssa per complir els compromisos internacionals de reducció de les emissions (acord de París) a l’hora de limitar l’augment de la temperatura del planeta a 1,5 graus.

Segons Estrasburg el govern suís “no ha actuat a temps ni de la manera adequada per a aplicar la legislació ni les mesures pertinents” que redueixin les emissions contaminants. A més, recrimina als tribunals suïssos que rebutgessin les queixes de les activistes “sense haver pres en consideració les evidències científiques existents del canvi climàtic”.

Rebuig dels altres dos casos climàtics

El TEDH s’ha pronunciat avui sobre dos casos més per inacció dels estats en relació amb el canvi climàtic, però els ha desestimats. Un cas era el d’uns joves portuguesos contra una vintena d’estats, entre els quals l’estat espanyol; els acusaven de ser responsables de les onades de calor i incendis forestals causats per l’escalfament global i que “impacten les seves vides, el seu benestar, la salut mental i les seves llars”. El TEDH l’ha desestimat per una qüestió tècnica: no havien exhaurit la via judicial al seu país.

Per acabar, el TEDH havia estudiat la demanda contra França d’un eurodiputat i ex-batlle que veia en risc el seu poble per l’augment del nivell del mar. Estrasburg l’ha rebutjat perquè ja no viu al país i no pot reclamar la condició de víctima per a denunciar-lo.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor