Els sensors de la Marina nord-americana van detectar diumenge la implosió del submarí Titan

  • La recerca àmplia es va fer quan alguns alts funcionaris ja tenien indicis que el Titan havia estat destruït

VilaWeb

The Washington Post

23.06.2023 - 16:17
Actualització: 29.06.2023 - 20:18

The Washington Post · Alex Horton i Dan Lamothe

Els sensors acústics de la Marina dels Estats Units van detectar la probable implosió del submergible Titan diumenge, hores després del començament del viatge fatal, segons que van reconèixer ahir funcionaris de la Marina dels EUA, una informació nova que significa que la recerca va començar quan alguns alts funcionaris ja tenien indicis que el Titan havia estat destruït.

Les restes del submarí, operat per l’empresa privada OceanGate, van ser descoberts ahir al fons de l’oceà Atlàntic, a uns cinc-cents metres del Titànic, el transatlàntic maleït que els passatgers del Titan s’havien proposat d’explorar. El contraalmirall de la Guàrdia Costanera, John Mauger, va dir que les restes havien estat descobertes per un vehicle operat per control remot, quatre dies després d’haver sortit de Terranova.

Un alt funcionari de la Marina va dir en un comunicat que el servei havia fet una anàlisi de dades acústiques i havia detectat “una anomalia consistent amb una implosió o explosió” a la rodalia d’on operava el Titan quan va deixar de comunicar-se. “Tot i que no era definitiva, aquesta informació es va compartir immediatament amb el comandant d’incident per a ajudar amb la missió de recerca i rescat en curs”, diu el comunicat. “Aquesta informació va ser tinguda en compte juntament amb la recopilació de dades acústiques proporcionades per uns altres companys i es va prendre la decisió de continuar la missió de recerca i rescat i fer tot allò possible per salvar les vides a bord.”

Un altre funcionari de la Marina, que parla sota condició d’anonimat a causa de la situació delicada, va dir que el servei normalment no compartia aquesta informació públicament fins que no s’acabava la recerca de supervivents. La informació recollida, va dir aquest funcionari, és un “punt de dades”.

La història va ser publicada per primera vegada pel Wall Street Journal.

Paul Zukunft, un almirall retirat de la Guàrdia Costanera, diu que fins que no és “absolutament concloent” que ningú no ha sobreviscut a una catàstrofe, el servei sempre continuarà cercant supervivents. “Fem tot el possible per ser-hi, si hi ha una recuperació a la superfície”, va dir. “No hi ha res pitjor en aigua freda, i ara no hi ha ningú a la superfície ni a l’aire per a localitzar-los.”

Zukunft, que va dirigir la Guàrdia Costanera com a comandant del 2014 al 2018, va fer un paral·lelisme amb una recerca que van fer després de l’enfonsament del portacontenidors El Faro el 2015, que va quedar atrapat per l’huracà Joaquín mentre viatjava de Florida a Puerto Rico i es va enfonsar. Els sensors acústics de la Marina van detectar una implosió en aquest enfonsament, explica, però el govern dels EUA va continuar cercant durant uns quants dies per si hi havia supervivents. Es van morir trenta-tres passatgers.

En un altre cas, explica Zukunft, la Guàrdia Costanera va engegar recerques al Pacífic arran que alguns pescadors de Micronèsia no havien tornat a casa. Se sap que van sobreviure setmanes perduts a la mar en embarcacions petites, alimentant-se dels peixos que capturaven i de l’aigua de pluja. “Per a una o dues persones, literalment ens gastarem milions de dòlars per provar de rescatar-les”, diu. La detecció acústica va ser una informació important, però la recerca havia de continuar esgotant totes les possibilitats, explica Mark Cancian, assessor principal del Centre d’Estudis Estratègics i Internacionals.

“Sospitaven el que havia passat, però no en podien estar segurs”, diu. “El que veuen són només línies d’un gràfic. I si proveu de convèncer la gent que no els cerquin perquè les línies d’un gràfic indiquen una implosió, molts no ho acceptarien.”

Els Estats Units fa dècades que fan servir una xarxa de dispositius per a detectar sorolls submarins. El fet que la implosió del Titan s’hagi detectat d’aquesta manera no és sorprenent, diu Cancian. “M’estranyaria que no ho haguessin sentit.”

L’exèrcit nord-americà ha recuperat vaixells i avions abatuts en profunditats semblants a les del Titan, però Zukunft dubta que això passi en aquest cas. Diu que fer-ho seria molt car i que no hi havia cap màquina enregistradora al Titan que permetés de saber més coses sobre el desastre.

“El Titan ara té cinc membres enterrats en el camp de runes”, rebla.

Subscribe to The Washington Post

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor