28.11.2024 - 12:34
|
Actualització: 28.11.2024 - 13:02
El cinquè recompte de sense-sostre a Tarragona ha trobat setanta-una persones dormint al carrer i una vintena més que dormia a l’alberg aquesta nit. En total, hi ha noranta-un sense-sostre comptabilitzats, i això representa la xifra més alta mai registrada a la ciutat.
El registre del sensellarisme va començar el 2017, amb 47 persones sense-sostre comptabilitzades. El 2019 van ser 70; el 2021, 58, i l’any passat, 79.
Com funciona el registre?
Del recompte d’anit, s’han pogut identificar 44 homes i 5 dones, entre les 71 persones que dormien al carrer. 39 eren a la Part Alta, 29 a la Part Baixa i 3 a Ponent.
El recompte l’organitza l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST) i la Xarxa d’Atenció Integral a les Persones Sense Llar de Tarragona. Una vuitantena de voluntaris amb una desena de coordinadors han recorregut uns quants carrers de Tarragona de les onze de la nit fins al cap de dues hores llargues. Dividits en equips entre dos membres i tres, els participants s’han repartit la ciutat en diferents zones i les han explorades carrer a carrer. Als barris més allunyats del centre, el recompte l’han fet la Guàrdia Urbana, la Creu Roja i Protecció Civil. Els participants duien una llibreta per a anotar el lloc on trobaven la persona, el sexe i més dades tècniques que permetran als Serveis Socials de fer estratègies per a reduir la vulnerabilitat d’aquest col·lectiu.
Pla contra el sensellarisme
El pla d’abordatge del sensellarisme de l’IMSST preveu posar en marxa, la setmana que ve, tres nous pisos de transició per a persones sensesostre de Tarragona, que se sumen als dos disponibles actualment. L’any que ve està previst incorporar-ne dos més.
Un dels pisos està al barri de Bonavista i es destinarà a acollir tres persones joves sense-sostre. Un altre està al barri de Torreforta i es destinarà a acollir homes sense-sostre, i finalment el tercer està situat a Sant Pere i Sant Pau i serà per a dones sense-sostre.
Per accedir als pisos de transició, primer es treballen habilitats personals, de salut i laborals, i es valora si la persona amb suport i acompanyament dels professionals i diferents recursos pot iniciar un procés de recuperació i millora de la seva situació. Durant aquesta fase, també es fomenta la participació en accions de la comunitat.
En una segona fase, la de tractament, es deriva a la persona als diferents serveis de formació i d’inserció laboral i finalment, durant la fase d’inserció, es vincula a la persona al Servei d’Habitatge municipal, on se li dona suport en la recerca d’un recurs residencial. Aquest provés no és superior a un any.