El senat francès vota a favor d’invalidar els documents escrits en “llenguatge inclusiu”

  • Ara la proposta de llei haurà de ser aprovada per l'Assemblea francesa

VilaWeb
31.10.2023 - 15:57
Actualització: 02.11.2023 - 23:23

El senat francès ha aprovat una proposició de llei que pretén d’anul·lar la validesa de qualsevol document que faci servi l’anomenat “llenguatge inclusiu“. Per a convertir-se en llei, ara aquesta proposta haurà de ser aprovada per l’Assemblea francesa, on els partits conservadors que fins ara han donat suport a la mesura no tenen majoria absoluta.

El text ha rebut el suport de dos-cents vint-i-un senadors, mentre que vuitanta-dos han votat en contra. L’argument que fan servir els defensors de la iniciativa és que el llenguatge inclusiu constitueix un fre a la lectura i a la comprensió de textos escrits.

En un comunicat, la cambra alta ha explicat que consideren que és impossible transcriure oralment els textos que fan servir les grafies pròpies del llenguatge inclusiu i que dificulten la lectura i la pronunciació. A més, pensen que aquest llenguatge és una “amenaça per a la llengua francesa”.

La proposició de llei també vol evitar que aquest llenguatge, que empra fórmules neutres per a evitar la regla tradicional del masculí, s’apliqui en l’ensenyament. A més, també preveu de prohibir-ne l’ús en publicacions impulsades per l’estat.

Macron critica el llenguatge inclusiu

Aquesta votació s’ha fet hores després que el president francès, Emmanuel Macron, defensés les regles acadèmiques de la llengua, enfront del llenguatge inclusiu. També va demanar no deixar-se arrossegar per les modes.

Macron, que inaugurava l’anomenada Ciutat Internacional de la Llengua Francesa, una nova institució de promoció del francès, va criticar les regles del llenguatge inclusiu fent èmfasi en el fet que, en francès, el masculí també exerceix de gènere.

Prohibició en l’educació

Fa dos anys, el ministre francès d’Educació, Jean-Michel Blanquer, va publicar una circular en la qual vetava l’adopció d’aquest tipus de llenguatge en el marc dels programes d’ensenyament. En el text, Blanquer afirmava que constitueix un obstacle a la comprensió de l’escriptura i, per tant, en el procés d’aprenentatge. També destacava que els nens amb certes discapacitats o amb problemes d’aprenentatge serien especialment perjudicats per l’adopció del llenguatge inclusiu.

En aquest sentit, l’Acadèmia de la Llengua francesa es va posicionar clarament en contra del llenguatge inclusiu l’octubre del 2017, titllant-lo de “aberració”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor