“Sempre seràs un ase”: el Rector de Vallfogona, peça central del Dia Mundial de la Poesia

  • La Institució de les Lletres Catalanes commemora el quart centenari del traspàs del poeta barroc

VilaWeb

Esperança Camps Barber

20.03.2023 - 21:40
Actualització: 20.03.2023 - 21:53

La UNESCO va instituir el Dia Mundial de la Poesia l’any 1999 i el fa coincidir amb l’adveniment de la primavera. De llavors ençà, a tot el món es commemora de maneres molt diferents, però sempre celebrant els poetes i la capacitat de generar imatges i de crear mons a partir dels versos. D’ençà del 2008, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO promouen l’acció amb l’elecció d’un poeta i d’un poema. S’aprofita l’ocasió per a difondre’n l’obra i per a traduir el poema a vint-i-dues llengües, entre les quals el llatí, el filipí, l’urdú, l’àrab o el xinès. També es tradueix al Braille i a la llengua de signes.

L’autor elegit enguany és Francesc Vicent Garcia Ferrandis, conegut popularment per Rector de Vallfogona, que fa quatre-cents anys que es va morir.

Fou el primer poeta en llengua catalana que escriu a la manera dels barrocs i va ser considerat un referent de la poesia catalana fins a la Renaixença. A més, hi ha aquest tret característic de la seua personalitat que el descriu com un clergue enginyós, amb una vida peculiar. Van fer fortuna moltes històries i facècies de les quals era el protagonista. Probablement, la majoria no tenien a veure amb la seua peripècia vital.

El poema triat és “Tant si baixes la vista vers la immunda”, que fa part de l’Obra Completa [Sonets] (1984), adaptat per Josep Pedrals, i que acaba amb aquell vers provocatiu: “Sempre, fidel lector, seràs un ase.” Heus ací el sonet:

Tant si baixes la vista vers la immunda
Tant si baixes la vista vers la immunda
gruta de l’Univers, alberg de pena,
on mai no s’ha avingut la llum serena
amb les tenebres de la nit profunda,

com si mires el cel, on claror abunda,
seguint dels signes la daurada vena,
o en la gran bola de fogueres plena,
busques els fonaments on tot es funda;

tant si te’n vas cap a la terra freda,
que un pàl·lid sol amb raigs escassos mira,
o cap al camp que l’equinocci abrasa,

si entres en mar tempestuosa o queda,
o estàs en terra, assossegat o amb ira…
Sempre, fidel lector, seràs un ase.

 

La cita al CCCB

L’acte central a Barcelona es farà a dos quarts de set al Centre de Cultura Contemporània i es titula “Sempre seràs un ase”, una adaptació del darrer vers del sonet. S’hi podrà veure una instal·lació artística audiovisual de Flor Aliberti. A continuació es projectarà l’Auca del Rector de Vallfogona, vida de Francesc Vicent Garcia, de Marc Torrent i Josep Pedrals.

Hi haurà també l’espectacle de Marc Rosich, amb Oriol Genís i Berta Giraut, Epitafi de la fama del Rector de Vallfogona en boca del seu escolà i la seva majordona.

Jordi Riu, de la Fundació Catalana Síndrome de Down, i alumnes de la Xarxa Llull llegiran el sonet “Tant si baixes la vista vers la immunda”, que és el leitmotiv de la diada.

Raül Garrigasait i Maria Garganté conversaran sobre el barroc avui, i P.A.W.N. Gang interpretaran “Tant si baixes la vista vers la immunda” i rèplica a “A una monja verolosa”, un espectacle musical produït per Iced Coffeeboy.

Jaume Vidal Alcover a Palma

A Palma, Biel Mesquida llegirà el seu “Manifest del Dia Mundial de la Poesia” a les deu del matí al vestíbul de Cort. “La poesia és una de les formes més preuades de l’expressió i la identitat lingüística de la humanitat, i per donar suport a la diversitat lingüística a través de l’expressió poètica i fomentar la visibilització de les llengües minoritzades i perseguides com la nostra llengua catalana. […] Habitam en el començament d’un ‘nou ordre mundial’ en què tiranies de tota casta i en tots els llocs del món es multipliquen com patologies infeccioses, en què les poderoses forces econòmiques imposen amb estratègies perverses els seus mundialitzats esclavatges…”, proclamarà Mesquida en aquest manifest.

 

A banda de retre homenatge al Rector de Vallfogona, a Palma es recordarà Jaume Vidal Alcover, en el centenari del seu naixement.

La diada de Palma continuarà amb un recital de Pere Perelló Nomdedéu al mercat de l’Olivar, a les onze del matí. A les 12.30 la poesia tornarà al vestíbul de la casa de la ciutat amb el recital d‘Odile Arqué, Meritxell Cucurella-Jorba i Eduard Escofet. A les sis d’horabaixa, al Casal Solleric recitarà Ruth Miguel. I a les set, l’Obra Cultural Balear farà un homenatge a Antonina Canyelles, amb les poetesses Noèlia Díaz, Àngels Cardona, Aina Ferrer, Jèssica ferrer, Glòria Julià, Maria Victòria Secall, Aina Riera, Apol·lònia Serra i Laura Torres.

La celebració del Dia Mundial de la Poesia a Palma servirà de plataforma de presentació del vint-i-cinquè Festival de Poesia de la Mediterrània, que organitza Mesquida i que enguany es farà el mes d’octubre.

El Correvers de Manacor

A Manacor celebren el Correvers, amb tota una horabaixa travessada d’actes. El primer és a les 18.00 la llibreria Món de Llibres, on el poeta d’Alaior Ponç Pons llegirà el manifest. L’acompanyaran musicalment els alumnes de l’IES Mossèn Alcover. El segon acte és tres quarts més tard a la fusteria Sebastià Garba, amb Joan Adrover Duran, Margalida Brunet, Joan Antoni Cerrato i Juan Hermida. A les 19.00, a Mobles Bover, hi haurà un recital de Cati Eva Canyelles, Dolors Garcia, Helena Girauta i Antoni Riera Vives. A les 19.30, a la fusteria Toni Gelabert, recitaran els seus versos M. Magdalena Gelabert, Jaume Mesquida i Miquel Mestre. A les 19.45, a la fusteria Binimelis i Fills, recitaran Antoni Riera Font, Manel Santana i Llúcia Serra Ferre. I a les 20.00 es descobrirà la placa dedicada al poeta Bernat Nadal.

Vershivern per a començar la primavera a Menorca

A Menorca, divendres dia 24 hi haurà una nova sessió de VersHivern – Poesia a Redossa, concebut com una continuïtat de l’Illanvers que es fa cada estiu. A partir de les vuit del vespre, a la sala polivalent Albert Camus de Sant Lluís, recitaran els seus versos Anaïs Faner, Jordi Odrí, Bep Joan Casasnovas, Guillem Benejam, Laura Torres Bauzà i Àngel Terrón Homar.

Finestres plenes de poesia a Ripollet

Els alumnes de l’Oficina de Català de Ripollet escriuran poemes a les façanes de vidre del centre cultural, del mercat municipal i de la biblioteca. A banda el poeta triat per la Institució de les Lletres Catalanes, a la biblioteca es llegiran els versos de Miquel Martí i Pol, Joana Raspall, Clementina Arderiu i Pere Quart.

El Rector de Vallfogona i més poetes a Tarragona

A la biblioteca pública de Tarragona, a les dotze del migdia, es llegirà el poema de l’any en diverses llengües. També es recordaran els autors del Camp de Tarragona, dels quals hi ha alguna commemoració enguany, com ara Xavier Amorós, Jaume Vidal Alcover i Àngels Cardona. En aquest enllaç podeu trobar tots els actes prevists avui, organitzats pel Consorci per a la Normalització Lingüística.

Un recital a l’Alguer

La Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Assessorat de la Cultura del Municipi de l’Alguer, la Institució de les Lletres Catalanes i la Llibreria Il Labirinto han organitzat un recital a les 18.30 a la Torre de Sulis. A més, hi haurà un homenatge al poeta i professor Antonello Colledanchise, que fa més de cinquanta anys que escriu en català. El seu poema “Ulls que aguarden” serà llegit juntament amb “Tant si baixes la vista immunda”.

Andorra es va avançar uns quants dies

A la parròquia d’Encamp es van avançar uns quants dies a la celebració, i dijous passat van commemorar el Dia Mundial de la Poesia amb un recital a càrrec de voluntaris i aprenents de català del Servei de Política Lingüística i alumnes del Col·legi Maria Moliner. Blanca Llum Vidal i Los Fontan van presentar l’espectacle La princesa sou vós.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor