Comença la selectivitat, marcada pel TSJC i per les fortes mesures contra la covid

  • El País Valencià i les Illes faran les proves extraordinàries al juliol i Catalunya al setembre

VilaWeb

Redacció

08.06.2021 - 01:50

Setanta mil alumnes comencen avui les proves de la selectivitat, en una convocatòria marcada novament per la pandèmia de la covid-19. En línies generals es mantenen les mesures de seguretat que es van aplicar l’any passat, com ara la distància i l’ús obligatori de la màscara.

La xifra dels alumnes que s’examinen és similar a la del 2020, quan va haver-hi deu mil estudiants més, un fet que s’explica pel nombre d’aprovats històric que hi ha hagut a batxillerat. Concretament, a Catalunya es presenten 39.775 estudiants (-139), al País Valencià són 24.557 (+578) i a les Illes n’hi ha 5.214 (l’any passat eren vora 5.500). Les proves, al País Valencià i les Illes s’acaben dijous, i a Catalunya divendres.

També es manté un nombre més gran de tribunals i de seus. A Catalunya hi haurà 225 tribunals, 9 més que l’any passat i 65 més que en fa dos. Arran de la pandèmia, es van ampliar els espais a instituts i centres concertats i enguany es fa també en universitats privades, concretament la Ramon Llull i la Internacional de Catalunya. Al País Valencià es tornen a fer les proves als campus universitaris, com és habitual, i no pas en instituts i centres de batxillerat com es va fer excepcionalment, mentre que a les Illes es mantenen les 14 seus: 9 a Mallorca, 2 a Menorca i a Eivissa i 1 a Formentera.

Sobre les proves extraordinàries, al País Valencià es fan del 6 al 8 de juliol, a les Illes del 8 al 10 del mateix mes i a Catalunya són més tard: del 7 al 9 de setembre.

Polèmica arran de la decisió del TSJC

El TSJC va ordenar ahir, un dia abans de començar les proves, que el govern faciliti els enunciats dels exàmens de selectivitat també en castellà i aranès, tret dels de llengua. El tribunal accepta les mesures cautelaríssimes demanades per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya. Considera que l’elecció de la llengua dels enunciats de l’examen “no pot venir determinada per l’administració” i per això diu que també han de ser disponibles en castellà i en aranès.

La sala del TSJC justifica la decisió tot fent referència a la sentència del TC que va retallar l’estatut, perquè establia que el català no podia tenir un ús preferent. No obstant això, la consellera d’Universitats i Recerca, Gemma Geis, ha explicat que els alumnes disposen d’exàmens en les tres llengües i que manté el model actual.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor