Selectivitat 2025: què canviarà al model d’exàmens de l’any que ve?

  • Us expliquem ací les principals novetats que es volen aplicar a la selectivitat del curs vinent

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
11.06.2024 - 17:44

La selectivitat canviarà lleugerament de cara al 2025. El consell de ministres espanyol aprovarà el decret per a regular la nova selectivitat demà, en què s’hi contemplen alguns canvis. S’acabarà amb el model instaurat arran de la pandèmia, l’any 2020, en què es feien les proves més fàcils, perquè l’alumne podia elegir entre múltiples opcions i preguntes.

La nova norma pretén establir una estructura, unes característiques i uns criteris de correcció comuns, però cada territori podrà concretar com voldrà que siguin els exàmens de les PAU. Així, caldrà esperar a la decisió final de la conselleria d’educació de Catalunya, el País Valencià i les Illes, respectivament, per a veure com serà el model d’exàmens de selectivitat el juny de 2025.

A continuació, us expliquem les principals novetats que es plantegen.

Model únic i sense descartar temari

La nova selectivitat estableix un únic model d’exercicis per a cada pregunta. És a dir, tot i que es podrà elegir entre unes quantes preguntes, no es podrà descartar part del temari. D’aquesta manera, s’obligaria els alumnes a estudiar tota l’assignatura, perquè l’opcionalitat no implicarà saber-se menys temari.

Un 70% de respostes de redacció

Es donarà un pes important a les respostes de redacció. De fet, la puntuació assignada al total de preguntes o tasques de resposta oberta i semiconstruida haurà de ser de, com a mínim, el 70%. Amb tot, es tindrà en compte que l’alumnat necessitarà dedicar un temps significatiu tant a la lectura i a l’anàlisi de la possible documentació aportada (auditiva, gràfica, textual, etc), com al disseny de l’estratègia per a la resolució de les preguntes o tasques plantejades.

Criteris de correcció comuns

S’estableix també la necessitat d’idear uns criteris de correcció comuns a tot el territori. Els paràmetres que se seguiran tindran a veure amb l’adequació a l’anunciat, a coherència, la cohesió, la correcció gramatical, lèxica i ortogràfica dels textos produïts, així com la seva presentació.

Durada i matèries

Pel que fa a la durada dels exàmens, seran de 90 minuts, tal com fins ara. A més, es manté el mateix nombre de proves en funció de les matèries comunes i optatives. Hi haurà una fase obligatòria amb matèries troncals –català, castellà, llengua estrangera, història o filosofia, i l’assignatura de modalitat– i una fase voluntària amb les proves de quatre assignatures opcionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb