Les seleccions gallegues, vetades

  • Malgrat els grans resultats que acostumen a tenir els esportistes gallecs als jocs olímpics, malauradament, continuarem sense poder escoltar l’himne gallec ni veure hissada la nostra bandera

VilaWeb

Martxelo, Vicent, aquesta setmana, el PP i el PSOE han vetat que les seleccions gallegues puguin competir oficialment i internacionalment. El BNG va dur al ple del parlament la proposició no de llei de la iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per la plataforma social en defensa dels drets nacionals Vía Galega, que va rebre el suport de més de sis mil sis-centes firmes, i que va evidenciar, més d’una vegada, el menyspreu del PP cap als equips nacionals, perquè és conscient de la importància de l’esport en la construcció d’una identitat nacional.

Avui dia, quaranta-nou nacions sense estat i més territoris participen en torneigs internacionals amb total normalitat, com ara Gal·les, les illes Fèroe i Gibraltar. Però, a l’estat espanyol, les nostres seleccions –excepte en comptades excepcions, com ara el futbol gaèlic, esport en què Galícia pot competir internacionalment– tenen prohibit de representar-nos oficialment.

L’arribada del govern bipartit va propiciar que, el 2005, la selecció gallega de futbol tornés a saltar al terreny de joc. Un partit que s’havia repetit els anys següents fins que la tornada del PP a l’executiu va posar fi a aquests encontres de Nadal. En seu parlamentària, es va poder veure la línia dura d’un partit que a Galícia també actua sota les ordres d’Isabel Díaz Ayuso –on ha anat a parar aquella “moderació” venuda, en les formes, per Feijóo?– i que va mostrar, com aquell que res, les seves postures més ultres. Precisament, qui es va encarregar de defensar l’opinió del PP va ser Guadalupe Murillo, presidenta del Pontevedra, coneguda per haver requisat banderes gallegues a l’estadi de Pasarón.

El PSOE, per la seva banda, va optar per esmenar la proposició no de llei i diluir-ne la naturalesa per fer-la incompatible amb el marc normatiu que es debat a Madrid, de manera que va rebutjar l’oficialitat dels equips gallecs.

Malgrat els grans resultats que acostumen a tenir els esportistes gallecs als jocs olímpics, malauradament, continuarem sense poder escoltar l’himne gallec ni veure hissada la nostra bandera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor