La selecció catalana torna sense estrelles, però en un moment dolç del futbol femení

  • El combinat entrenat per Xavi Llorenç s'enfrontarà al Paraguai en un partit amistós solidari · El nombre de futbolistes federades ha crescut d'un 51% en tan sols quatre anys

VilaWeb
Pere Millan Roca
06.04.2024 - 21:40

Després de cinc anys d’absència, la selecció catalana femenina de futbol tornarà a jugar un partit. Serà un amistós contra el Paraguai que es jugarà avui a les dotze del migdia a l’Estadi Municipal de Futbol Palamós-Costa Brava (Baix Empordà) i s’emetrà en directe per TV3. El partit coincideix amb una data que la FIFA destina als compromisos internacionals oficials. Per aquest motiu, el combinat entrenat per Xavi Llorenç no comptarà amb les estrelles principals, com ara Alèxia Putellas, dues vegades pilota d’or, convocada amb la selecció espanyola. Per la seva banda, l’altra pilota d’or catalana, Aitana Bonmatí, és baixa per molèsties físiques

Tot i aquestes absències, la selecció catalana presentarà un equip competitiu. De les vint jugadores convocades, disset juguen a primera divisió, sigui a l’estat espanyol o a Anglaterra. El Barça hi aporta dues jugadores, Marta Torrejón i Gemma Font, i el Llevant les Planes de Sant Joan Despí (Baix Llobregat), l’altre equip català a la màxima categoria del futbol espanyol, n’aporta quatre: Berta Bou, Cristina Baudet, Laura Martínez i Irina Uribe. També destaca la presència de Leila Ouahabi, lateral esquerre del Manchester City, i Vicky Losada, migcampista del Brighton. Completen la llista Débora Garcia, Eva Llamas, Arola Aparicio (Sevilla), Emma Ramírez (Real Societat), Meritxell Martorell (SE Aem), Paola Soldevila, Fatou Kanteh, Maria Llompart (Vila-real), Zaira Flores (Eibar), Queralt Torradeflot (Europa) i Judit Pablos (Espanyol).

Tots els beneficis econòmics que s’aconsegueixin amb la venda d’entrades aniran destinats a la Fundació Oncolliga Girona. Concretament, al projecte “Guapes i valentes”, en favor de la lluita contra el càncer. Aquesta entitat sense ànim de lucre treballa d’ençà del 2004 per millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i les seves famílies. A més, també finança projectes de recerca sobre la malaltia.

Moment dolç del futbol femení

D’ençà del darrer partit de la selecció catalana femenina, l’empat 0-0 contra Xile el 21 de gener de 2019, la situació del futbol femení ha canviat molt. Sense anar més lluny, dues jugadores catalanes han estat guardonades amb la Pilota d’Or, premi que acredita la millor futbolista del món. A més, el Barça s’ha convertit en la referència mundial d’aquest esport: ha guanyat dues Lligues de Campiones, un triplet i batent dues vegades el rècord absolut d’assistència en un partit, amb 91.648 espectadors en el duel de Champions al Camp Nou contra el Wolfsburg i 91.553 contra el Reial Madrid.

Aquesta expansió de l’esport també s’ha traduït en les categories de base. El 2019, hi havia 12.547 jugadores federades a Catalunya, entre les que feien futbol i futbol sala. El 2023, la xifra ja arribava a les 18.969. Per tant, el nombre de futbolistes federades ha crescut d’un 51% en tan sols quatre anys.

A més, d’ençà d’aquesta temporada, la federació catalana permet a les noies de jugar en qualsevol categoria masculina, sense limitació d’edat. D’aquesta manera, qualsevol jove que vulgui jugar a futbol pot fer-ho, independentment de si pot accedir a un equip femení o no.

Estrena de la polèmica nova equipació

El partit entre Catalunya i el Paraguai serà l’estrena de la nova equipació, que ha aixecat polèmica perquè no respecta el disseny clàssic de la senyera i inclou cinc barres roges i quatre de grogues.

Segons que va explicar Catalunya Ràdio, el nou disseny no és un error, sinó que és conseqüència de l’acord comercial que uneix a Adidas i la Federació Catalana, que estableix que la selecció solament pot accedir a samarretes del catàleg i quan la firma alemanya va fer la proposta, no en tenia cap que s’ajustés al disseny de la senyera. Finalment, es va elegir la que s’hi assemblava més.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor