17.05.2023 - 11:52
|
Actualització: 17.05.2023 - 12:50
En una carta oberta adreçada a la presidència espanyola del Consell d’Europa, una seixantena d’organitzacions de la societat civil, espanyoles i internacionals, han reclamat una legislació robusta i respectuosa que protegeixi els drets fonamentals al nou Reglament d’Intel·ligència Artificial de la Unió Europea. En l’escrit, han expressat la seva preocupació per les deficiències de la proposta original i han alertat que la intel·ligència artificial fomenta la vigilància massiva i amplifica les desigualtats socials i els desequilibris de poder. Així mateix, han indicat que aquesta tecnologia pot suposar “una amenaça greu per als drets fonamentals i els processos democràtics”.
Sota el paraigua IA Ciutadana, les organitzacions impulsores de la missiva són Algorace, Algorights, CECU, Lafede.cat, Civio, Observatorio TAS, Institut de Drets Humans de Catalunya i Éticas.
La carta recull unes quantes preocupacions clau que s’haurien d’abordar durant les negociacions finals del Reglament d’IA. Algunes d’aquestes inclouen ampliar el llistat de sistemes d’IA prohibits que representen un “risc inacceptable” per als drets fonamentals; eliminar la discrecionalitat en el procés de classificació de sistemes d’alt risc; establir obligacions significatives de rendició de comptes i transparència pública per als usos públics i els implementadors de sistemes d’IA d’alt risc; garantir drets i mecanismes de reparació per a les persones afectades pels sistemes d’IA; assegurar que els estàndards tècnics no comprometin els drets fonamentals i promoure una participació més gran de la societat civil en el seu desenvolupament.
Per traslladar el detall d’aquestes demandes, les organitzacions sol·liciten a l’estat reunions d’alt nivell amb representants de ministeris i carteres diferents abans de l’inici de la presidència espanyola de la UE. “En aquestes trobades se sol·licitaran garanties perquè es reforcin i es protegeixin adequadament els drets fonamentals al text final del Reglament d’IA” han indicat els impulsors de la iniciativa que han dit que també treballaran per assegurar “la participació de la societat civil organitzada en la definició d’estàndards”.
L’objectiu de les entitats participants és encapçalar la resposta social a les polítiques de regulació i implementació de la intel·ligència artificial. De fet, el setembre de l’any passat ja van impulsar una altra comunicació sobre l’Agència Espanyola de Supervisió de la intel·ligència artificial per a la qual es van reunir amb la secretària de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, i van demanar la implicació de la societat civil a la futura agència.
En aquella ocasió, la carta va estar recolzada pel posicionament conjunt de 123 organitzacions de la societat civil. Es va divulgar el novembre del 2021 i es va fer arribar als eurorepresentants.