10.10.2023 - 16:30
Més de seixanta entitats s’han manifestat contra la celebració de la Copa Amèrica de vela a Barcelona el 2024 i han assegurat que les conseqüències d’un esdeveniment “elitista, opac i especulatiu” ja es noten, sobretot a Ciutat Vella i Sant Martí. “L’única cosa que aporta és misèria a la ciutat en tots els àmbits”, ha dit Esther Jorquera, portaveu de la plataforma No a la Copa Amèrica, que s’ha presentat en una compareixença de premsa. Segons han denunciat, una de les principals conseqüències del desembarcament de la Copa Amèrica és l’augment de preus de productes de primera necessitat, el sorgiment de comerços de luxes així com l’increment del lloguer i una allau d’ofertes per a comprar pisos i després llogar-los durant l’esdeveniment.
“Hi ha veïns que han rebut quinze trucades al dia perquè es venguin el seu pis”, ha exemplificat Jorquera. La plataforma també ha detectat que hi ha anuncis a portals immobiliaris es ven com un dels atractius de la compra del pis poder-lo llogar durant la competició de vela, que és la més important d’aquesta disciplina i el tercer esdeveniment esportiu amb més impacte pel país amfitrió, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol.
Les administracions públiques van anunciar a mitjans de l’any passat que la capital catalana havia estat triada per a disputar aquesta competició el 2024, després d’imposar-se a ciutats com Màlaga, Cork (Irlanda) o Yedda (Aràbia Saudita). Al llarg d’aquest temps, autoritats com l’Ajuntament de Barcelona han afirmat que aspiren a acollir més vegades aquesta competició i, així, posicionar-se en el món de la nàutica.
La plataforma ha volgut aquest dimarts rebatre els arguments d’impacte social i econòmic positiu que han defensat els governs. Així doncs, han carregat contra la cessió d’espais als equipaments esportius municipals per l’entrenament dels equips en competició en detriment de l’ús de la ciutadania. La plataforma no ha concretat de quins espais es tractaven.
Encara que les regates de la Copa Amèrica siguin d’aquí a un any, per preparar-les més de dues mil cinc-centes persones s’han d’instal·lar prèviament a Barcelona, entre els membres els equips i les seves famílies. Entre les adhesions, hi ha desenes d’associacions i sindicats d’habitatge i també entitats de l’àmbit laboral com la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i contra altres macroprojectes com Zeroport o Stop Jocs Olímpics, així com des de l’àmbit de protecció del medi ambient com Ecologistes en Acció i Aigua és vida.
Precisament, una de les crítiques que han brandat des de la plataforma és l’amenaça per l’ecosistema marí “ja malmès”. A més també han argumentat que, en tractar-se del tercer esdeveniment esportiu més gran del món en termes d’assistència, portarà milions de turistes a Barcelona, “agreujant la massificació turística ja greu a la ciutat”. D’altra banda, han qüestionat el finançament públic que rebran de cinquanta-cinc milions d’euros i també les facilitats fiscals i d’entrada al país en ser considerat un esdeveniment d’interès públic excepcional pel govern espanyol.
La plataforma té la intenció de fer mobilitzacions al carrer, però concretarà més endavant les dates. Sent conscients que les administracions han anunciat a “bombo i plateret” l’esdeveniment i que li donen total suport, el seu objectiu és “impedir una nova edició de la Copa Amèrica en aquesta ciutat i en qualsevol altre”.