08.08.2024 - 21:40
Els Jocs Olímpics de París 2024 no solament susciten debats esportius extensos, sinó que també d’ètics. El dispositiu de seguretat i vigilància basat en la intel·ligència artificial (IA) desplegat pel govern francès ha causat controvèrsia perquè part de la població considera que vulnera el dret de privadesa.
El govern francès va aprovar el 2023 la llei 2023-380, que permet a les forces d’ordre públic i els seus contractistes tecnològics a implantar vigilància gestionada per la IA abans, durant i després de la cita olímpica. Això va convertir l’estat francès en el primer de la Unió Europea a legalitzar un sistema de vigilància tan extens impulsat per IA.
En la mateixa línia, uns quants mitjans francesos també han publicat que l’oficina del primer ministre havia negociat un decret classificat que permetia al govern d’augmentar significativament les eines tradicionals de vigilància clandestina durant els jocs. Aquestes eines inclouen les intercepcions de comunicacions, la recollida de dades de geolocalització i la captura grans quantitats de dades visuals i d’àudio.
El programari basat en IA detecta fets concrets, com ara canvis de mida i moviment de la gent, la presència d’objectes abandonats, d’armes, d’un cos a terra, de fum o de flames i, fins i tot, algunes infraccions de trànsit. Detecta en temps real fets que poden semblar anecdòtics, com ara algú que deixa una motxilla en una cantonada d’un carrer ple de gent.
Tanmateix, uns quants col·lectius defensors de les llibertats civils han assenyalat que la legislació és contrària al Reglament General de Protecció de Dades de la UE. Concretament, apunten que vulnera els articles que protegeixen les dades biomètriques. Consideren que si l’objectiu de les càmeres gestionades per IA és detectar actes sospitosos en espais públics, necessàriament capturaran i analitzaran comportaments i característiques fisiològiques, com ara posicions corporals, maneres de caminar, gests i aparença.
En la mateixa línia, l’accés d’empreses privades a milers de càmeres de vídeo ja emplaçades per tot l’estat francès dóna cobertura legal a aquestes companyies per a entrenar el programari d’IA sobre els ciutadans i visitants.
Durant la celebració dels Jocs Olímpics de París, VilaWeb us ofereix cada dia una informació de caràcter social, no vinculada directament a la competició. Les podeu recuperar totes ací.