07.01.2025 - 18:10
|
Actualització: 07.01.2025 - 19:27
Les entitats que representen el sector valencià del llibre han manifestat preocupació per la possible cancel·lació, o la celebració en condicions molt disminuïdes, dels principals actes del món del llibre. Denuncien que el fet de no convocar dins el termini i en la forma escaient de les ajudes ordinàries de concurrència competitiva per al sector del llibre, per part de la Generalitat Valenciana, pot deixar el sector molt malmès. “De moment, la Conselleria de Cultura no ofereix solucions amb garanties, tot i que la normativa vigent l’obliga a donar suport i aplicar mesures de promoció del llibre i de la lectura”, han dit.
Així, aquest 2025 es troben en perill esdeveniments com ara la Fira del Llibre de València, que enguany hauria de celebrar la 60a edició, així com la de Castelló, les Places del Llibre de la Fundació FULL, la Fira de l’Edició que organitza l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), els festivals València Negra i Vociferio, les Fires del Llibre Antic i d’Ocasió organitzades pel Gremi de Llibreries d’ocasió, el Festival i Fira de la Il·lustració Baba Kamo proposat per l’Associació Valenciana de la Il·lustració (APIV), i també programes de foment de la lectura com ara Llegir en Valencià, que gestiona la Fundació Bromera pel Foment de la Lectura, o els Premis Sambori que convoca la Fundació Sambori amb Escola Valenciana.
A més a més, adverteixen que la mateixa estructura de les entitats del sector també es veu amenaçada perquè depèn, en bona part, de les ajudes cancel·lades. Entre aquestes, han quedat sense convocar les ajudes a la difusió del llibre i la lectura, de més d’un milió d’euros, i les ajudes a la participació en fires internacionals.
“L’any 2025 pot ser, doncs, l’any en què es parle de la recuperació del món del llibre i la cultura, després dels efectes devastadors de la dana, però a la vegada un desert cultural i econòmic pel que fa a la celebració dels principals esdeveniments que podrien servir d’impuls al sector”, lamenten.
Parla el sector del llibre
Juan Pedro Font de Mora, president del Gremi de Llibrers de València, destaca la Fira del Llibre com l’esdeveniment amb més volum de vendes del sector i assenyala que podria ser clau en l’any de recuperació de la gota freda. “S’hi podrien trobar llibreries que encara no han pogut obrir les portes, la qual cosa significaria un impuls definitiu per a la seua recuperació. Com es pot parlar de recuperació de les llibreries si no se celebra el principal esdeveniment anual on es venen els llibres?”, es pregunta.
La presidenta de l’AEPV, Àfrica Ramírez, assegura que la incertesa generada per la no convocatòria de les ajudes ha fet que aturen l’activitat prevista per al primer terç del 2025, entre la qual hi ha la Fira de l’Edició a la plaça de la Reina de València. “Es tracta d’una situació insostenible”, denuncia. Insta les autoritats a prendre mesures immediates per a garantir la continuïtat de les ajudes, “fonamentals per al desenvolupament del sector editorial valencià”.
Alícia Sellés, presidenta de la Fundació FULL, insisteix en l’impacte negatiu que pot tenir la cancel·lació de les Places del Llibre i recorda que és un projecte singular d’impuls i promoció de la lectura i el llibre en català, així com un projecte itinerant que vertebra el territori.
El Festival València Negra, que es fa d’ençà de fa dotze anys a València amb la presència de destacats autors internacionals, també pot veure reduïdes dràsticament les seues activitats. El director, Jordi Llobregat, assegura que es veuran obligats a reduir significativament els actes del festival. “En realitat l’hauríem de cancel·lar, cosa que no hem descartat del tot. Com pot sobreviure un festival que perd 50.000 euros en una edició davant la manca del suport que fa anys que rep? Ja hem hagut de rebutjar la presència de dos grans autors internacionals perquè no en podem assumir la despesa”, lamenta.
Rosa Mengual, directora de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, explica que la manca de finançament institucional ha afectat greument les finances de la fundació. “Davant d’aquesta situació, hem decidit ajornar l’edició dels Premis Fundació Bromera 2025, previstos pel febrer pròxim. A més, perilla la continuïtat de la campanya ‘Llegir en valencià’, essencial per donar suport a la nostra llengua i als professionals que fan possible aquesta iniciativa. Sense el suport institucional i el patrocini de la Generalitat, no només es veurà compromesa la campanya, sinó també el futur de més d’un centenar de professionals del món de la cultura, incloent escriptors, il·lustradors, correctors i empreses del sector editorial i audiovisual”, adverteix.
De la mateixa manera, des d’APIV veuen perillar la celebració de les principals activitats, com ara el Festival i Fira del Llibre Il·lustrat Baba Kamo, previst per a desembre de 2025. Però, en paraules de la gerent, Àgueda Forés, el fet més preocupant és que l’associació veu perillar la seua estructura, es poden perdre llocs de treball i, en conseqüència, la capacitat per complir les seues tasques.
Miguel Sanz, vice-president del Gremi de Llibreries d’ocasió, que organitza fires del llibre antic i d’ocasió a Alacant, Castelló de la Plana i València, destaca que en el seu cas l’encariment dels costos de les fires compromet l’assistència de llibreries d’altres ciutats, “la qual cosa empobreix l’oferta i la qualitat dels esdeveniments”.
Per a acabar, des de la Fundació Sambori, la presidenta Laura Font explica la necessitat de seguir fomentant la literatura a través de projectes com els contes del Sambori, en el qual participen artistes orals i visuals que motiven a la lectura i l’escriptura en català a través dels contes escrits per l’alumnat. “Un dels marcs més importants per portar a terme aquesta activitat són les fires i places del llibre i, per això, és fonamental no perdre el suport i les ajudes per part de la Generalitat, que ha de vetllar per la supervivència de la nostra cultura”, conclou.