El sector escènic se solidaritza amb els companys afectats per la gota freda amb la gala “Amunt el teló per València”

  • L'objectiu és ajudar econòmicament els professionals perquè puguin restablir l'activitat com més aviat millor

VilaWeb

Redacció / ACN

26.11.2024 - 10:06
Actualització: 26.11.2024 - 11:21

El sector escènic va solidaritzar-se ahir al vespre amb els companys del sector afectats per la gota freda amb la gala “Amunt el teló per València“. L’esdeveniment, que es va fer al Teatre Tívoli de Barcelona, tenia com a objectiu recaptar fons per a ajudar econòmicament els professionals afectats i facilitar que restableixin l’activitat com més aviat millor. El vice-president de l’Associació d’Empresaris de Teatre de Catalunya (ADETCA), Toni Albaladejo, va explicar en declaracions a l’ACN que el futur dels actors i les companyies perillava perquè no tenien material per a fer funcions. A més, va recordar que no podien treballar perquè els circuits existents s’havien fet malbé.

La idea de fer l’esdeveniment va néixer fa unes setmanes, quan la gota freda va colpejar amb força les comarques del centre del País Valencià. “Ens va quedar el cor encongit en veure les imatges, i encara més quan companys i amics ens van explicar que els teatres eren plens de fang i els magatzems de decorats, inundats. Anys i anys de feina a la brossa, i per això vam voler abraçar els nostres germans de les arts escèniques amb una gala solidària”, deia Albaladejo.

De fet, el vice-president d’ADETCA explicava que la retrobada va ser d’allò més emocionant, quan va veure arribar un autocar sencer d’actors, actrius i voluntaris de les zones afectades. Per això, subratllava la importància de recaptar fons per a donar-ho directament als qui ho necessiten. “Tothom ha estat molt generós, el teatre ha quedat pràcticament ple i esperem que durant el que queda de dia es facin encara més donacions per a poder-los donar una bona alegria econòmica”, afegia.

L’altra pota de l’èxit, segons Albaladejo, implica donar feina als professionals que es troben en una situació complicada. “S’han programat espectacles valencians en diferents teatres i sales catalanes, perquè estem amb ells”, celebrava.

En aquest sentit, Albaladejo assenyalava que el paper de la cultura sempre és cabdal, perquè és allò que diferencia la humanitat en els moments més complicats. “El teatre és un magnífic altaveu que fa riure, plorar, emocionar… Podem dir que som forts”.

Un acte emotiu amb grans noms de l’escena catalana

La gala va començar a les nou del vespre i va ser presentada per l’actor Santi Millán. Dirigida per Joan Arqué i amb guió de Jaume Vinyes, va durar aproximadament una hora i mitja, i va comptar amb unes quantes actuacions escèniques i musicals. Les encarregades de donar el tret de sortida van ser Sol Picó i Emma Vilarasau, que posteriorment van donar pas a la interpretació de “Crema-ho tot” del cantautor Joan Dausà i la posada en escena d’El Fang, la pluja i No s’apaguen les estrelles de la mà de Cristina Plazas i Raquel Ferri.

Una altra de les actuacions de la nit la van signar Mariona Escoda i Daniel Anglès, que van interpretar plegat una versió molt emotiva de “Amor particular”. Les germanes Clara i Ariadna Peya van oferir una proposta que combinava piano i coreografia. Julio Manrique i Josep Maria Pou van optar per pujar junts a l’escenari, amb Marta Roma al violoncel, i Manel Rosés va oferir un tast del seu circ.

Miki Núñez, Sopa de Cabra, Carme Portacelli, Judit Neddermann i la companyia La Calòrica, entre més, van protagonitzar alguns dels moments de la nit, en una gala en què es van anar intercalant vídeos i que va mantenir durant tota l’estona un to emotiu, amb aplaudiments després de cadascuna de les actuacions. Un dels més sentits van rebre’l els artistes valencians arran d’Imagina’t, una peça emotiva i reivindicativa que parlava de tot el que s’ha viscut durant les darreres setmanes al País Valencià, dels efectes de la gota freda, de la gestió de les institucions i de la feina dels voluntaris.

“Som ací perquè el teatre fa presents els absents, ara més que mai hem de tornar als escenaris per explicar les seues històries”, deien els actors, agraint l’ajuda de Catalunya entre forts aplaudiments, amb el públic de la sala dempeus. La companyia Dagoll Dagom va ser l’encarregada de posar punt final a la vesprada.

Les entrades de l’esdeveniment tenien un preu de trenta euros amb una fila zero pensada per a les persones que volguessin col·laborar. Entre les entitats adherides, hi havia representació de les arts escèniques de Catalunya i l’estat espanyol, entre més entitats culturals i empresarials.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor