Què és Se Acabó la Fiesta, el nou partit d’extrema dreta espanyola de l’eurocambra?

  • Al capdavant hi ha Alvise Pérez, un dels rostres més coneguts de l’inframon de l’extrema dreta espanyola

VilaWeb
Alvise Pérez, en una imatge d'arxiu (fotografia: EFE / Raúl Caro)
Redacció
09.06.2024 - 23:34
Actualització: 10.06.2024 - 01:28

Se Acabó la Fiesta és una agrupació d’electors d’extrema dreta espanyolista que ha irromput al Parlament Europeu. El grup ha aconseguit 3 escons i és una de les grans sorpreses d’aquesta nit.

Al capdavant de Se Acabó la Fiesta hi ha Alvise Pérez (Sevilla, 1990), un dels rostres més coneguts de l’inframon de l’extrema dreta espanyola. Ha tingut a favor la seva presència a les xarxes socials i l’onada ultra que recorre tot el continent. Ha aprofitat qualsevol plataforma per fer campanya i vendre’s com un redemptor que salvarà Espanya dels mals del socialisme, l’independentisme, la immigració i el feminisme, tot plegat embolicat amb la cortina de fum de la lluita contra la corrupció. “Era molt més reformista quan era a Ciutadans. Ara ja no sóc un reformista. Ara sóc un destructor que vol canviar el país a garrotades, a garrotades seques. I després, treure tota la merda i començar a construir de zero”, va dir fa poc.

Pérez no ha pogut participar en els debats electorals, perquè Se Acabó la Fiesta són unes sigles acabades de forjar, però les xarxes socials –especialment l’univers d’extrema dreta– fa temps que li amplifiquen el missatge. Un altre actor clau de l’extremisme en línia, Vito Quiles –conegut pels seus espectacles a la sala de premsa del congrés–, ocupa un lloc simbòlic a la llista.

Pérez té centenars de milers de seguidors a Instagram (807.000), Telegram (459.000, i 60.000 més en un xat obert), YouTube (278.000), Facebook (221.000) i TikTok (93.000). A Twitter també tenia un compte amb més de 200.000 seguidors, però l’hi van tancar perquè no parava de publicar-hi mentides i notícies falses. Tanmateix, hi ha tota mena d’usuaris amb fotografies del seu rostre que es fan ressò del contingut que publica a les altres xarxes socials.

A diferència dels partits tradicionals, Pérez ha optat per una estratègia de campanya gairebé del tot digital. No ha fet grans mítings, ni anuncis, ni cartells, de manera que les despeses han estat molt baixes. La campanya de Se Acabó la Fiesta ha estat ell mateix. Entrevistes en pòdcast i mitjans ultres, però també vídeos i missatges simples i populistes amb un objectiu clar, viralitzar-se.

D’on surt Alvise Pérez?

Pérez no apareix del no-res. És fill d’un empresari sevillà i té uns quants germans, un dels quals agent de la Guàrdia Civil. De jove va tenir un primer contacte amb la política quan va militar a Unión Progreso y Democracia (UPyD), l’artefacte espanyolista que va crear Rosa Díez després d’abandonar el PSOE. Com la vida de la formació, la seva militància va ser curta. Posteriorment, es va traslladar a Leeds (Anglaterra) i va entrar a treballar en matèria comunicativa per a l’Institut Cervantes. Durant la seva estada al Regne Unit va fer un altre canvi de jaqueta i va formar part de les joventuts dels liberal-demòcrates.

El 2017, havent tornat a Espanya, Pérez va canviar novament de partit i es va afiliar a Ciutadans. De fet, va anar un pas més enllà i el 2019 va dirigir la campanya electoral de Toni Cantó, que coneixia del seu pas per UPyD, a les eleccions a les Corts Valencianes. Després en va ser assessor, però les tensions dins les files de Ciutadans i els seus estirabots van fer que aquest influenciador ultra abandonés el vaixell d’Albert Rivera.

Amb l’armari ple de sigles mortes, Pérez encara va tenir temps d’acostar-se a Isabel Díaz Ayuso, però especialment a Santiago Abascal i Vox. A l’empara de l’extrema dreta, va trobar el seu paper de difusor de notícies falses i mentides, com la seva amiga Cristina Seguí. Sense vinculació directa i pública amb el partit, Pérez exercia de gos de presa contra els rivals polítics i mediàtics de la formació ultra. L’arribada de la pandèmia va esquerdar i esbotzar la relació. El seu canal de Telegram es va convertir en un pou sense fons per a les teories de la conspiració i els contraris als vaccins.

Durant mesos, va atacar l’ex-diputat de Vox Juan Luis Steegman, que és metge de professió i feia discursos a favor de la vaccinació. Pérez el va acusar de cobrar milers d’euros d’empreses farmacèutiques, fet que va obligar Vox a emetre un comunicat desmentint les acusacions. “Vox es querellarà contra tot aquell mitjà o persona que pretengui de difamar el Dr. Steegmann donant entenent que ha actuat de manera il·legítima en la seva activitat parlamentària”, afegia el comunicat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor