14.05.2019 - 20:39
L’organització internacional Scholars At Risk ha denunciat en un informe la persecució de la justícia espanyola contra els cinc síndics de l’1-O. ‘Scholars at Risk està preocupat per la persecució contra acadèmics en aparent represàlia pel seu acord amb relacionar-se amb insitucions públiques per a controlar processos democràtics’, diu l’informe, que repassa la cronologia des fets des de l’aprovació de la Sindicatura Electoral fins la seva dissolució.
També cita la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Així mateix, l’organització internacional adverteix que aquesta persecució judicial poden afectar la llibertat acadèmica i minar la democràcia.
Jordi Matas, Marc Marsal, Tània Verge, Josep Pagès i Marta Alsina estan acusats de desobediència i usurpació de funcions per haver acceptat l’encàrrec de vetllar per les garanties democràtiques del referèndum des de la Sindicatura Electoral, tot i que l’organisme va dissoldre’s quan el Tribunal Constitucional espanyol va suspendre’n el decret de creació. Se’ls demanen dos anys i nou mesos de presó.
Els cinc síndics han rebut el suport de diverses organitzacions internacionals relacionades amb l’àmbit del dret i de les ciències polítiques. Són l’Associació de Ciència Política del Regne Unit, l’Associació Americana de Ciència Política, l’Associació Canadenca de Ciència Política i la Societat Quebequesa de Ciència Política i Academia Equality. En total, més de quinze mil acadèmics de tot del món, als quals cal afegir la carta oberta a The Guardian, signada per més de quatre-cents acadèmics i intel·lectuals, entre els quals Noam Chomsky i Iannis Varufakis, a més del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya i de l’IEC.