L’organització internacional Scholars At Risk denuncia la persecució contra els síndics de l’1-O

  • Adverteix que aquesta persecució judicial poden afectar la llibertat acadèmica i minar la democràcia

VilaWeb

Redacció

14.05.2019 - 20:39

L’organització internacional Scholars At Risk ha denunciat en un informe la persecució de la justícia espanyola contra els cinc síndics de l’1-O. ‘Scholars at Risk està preocupat per la persecució contra acadèmics en aparent represàlia pel seu acord amb relacionar-se amb insitucions públiques per a controlar processos democràtics’, diu l’informe, que repassa la cronologia des fets des de l’aprovació de la Sindicatura Electoral fins la seva dissolució.

També cita la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Així mateix, l’organització internacional adverteix que aquesta persecució judicial poden afectar la llibertat acadèmica i minar la democràcia.

Jordi Matas, Marc Marsal, Tània Verge, Josep Pagès i Marta Alsina estan acusats de desobediència i usurpació de funcions per haver acceptat l’encàrrec de vetllar per les garanties democràtiques del referèndum des de la Sindicatura Electoral, tot i que l’organisme va dissoldre’s quan el Tribunal Constitucional espanyol va suspendre’n el decret de creació. Se’ls demanen dos anys i nou mesos de presó.

Els cinc síndics han rebut el suport de diverses organitzacions internacionals relacionades amb l’àmbit del dret i de les ciències polítiques. Són l’Associació de Ciència Política del Regne Unit, l’Associació Americana de Ciència Política, l’Associació Canadenca de Ciència Política i la Societat Quebequesa de Ciència Política i Academia Equality. En total, més de quinze mil acadèmics de tot del món, als quals cal afegir la carta oberta a The Guardian, signada per més de quatre-cents acadèmics i intel·lectuals, entre els quals Noam Chomsky i Iannis Varufakis, a més del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya i de l’IEC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor