Òscar Cid, 193 vespres seguits tocant el saxo al Mas d’Enric

  • Parlem amb l'autor de la iniciativa, que té clar que la mantindrà fins que acabi el judici

VilaWeb
Fotografia: Dolors Granero

Text

Clara Ardévol Mallol

28.01.2019 - 21:50

Cada vespre a les 19.00 sona la música d’un saxo a l’exterior de la presó del Mas d’Enric. És Òscar Cid, un aficionat a la música que porta 193 vespres seguits interpretant peces com ‘El cant dels ocells’ per a donar suport a Carme Forcadell. Cid té trenta-set anys i es defineix com un independentista de tota la vida que de petit dibuixava estelades a les carpetes de l’escola. Ara treballa en una fàbrica, però la música va ser la seva passió fins als vint anys. Una afició que ha decidit de recuperar ara per a reivindicar la llibertat dels presos polítics.

Explica que, després de passar per la presó dels Lledoners diverses vegades amb el cotxe, va pensar que a l’exterior hi faltaven mobilitzacions. ‘Era la mateixa setmana que van traslladar Carme Forcadell al Mas d’Enric, i em vaig preguntar què podia fer jo perquè no se sentís tan sola i oblidada. Com a mi la música m’anima molt, vaig decidir de tocar el saxo. Al principi sonava molt malament, però a poc a poc he anat millorant.’

Des d’un principi, Cid va tenir molt clar que, si ho feia, havia d’anar-hi cada dia. ‘Li vaig explicar la idea al meu pare i em va dir: “Recorda que el Xirinacs hi va estar tres anys i mig”, i vaig ser conscient que havia d’anar-hi cada dia’, explica. ‘Jo em considero corresponsable del seu presumpte delicte. Han fet una cosa que nosaltres hem volgut que facin, per tant sóc inductor del delicte. Com no sóc a la presó, aquest és el gra de sorra que puc aportar.’

Forcadell, molt agraïda amb la iniciativa

L’arquitectura de la presó del Mas d’Enric dificulta el fet que se senti amb nitidesa el so exterior, a no ser que es compleixin una sèrie de condicionants meteorològics específics. De totes maneres, Forcadell és molt conscient de l’existència d’aquesta iniciativa i va poder agrair-li personalment a Cid en una trobada a la presó. ‘Per a explicar la visita, jo comparo la Carme amb aquella tieta del poble que et tracta amb molt d’afecte encara que gairebé no la coneguis. Va ser molt cordial, amable i atenta. M’hi vaig sentir molt a gust’.

Cid subratlla el fet que les preses polítiques ‘estan més soles’ que els presos: ‘Mentre que als Lledoners estan tots junts i, per tant, tot el que es fa allà té més recorregut, les dones estan una al Mas d’Enric i l’altra al Puig de les Basses’. Malgrat que valora molt positivament les mobilitzacions a totes les presons, considera que les concentracions a la presó on és Carme Forcadell no han estat prou multitudinàries. ‘Aquí les concentracions només són fortes quan ve algú important o s’organitza alguna cosa gran’.

Fins que acabi el judici

Malgrat que aviat traslladaran els presos polítics a les presons de Madrid, Cid té molt clar que pensa seguir anant a tocar al Mas d’Enric fins que acabi el judici contra l’1-O. De fet, explica que de cara al judici s’està realitzant un videoclip de suport als presos. Ell ha versionat la cançó ‘You raise me up’ i l’ha titulat ‘Tu em dónes força’. Amb l’ajuda del músic Joan Reig i juntament amb La Banda del Tercer Grau –el grup de músics que a vegades l’acompanya al Mas d’Enric– i el cor Llaços Grocs, ha gravat la cançó, que també tindrà un videoclip dirigit pel director de cinema Jesús Montlleó. Així doncs, seguirà tocant ‘El cant dels ocells’ fins al dia en què els presos marxin, que començarà a tocar aquest nou tema.

Per a Cid, la música és una gran eina per a lluitar contra les injustícies de manera pacífica. ‘La música sempre calma les feres. No és un acte violent, i sí cultural i reivindicatiu. És alegre i combativa. Jo crec que hem de tocar i fer cançons alegres per anar amb la moral ben alta, no cal tocar el ‘Rèquiem’ de Mozart només perquè el moment sigui dur’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor