06.08.2023 - 12:40
Després de tres anys amb gran afluència, el pantà de Sau viu el pitjor estiu en vint anys per les empreses nàutiques que es guanyen la vida fent activitats a l’embassament, conegut per cobrir l’antic poble de Sant Romà de Sau. El campanar i l’església de l’antic nucli urbà ben visible ha sigut un reclam de l’anomenat ‘turisme de sequera’, però a l’agost el nivell de visitants es troba sota mínims. De fet, les empreses nàutiques anticipen que no podran acabar la temporada i hauran de deixar de treballar aviat perquè el nivell de l’aigua no para de baixar. “És possible que la setmana que ve o d’aquí a quinze dies no puguem navegar”, explica a l’ACN Marc Álvarez, director de l’empresa Aquaterra Club.
“Ara tenim una espasa de Dàmocles a sobre el cap que és el nivell de l’aigua, que cada dia baixa perquè ara és quan més consum hi ha. La gent es dutxa més, els hotels estan plens, s’ha de regar”, afegeix.
Ara, amb la capacitat just per sobre el 20%, es pot navegar, però, en canvi, no es permet el bany. En alguns casos, aquesta prohibició desanima les poques persones que es posen en contacte amb les empreses que ofereixen rutes amb caiac o altres esports aquàtics com pàdel surf.
La prohibició de banyar-se per la mala qualitat de l’aigua ha sigut l’estocada final a una mala temporada, que va començar més de tres mesos més tard, a mitjan juny, per culpa de la sequera que va deixar l’embassament a un mínim del 6% a l’abril.
D’altra banda, la navegació de les embarcacions no motoritzades es pot fer sota llicència i la de vaixells de motor està completament prohibida.“És una temporada realment fluixa, hem començat molt tard i la veritat és que el turisme interior que tenim aquest any és gairebé nul, molt i molt baix. L’estiu del 2020 i el 2021 van ser espectaculars, no era normal la quantitat de gent que venia, l’any passat es va normalitzar i aquest any no passa ningú”, ha explicat.
La situació que viu l’embassament que pertany al riu Ter contrasta amb l’alta afluència de visitants que va col·lapsar els accessos al pantà els dos últims estius. La sortida de la pandèmia va propiciar un repunt del turisme a la zona de la serralada de les Guilleries. De fet, les empreses nàutiques estaven acostumades a treballar amb reserves i, des del rebot postpandèmic es van acostumar a esperar els clients a la riba del pantà.
Ara, en el primer diumenge d’agost del 2023, només una de les quatre empreses estava treballant perquè per algunes companyies “no era rendible tenir una persona tot el dia esperant, portar instructors, etc”, detalla l’empresari especialitzat en esports nàutics i d’aventura. Sovint, la poca afluència de persones que volen contractar les activitats fa que les companyies no puguin cobrir les despeses de desplaçament i és habitual que derivin els clients a l’empresa que tingui més reserves.
De fet, aquest diumenge a primera hora, ha rebut la cancel·lació d’un grup de cinc persones que havia reservat i preveien esperar fins a la una per si algun dels pocs visitants volia llogar una embarcació. “És normal que hi hagi reserves que no funcionen, però aquest any en ser tan poc productiu, s’enfonsa”, ha dit Álvarez.
Les empreses com la seva sobreviuen gràcies a la diversificació de l’oferta amb activitats que complementen l’aquàtica amb senderisme, tir amb arc i diversos paquets multiaventura.