31.01.2023 - 10:55
|
Actualització: 31.01.2023 - 19:38
L’esperat pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en la resposta a les pre-judicials de Pablo Llarena ha provocat reaccions immediates, totes d’elles encara amb un punt de cautela a l’espera que es publiqui la resolució completa, però optimistes perquè amplia els supòsits en què es pot denegar una euroordre.
“Les resolucions del TJUE són per a llegir-les íntegrament… I avui és un bon dia”, ha dit Gonzalo Boye, fins fa poc advocat de Lluís Puig, sobre qui versaven les prejudicials de Llarena arran de la denegació de Bèlgica d’extradir-lo. El penalista destaca de la sentència que introdueix la sospita que en el cas dels dirigents independentistes, la competència del Tribunal Suprem els pot haver vulnerat el dret del jutge predeterminat per llei, d’acord amb la jurisprudència del TEDH.
Párrafo que hay que poner en relación con el Auto del Supremo de 23.10.2020 donde reconocen no tener norma que les atribuya la competencia… en fin https://t.co/MNQM89Mu0d
— Gonzalo Boye (@boye_g) January 31, 2023
L’advocat Benet Salellas també ha remarcat que caldrà conèixer tota l’argumentació del tribunal, però remarca que és “un pas de gegant” que s’accepti la possibilitat de denegar una euroordre quan aquesta afecti “un grup de persones objectivament identificable”. “És el que vam proposar alguns advocats a la vista pensant en el cas català, en què el sistema judicial actua de manera diferent quan ha de jutjar un grup de persones vinculades amb un moviment polític, en aquest cas l’independentisme català”, ha dit en un fil de piulets.
Venim d'una jurisprudència que deia que al·legar la vulneració de drets fonamentals per part de tribunals de dins de la UE només era possible amb vulneracions "sistèmiques" i "generalitzades" (com per exemple l'estat de les presons a Romania),
— salellas advocats (@salellasadv) January 31, 2023
en què el sistema judicial actua de manera diferent quan ha de jutjar un grup de persones vinculades amb un moviment polític, en aquest cas l'independentisme català. (Molt millor aquest concepte que el de "minoria nacional".)
— salellas advocats (@salellasadv) January 31, 2023
Ara la pilota queda a la teulada de la justícia belga, perquè haurà de motivar d'acord amb aquesta jurisprudència, però Llarena perd perquè NO aconsegueix que el TJUE digui que un tribunal de la UE no pot denegar una OED per competència del tribunal.
— salellas advocats (@salellasadv) January 31, 2023
L’advocat d’ERC, Andreu Van den Eynde, també s’ha congratulat per haver introduït aquesta excepció que contempla ara el tribunal, que és denegar una euroordre quan afecta un grup de persones identificable, un supòsit que havia denegat l’advocat general. Creu que aquest plantejament manté les esperances que els tribunals d’altres països “continuïn entenent el biaix repressiu contra el moviment independentista que tenen els tribunals espanyols”.
Ara el TJUE accepta aquest plantejament (inclús contra l'opinió de l'Advocat General, cosa complicada) que manté les esperances que els tribunals d'altres països segueixin entenent el biaix repressiu contra el moviment independentista q tenen els tribunals espanyols
— Andreu Van den Eynde (@eyndePenal) January 31, 2023
L’advocat i diputat de Junts, Jaume Alonso-Cuevillas, ha assenyalat que com era previsible, el tribunal dona arguments contradictoris que poden afavorir a unes parts o a unes altres. Per exemple, sí que reconeix a Llarena que no es pot denegar una euroordre basant-se exclusivament en el dret nacional de l’estat reclamat. Però també valora positivament que el tribunal s’obri a estudiar si es pot afectar un grup de persones concret. “Això ens porta al concepte de minoria nacional, que els advocats hem anat introduint en els darrers escrits, perquè hi ha elements suficients que hi ha una persecució cap a l’independentisme”, ha dit en declaracions a TV3.
🔴 Jaume Alonso-Cuevillas [@JACS_JaumeACS], advocat i diputat de Junts: "La sentència nega la capacitat de denegar una extradició, però fa excepcions, com el risc que no hi hagi un judici just"#ElsMatinsTV3
▶ https://t.co/iOCi5tPWDL pic.twitter.com/KUAhq8NZf8
— Els matins TV3 (@elsmatins) January 31, 2023
Una lectura similar fa la professora i investigadora sobre drets humans Neus Torbisco perquè creu que s’obre la porta a la discriminació contra els polítics independentistes catalans. Reivindica el valor de l’informe del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU, que molts van subestimar.
La reivindicació de l’informe del Grup de treball sobre les detencions arbitràries en el sentit que fa la decisió del TJUE demostra la rellevància de la litigació estratègica per defensar els drets humans a l’ONU que tanta gent va subestimar.
— Neus Torbisco-Casals🎗❄️🌨 (@casals_neus) January 31, 2023