Sapiens

  • En la senda de l'ésser humà

VilaWeb
Jordi Agustí
05.09.2017 - 05:00

Aquest número de la revista Mètode pretén fer una revisió d’algunes d’aquestes qüestions encara pendents. Un nombre d’aquestes incògnites afecten l’origen i l’evolució del gènere Homo, tema al qual està dedicada la meua contribució que obre el monogràfic. Precisament, la dificultat de definir i reconèixer noves espècies en el registre fòssil del nostre gènere és el tema que planteja Ian Tattersall en el seu article. La irrupció de la paleogenòmica en l’estudi de l’evolució humana, tema del qual s’ocupa la contribució de Carles Lalueza-Fox, ha obert noves expectatives en aquest sentit. Les investigacions al voltant del jaciment georgià de Dmanisi ocupen un lloc destacat d’aquesta problemàtica, tant en el cas de la variabilitat observada en la població homínida d’aquest jaciment, com en el cas de les condicions que van forçar la primera sortida d’Àfrica, que analitze junt al professor David Lordkipanidze.

Però l’estudi de l’evolució humana no es nodreix únicament de restes paleontològiques, sinó també de l’evidència arqueològica que s’hi associa, en forma d’utensilis lítics que ens informen sobre el comportament dels nostres avantpassats, com demostra la contribució d’Eudald Carbonell, José María Bermúdez de Castro i Robert Sala. Una contribució que posa també de manifest la rellevància de les investigacions al complex càrstic d’Atapuerca per a l’estudi de les primeres poblacions humanes d’Europa. Un monogràfic, en definitiva, que indaga en els orígens i evolució de la nostra espècie.

Llig l’article sencer a la web de Mètode.

Jordi Agustí.

Què és Mètode?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor