L’obra censurada de Santiago Sierra sobre els presos polítics arriba a Estocolm

  • És el principal reclam de la mostra 'Democracy Under Siege', una reflexió sobre vulneracions dels drets humans al món

VilaWeb

Text

Clara Ardévol Mallol

21.08.2019 - 21:50
Actualització: 22.08.2019 - 12:11

L’obra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània‘, de l’artista Santiago Sierra, arriba a Estocolm. La galeria privada Galleri Duerr obre d’avui fins al 22 de setembre l’exposició Democracy Under Siege, que tracta de vulneracions dels drets humans al món, especialment referides a la censura, al racisme o als empresonaments per motius polítics. Amb fotografies, pintures, dibuixos, performances, instal·lacions i escultures, l’exposició és una reflexió sobre les conseqüències d’aquestes vulneracions, tant en l’àmbit individual com col·lectiu.

El reclam principal de la mostra és la rèplica de l’obra de Santiago Sierra, que recull els rostres estrafets d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i una vintena de presos polítics més i que l’any passat va ser censurada a la fira Arco de Madrid. ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ s’ha convertit així en un símbol de la denúncia de l’existència de presoners polítics a l’estat espanyol i de la reivindicació de la llibertat d’expressió. Serveix, per tant, per a fer una doble denúncia. ‘Més enllà de Catalunya, l’obra de Sierra denuncia, en general, la falta de democràcia a Espanya en aquests moments’, explica David Puig Serinyà, un dels artistes que hi participen. Considera que a Suècia no tan sols no saben que aquesta obra va ser censurada, sinó que desconeixen força la qüestió catalana. ‘Aquesta exposició pot servir per a fer-los obrir els ulls. Aquí no els arriben aquestes notícies i tenen una visió molt desvirtuada de la situació. La informació que molts periodistes fan servir aquí és la de l’ambaixada i, per tant, és completament tergiversada’.

Catalunya, molt present en l’exposició

L’exposició també aplega obres d’artistes d’arreu, concretament de Maikel Dominguez, Matt Miley, Lana Stephens, Alannah Robins, Anthoni Mills, Michel Östlund, i els catalans Mireia Rocher i Serinyà. Les obres dels dos artistes catalans se centren en la repressió de l’estat espanyol contra Catalunya i la manca de llibertats.

‘La democràcia és amenaçada i enfront d’això artistes contemporanis que vivim en diverses societats reaccionem de maneres diferents’, diu Serinyà. En una de les seves peces, anomenada Paper mullat, posa, dins una bossa de plàstic que simula una prova forense, la Declaració Universal dels Drets Humans, escrita en castellà i rebregada. En una altra, hi ha els papers de la resolució del grup de treball de l’ONU que demanava la llibertat dels presos polítics, que apareixen mullats. La presentació de les peces en forma de proves forenses vol simbolitzar que la vulneració de drets fonamentals equival a un crim.

VilaWeb
VilaWeb

En una altra obra, sota les fotografies dels presos i els exiliats, l’artista hi posa tants papers adhesius com dies han passat a la presó i a l’exili cadascun. A la paret frontal, a més, hi ha penjada la resposta institucional que va donar la ministra d’Afers Estrangers sueca a una pregunta sobre la situació a Catalunya. ‘Ella va dir que confiaven en la qualitat democràtica d’Espanya i per això afegeixo el seu retrat enmig dels papers que simbolitzen els dies perduts d’exiliats i presos. Vull confrontar el silenci institucional suec amb la situació dels presos. Els polítics suecs tenen por d’Espanya, i aquest silenci fa molt de mal’, explica Serinyà.

En l’obra de Rocher Llibertat arrencada, hi apareix un diccionari català en què la pàgina que correspon al mot ‘llibertat’ és arrencada, penjada en un taulell d’anuncis i tancada. La clau que l’obriria, a més, és trencada.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

L’art com a eina de transformació social

Els organitzadors de la mostra volen reivindicar la relació entre art i política i el paper de l’art com a eina de transformació social per a visualitzar les injustícies, educar i protegir la democràcia. És per això que la mostra no s’acaba en l’exposició de les obres, sinó que també s’ha organitzat un col·loqui moderat per l’activista Julie Lindahl en què participaran l’eurodiputada sueca del Partit Verd Bodil Valero i l’activista cubana Mileyi Fougstedt. Valero segueix molt de prop la qüestió catalana, ha visitat els presos polítics i el gener del 2017 va denunciar que el govern espanyol podria boicotar la conferència de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva al Parlament Europeu. L’acte serà avui a les 18.30 a l’Embassy House, el mateix lloc on es fa l’exposició.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor