Santi Vila demana a la Caixa de Solidaritat els 216.000 euros de la seva fiança per Sixena

  • Des de l'entitat asseguren que estan 'avaluant totes les raons, tot i les pressions rebudes per atendre la petició'

VilaWeb
ACN
16.01.2020 - 14:15
Actualització: 16.01.2020 - 18:45

L’ex-conseller de Cultura Santi Vila ha demanat a la Caixa de Solidaritat la fiança imposada pel jutjat número 3 d’Osca, de 216.000 euros, per no haver lliurat a l’Aragó les 44 obres d’art de Sixena del Museu de Lleida malgrat l’ordre judicial, segons ha avançat el diari digital elMón i ha confirmat l’ACN. Lluís Puig, processat per la mateixa causa, el magistrat li demana 88.000 euros. ‘Sempre que he demanat ajuda a la Caixa de Solidaritat m’han ajudat’, afirma Puig a preguntes de l’ACN.

Segons el jutge, les fiances busquen ‘garantir les possibles responsabilitats’ que se’ls puguin imposar. El mateix jutjat d’Osca va desestimar els recursos presentats pels exconsellers en què sol·licitaven una rebaixa de la fiança imposada.

Els fets pels quals el jutge d’Osca va acordar l’obertura de judici oral contra Santi Vila i Lluís Puig tenen el seu origen en la sentència del jutjat de primera instància 1 d’Osca del 8 d’abril del 2015 en què anul·lava les compravendes de les obres fetes per la Generalitat entre el 1983 i el 1992 i pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el 1994. La mateixa sentència recollia que les peces eren propietat de l’Ordre Santjoanista del Monestir de Sixena. L’11 de juny del 2015, el mateix jutjat ordenava l’execució provisional de la sentència i requeria el trasllat “immediat” de les 44 obres. La Generalitat, però, va recórrer totes les decisions judicials i va declarar la unitat de la col·lecció, quan Vila era conseller de Cultura.

És per això que l’acusació particular, a més de per desobediència, acusa Vila d’usurpació d’atribucions judicials. La ‘desobediència’ de Vila va ser ‘intensa i agreujada’, ja que no només va ser ‘passiva’, deixant ‘d’atendre i complir els mandats judicials’, sinó que va ser ‘preponderantment activa’ i va intentar ‘obstaculitzar i posar traves’ al compliment de la sentència, recull l’escrit de l’acusació particular.

Després de conèixer-se públicament la petició de Santi Vila, la Caixa de Solidaritat ha reaccionat amb tres piulets. Diuen que estan estudiant la petició ‘tot i les pressions rebudes per atendre la petició, i som conscients que el cas és controvertit’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor