Tret de sortida a la roda de Santantonades dels Ports

  • Una desena de pobles de la comarca celebra Sant Antoni amb grans fogueres i diables

VilaWeb

Redacció

09.01.2020 - 17:00
Actualització: 11.01.2020 - 13:38

Els Ports és un dels indrets del país on la festa de Sant Antoni és més arrelada. Es fa en diversos pobles de la comarca i a tot arreu segueix un patró molt semblant, amb fogueres imponents que cremen al bell mig de la plaça mentre una mena de dimonis ballen al voltant. Així i tot, a cada lloc la Santantonada té un seguit de singularitats. Una de les més destacades és la de Forcall, que es fa el cap de setmana vinent i és declarada Bé d’Interès Cultural i de Festa d’Interès Turístic. Enguany també serà ben especial la de la Pobla de Benifassà, que el novembre proppassat va ser declarada Festa d’Interès Turístic Local. Tanmateix, als Ports, la roda de Sant Antoni és molt llarga: comprèn una desena de municipis i s’acabarà el primer cap de setmana de febrer.

Les Santantonades són una de les festes més antigues de la comarca, amb un origen que es remunta a l’edat mitjana. A la majoria d’indrets, és la principal festa de l’hivern, amb el foc purificador com a element principal. S’hi representa la llegenda de sant Antoni Abat, que explica que el diable el va temptar unes quantes vegades i al final, enfurismat perquè no cedia, va cremar la barraca on s’estava.

Més enllà de la dramatúrgia, l’element més destacat de la festa és l’escenificació. Per una banda, hi ha els dimonis, anomenats botargues, que tenen un origen incert i van vestits d’una manera molt especial. I, per una altra, el moment més espectacular de la festa és l’escena final, quan es crema la foguera. És coneguda popularment per ‘barraca’ perquè és muntada al voltant d’un arbre central i es revesteix amb brancatge verd.

També són molt populars uns certs elements de la festa, com ara les coquetes, pastes típiques farcides amb confitura de cabell d’àngel; les representacions de la vida del sant; les benediccions d’animals; i diversos balls i festes. Aquest és el calendari de les Santantonades:

la Pobla de Benifassà: de l’11 al 18 de gener;
Castellfort: 11 de gener;
Olocau del Rei: 11 i 12 de gener;
el Forcall: del 17 al 19 de gener;
Morella: del 17 al 19 de gener;
Villores: 18 de gener;
Sorita: 18 de gener;
Vilafranca: del 12 al 26 de gener;
Herbers: 24 de gener;
la Mata: del 24 al 27 de gener;
Vallibona: 25 de gener i 2 de febrer;
Palanques: 25 de gener;
Cinctorres: del 31 de gener al 2 de febrer;
la Todolellla: 14 i 15 de febrer.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor