Més de 28.000 persones han votat sobre l’autodeterminació del País Basc

  • Avui s'han fet consultes a Sant Sebastià, Irun, Zalla, Balmaseda i Alonsotegi · Sant Sebastià és la primera capital basca que fa una votació d'aquesta mena

VilaWeb

Redacció

18.11.2018 - 01:50
Actualització: 19.11.2018 - 07:55

28.684 persones han votat en les consultes sobre el futur polític del País Basc que avui s’han fet a Sant Sebastià, Irun, Zalla, Balmaseda i Alonsotegi. Són dades facilitades per la plataforma ciutadana Gure Esku Dago, que aquests darrers cinc anys ha convocat consultes populars en nombrosos municipis petits. Els organitzadors han valorat positivament una jornada ‘sense precedents’.

En total, avui 230.210 persones han pogut opinar sobre el futur polític del País Basc. Després d’aconseguir les signatures de 9.545 donostiarres que hi donen suport, Sant Sebastià ha esdevingut la primera capital basca a fer una consulta d’aquesta mena. En aquesta ciutat s’ha registrat una participació del 13%.

Preguntes diferents
La pregunta que s’ha votat a cada ciutat ha estat diferent, perquè l’ha acordada cada grup impulsor local. A Sant Sebastià, on han pogut votar 160.457 persones, la pregunta ha estat: ‘Voleu que la ciutadania basca decideixi el seu futur polític per si mateixa i lliurement?’

A Alonsotegi, on 2.493 persones tenen dret de vot, s’ha demanat si la gent volia ‘ser ciutadà d’una Euskal Herria independent’, i a Zalla, amb un cens de 7.229 persones, i Balmaseda, amb 6.596, la pregunta ha estat ‘Voleu que la ciutadania basca sigui sobirana per a decidir el seu futur polític, econòmic i cultural?’.

A Irun, que té un cens de 54.435 votants, s’ha proposat una pregunta, ‘Quin futur polític voleu per al nostre poble?’, i s’han ofert tres opcions: ‘Un estat basc sobirà i independent’; ‘un nou estatus polític dins l’estat espanyol’ o ‘l’actual comunitat autònoma basca’.

Observadors internacionals
L’organització ha convidat observadors internacionals a seguir les votacions, molts dels quals catalans, com  la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri; els diputats d’ERC al congrés espanyol Gabriel Rufián i Joan Tardà; els diputats al parlament de Junts per Catalunya Eduard Pujol i Aurora Madaula; Aina Delgado, membre del secretariat nacional de la CUP; i Jaume López, professor de ciència política de la Universitat Pompeu Fabra.

D’Escòcia, han convidat Shona McAlpine, secretària i delegada de relacions internacionals d’Independence Convention; i, de l’Argentina, l’antropòloga, investigadora i professora Julieta Gaztañaga.

Escolteu-ne ací els testimonis, recollits pel periodista del diari Berria Jon O. Urain:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor