21.08.2024 - 08:49
|
Actualització: 21.08.2024 - 12:45
Sant Pere de Torelló (Osona) es va recuperant de mica en mica de la greu pedregada que hi va caure el 2 d’agost i que va destrossar centenars de cotxes, un miler d’habitatges i 34 espais municipals. El batlle, Jordi Fàbrega, ha avançat a l’ACN que el cost econòmic dels desperfectes s’havia estimat que era de més de 50 milions d’euros i que en aquests vint dies han donat més de 600 llicències d’obres exprés. “Estem desbordats”, ha lamentat. Un dels edificis que va ser més malmès és l’escola, però el batlle confia que es podrà començar el curs amb normalitat. D’una altra banda, ha criticat que el país s’aturi durant l’agost i creu que les administracions sempre haurien de tenir gent treballant per si passa res.
Els desperfectes per la pedregada que va caure a Sant Pere de Torelló –d’uns 2.500 habitants– són molt importants i afecten gairebé 300 vehicles –principalment amb vidres trencats i danys a la carrosseria–, una trentena d’empreses, 34 espais municipals i un miler d’habitatges del nucli antic. El batlle, Jordi Fàbrega, estima que els costs econòmics dels danys s’enfilen als 50 milions d’euros, una quantitat que qualifica de molt elevada. De fet, relata que estan desbordats i que al poble hi ha un estat de nervis, angoixa i ansietat. “És una situació que costarà molts mesos de resoldre, tot està col·lapsat”, lamenta.
En aquestes tres setmanes, l’ajuntament ja ha donat més de 600 llicències d’obres exprés. Fàbrega ha explicat que eren llicències que es donaven en el mateix moment en què el ciutadà les demanava presencialment. “És com una declaració de responsabilitat”, explica. Per unificar esforços han creat una oficina d’atenció ciutadana per atendre totes les reclamacions i també ajuden a tramitar els ajuts pertinents.
El batlle recorda que també demanaran la declaració del municipi com a zona d’afectació greu (anteriorment conegut com a zona d’afectació catastròfica). Amb tot, critica que les quantitats econòmiques que es concedeixen per aquest concepte són una vergonya. A més, diu que els condicionants que posa l’estat espanyol per a accedir als ajuts són molt estrictes, atès que, per exemple, demanen estar empadronat a l’habitatge o es tenen en compte els recursos econòmics dels qui hi viuen. Fàbrega diu que ara com ara recullen la documentació de la ciutadania i que tenen temps fins al 2 de setembre per a presentar la sol·licitud.
Fàbrega també apunta que tenen algunes dificultats amb algunes companyies asseguradores. Explica que algunes han estat àgils i els veïns ja han rebut el vist-i-plau per a fer les obres, però n’hi ha unes altres que no. “Algunes companyies s’escapoleixen o tarden molt a contestar i a fer venir els pèrits. […] Hi ha gent que ha pagat tota la vida una assegurança i ara es troba sense resposta o amb un preu molt per sota del que demanen els constructors”, lamenta. Per això, diu que posen a disposició dels veïns l’oficina del consumidor de la Diputació de Barcelona, que s’encarregarà de tramitar totes les reclamacions.