Sant Pau, Vall d’Hebron i Primària impulsen l’atenció precoç de l’aneurisma aòrtic abdominal

  • Els hospitals de Sant Pau i el Vall d'Hebron de Barcelona i l'Atenció Primària han impulsat un programa pioner en l'Estat d'atenció precoç de l'aneurisma aòrtic abdominal, que és la dilatació de l'aorta infrarrenal, una patologia amb una incidència creixent per l'envelliment de la població, ha informat aquest divendres el Sant Pau en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
12.05.2017 - 14:48

BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)

Els hospitals de Sant Pau i el Vall d’Hebron de Barcelona i l’Atenció Primària han impulsat un programa pioner en l’Estat d’atenció precoç de l’aneurisma aòrtic abdominal, que és la dilatació de l’aorta infrarrenal, una patologia amb una incidència creixent per l’envelliment de la població, ha informat aquest divendres el Sant Pau en un comunicat.

Els resultats del programa, que es dirigeix a tots els homes de l’àrea d’influència del Sant Pau i a una mostra de dones que compleixen 65 anys aquest 2017, seran molt importants per determinar les característiques d’aquesta patologia en la població general i analitzar la viabilitat d’un programa poblacional de cribatge de l’aneurisma d’aorta abdominal en l’àmbit sanitari.

Aquesta malaltia afecta entre un 1,5% i un 2% de la població adulta, percentatge que s’incrementa fins al 6%-7% entre les persones de més de 60 anys i al 12% entre les de més de 80 anys, a més que un 75% dels casos no presenten símptomes i es detecten de forma causal en proves d’imatge.

El problema més greu que pot provocar la malaltia és que es trenqui l’aorta, la qual cosa causa una mortalitat de gairebé el 90%, per la qual cosa aquesta patologia és responsable d’entre l’1% i el 2% de les morts als països occidentals.

REDUIR LA MORTALITAT

Els resultats serviran per considerar la implementació d’un programa de detecció precoç de patologia abdominal a nivell estatal amb l’objectiu de reduir la mortalitat i les complicacions associades a aquesta patologia, ja que la detecció precoç pot reduir un 5% les morts.

A més, el projecte també contempla la identificació d’un grup de persones amb la mateixa edat a l’àrea d’influència de l’Hospital Vall d’Hebron, que seran avaluades i seguides a llarg termini, i la comparació entre ambdues poblacions donarà informació sobre l’impacte del programa de cribaje en salut de tota la població.

La prova de cribaje consisteix en una ecografia doppler abdominal que es realitza en els ambulatoris i a l’Hospital de Sant Pau, on també es farà el seguiment d’aquells casos que sigui necessari; es determinarà la presència o no d’aneurisma d’aorta abdominal i, en cas afirmatiu, es valoraran les dimensions i es procedirà al control i tractament d’acord amb els protocols habituals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor