Sant Pau farà un assaig clínic d’una immunoteràpia per a pacients d’un càncer de sang que no responen a altres tractaments

  • Es tracta d'un dels càncers de sang més freqüent al món

VilaWeb

ACN

10.05.2019 - 14:18
Actualització: 10.05.2019 - 15:21

L’Hospital de Sant Pau farà el primer assaig clínic dels Països Catalans sobre immunoteràpia amb un tipus especial de cèl·lules CAR-T per a pacients amb un tipus de càncer de sang, el limfoma no Hodgkin B, que ja hagin esgotat altres possibilitat terapèutiques disponibles. Es tracta d’un dels càncers de sang més freqüent al món.

Avui s’ha presentat un acord entre l’hospital la Fundació Bancària La Caixa segons el qual l’entitat destinarà dos milions d’euros a l’aplicació d’aquest tractament. Aquest acord permetrà implementar la fase 1 de l’assaig clínic al llarg del 2019 en persones afectades per la malaltia refractàries als tractaments existents.

El limfoma no Hodgkin B és una malaltia oncològica del sistema limfàtic, el qual contribueix de manera principal a formar i activar les defenses de l’organisme. En la majoria de pacients, la malaltia s’elimina després de sotmetre’s a cicles intensius de quimioteràpia i, sovint, a un trasplantament de medul·la òssia. Tot i això, hi ha poques opcions terapèutiques que es puguin oferir als pacients que recauen.

L’assaig que es farà es basa en seleccionar un tipus de limfòcits T anomenats de memòria, unes cèl·lules de l’organisme poc nombroses però extremadament eficaces. Es generen després d’una infecció primària i són les encarregades de mitjançar en la defensa de l’organisme en infeccions successives del mateix patogen. També tenen un efecte poderós contra les cèl·lules tumorals.

‘Selecciones aquests limfòcits T de memòria del mateix pacient i els dotem d’una arma perquè cada vegada que detecti una d’aquestes cèl·lules tumorals les elimini’, ha explicat el responsable clínic del projecte, el doctor Javier Briones. D’aquesta manera, “de manera perpètua, en el cos del pacient quedaria un detector i eliminador de qualsevol cèl·lula de limfoma que tornés a aparèixer”, ha afegit. Es tracta, ha conclòs, de ‘la modificació genètica dels limfòcits T del mateix pacient perquè aquests ataquin cèl·lules canceroses’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor