05.10.2024 - 16:45
|
Actualització: 05.10.2024 - 18:30
Sant Miquel del Fai ha reobert avui després de mesos de tancament a causa d’un despreniment de pedra el 9 de març, provocat per unes fortes pluges. Durant aquest període, s’han dut a terme obres de conservació de talussos i neteja de la cinglera, entre altres mesures per garantir la seguretat de l’espai. Desenes de visitants han tornat a gaudir de l’indret aquest matí. “En tenia ganes i repetiré”, ha explicat Cristina Rodríguez, una visitant de Canovelles.
Aquest espai, d’alt interès natural i patrimonial, és conegut pels seus cingles, salts d’aigua i gorgs formats per l’erosió de l’aigua sobre la roca. A partir d’avui, es pot visitar els caps de setmana i festius, i també es reprenen les visites escolars de centres de la zona.
Des de primera hora, el recinte de Sant Miquel del Fai s’ha tornat a omplir de visitants. “Hem exhaurit les entrades dels dos primers torns i el tercer pràcticament”, ha explicat a l’ACN el director del parc, Lluís Martínez. Tot i això, no els ha sorprès, ja que aquest és un espai “molt arrelat en l’imaginari” dels catalans i sempre genera interès. L’afluència màxima serà de 200 persones per torn, i l’aparcament està limitat a una norantena de places. L’accés serà gratuït, però caldrà fer reserva prèvia per gestionar la capacitat del recinte i garantir-ne la seguretat.
El despreniment d’una roca d’una tona, que va tenir lloc al març entre el Salt del Rossinyol i el Salt del Tenes, va ser el motiu pel qual es va tancar l’accés al recinte. La decisió es va prendre una hora abans que es produís l’incident, ja que hi havia indicis de possibles despreniments per les pluges contínues. No es van produir danys personals. “Hem après molt i s’han actualitzat els protocols de gestió de risc”, ha explicat Martínez, que també ha subratllat que “el tancament estarà sempre present” com a mesura preventiva per garantir la seguretat.
Durant aquests mesos s’han dut a terme diverses accions per millorar la seguretat, com ara la consolidació de roques amb malles i xarxes de triple torsió, la neteja de material solt i la reparació de la barana trencada pel despreniment. També està previst instal·lar uns sensors per monitorar el moviment de les roques en temps real.
Visitants satisfets
Entre els visitants d’avui hi havia la Cristina Rodríguez, que feia més de 15 anys que no visitava l’espai. Tot i la sequera, ha quedat sorpresa per la verdor de l’entorn. “En tenia ganes i tornaré”, ha afirmat.
Un altre visitant, en Miquel de Canovelles, ha vingut amb la seva família per fer una excursió. “Vaig veure que estava obert un altre cop”, ha explicat, destacant que “és un lloc bonic” i que tenien ganes de passejar-hi de nou.
Sant Miquel del Fai, un espai natural i patrimonial protegit
Inclòs dins la Xarxa Natura, Sant Miquel del Fai es troba entre dos municipis: Sant Quirze Safaja, al Moianès, i Bigues i Riells, al Vallès Oriental, amb accés des de Sant Feliu de Codines. El 2017, la Diputació de Barcelona va adquirir la finca de 70,5 hectàrees per convertir-la en un espai públic i garantir-ne la conservació. Entre els elements patrimonials més destacats hi ha l’església romànica de Sant Miquel, del segle X, i l’ermita de Sant Martí, del segle XII. Actualment, es pot visitar un 80% dels seus principals atractius, tot i que encara queden sectors per consolidar, com ha explicat el director del parc.
Inversions en seguretat i conservació
En els darrers dos anys s’han invertit més de 429.000 euros en treballs de manteniment, millores i prevenció de riscos geològics a la finca. Aquestes accions formen part del Pla de gestió de riscos geològics del 2022, que inclou una diagnosi de l’estat de risc de la zona.