Sant Martí, les festes del vi novell i la branca de pi als Països Catalans

  • Us oferim algunes de les festes que celebren el primer vi de l'any, a Catalunya i a les Illes, recuperant i mantenint una tradició antiga

VilaWeb
Les ampolles de vi novell dels cellers de Santa Maria del Camí, a Mallorca.

Text

Montserrat Serra

13.11.2021 - 21:50
Actualització: 13.11.2021 - 22:10

Pels volts de l’11 de novembre, diada de Sant Martí, tradicionalment, a les cases de pagès, a les cooperatives i en molts pobles vinícoles se celebrava la festa del vi novell. Poques setmanes després d’haver acabat la verema, el vi novell era el primer que es consumia de la nova anyada, un vi podríem dir-ne cru, sense temps per a reposar i, encara menys, sense temps per al pas en fusta ni criança. Un vi molt acostat al most, viu, espurnejant, fruitós, sense estructura, un vi de temporada per a consumir els mesos d’hivern, deien que fins a principi de febrer, per la Candelera.

El vi novell, coincidint amb Sant Martí, era tan arrelat al calendari popular que no mancaven les dites i refranys: “Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi”; o bé, “després de Sant Martí, castanyes i novell vi”. I també: “Després de Sant Martí, deixa l’aigua i beu el vi”, “per Sant Martí, beu del bon vi i deixa l’aigua per al molí” i “per Sant Martí es beu el bon vi”. Però durant la segona meitat del segle XX, el vi novell i la festa que l’acompanyava es va anar deixant de fer, es va anar perdent com uns altres vins i maneres de fer-los –ara pensem en el vi bullit.

Amb tot, d’uns anys ençà, de mica en mica, es torna a recuperar aquesta tradició i a comercialitzar el vi novell. La cosa que ha canviat substancialment és que, abans, el vi novell es treia de la bóta, a doll, i avui s’embotella i etiqueta per comercialitzar-o. És un vi que va tenint com més va més adeptes fidels.

L’Embutada

Precisament, la primera festa del vi novell que s’ha fet enguany, el cap de setmana passat, ha estat l’Embutada, la cinquena festa del vi novell de Tarragona. Una vintena de cellers de les comarques de Tarragona i de més territoris del Principat van oferir el seu vi novell en el si d’una festa amb un programa que anava de la degustació de productes gastronòmics del territori a actuacions musicals, dansa, poesia i fins i tot un taller de cistelleria i una mostra d’oficis relacionats amb el món del vi. Els cellers participants van ser: Bàrbara Forés, Frisach, Josep Foraster, Tanca els Ulls, Sanromà, Mas del Botó, Carlania, Celler 9+, Comalats, Nini, Un Sol Cel, Finca la Despeinada, Tuets, Enovitis, Cosmic Vinyaters, Suñer, el Solà d’Ares, la Rural, l’Apotecari i Pedrola.

I d’on ve, el nom de l’Embutada? Sembla que, antigament, quan el vi encara fermentava, les colles d’amics, de pescadors, de castellers i de jornalers anaven als cellers a tastar-lo. Demanaven un embut, que s’omplia de vi. Aquest embut tenia forma d’angle i passava de client a client, d’amic a amic, mentre es tapava l’extrem inferior del tub amb el dit. Es tractava de no ser el darrer a beure’n, perquè qui s’acabava el vi pagava la ronda.

Engalanen amb un brot de pi el carrer Llarg de Santa Maria del Camí, per a la Festa del vi novell.

Festa del Vi Novell de Santa Maria del Camí

També té molta tradició i simbologia la Festa del Vi Novell de Santa Maria del Camí, a Mallorca. Aquesta festa dóna un significat especial a les branques de pi, que, en tota la conca mediterrània, penjades davant el celler anuncien que ja s’han obert la bótes del vi novell i ja es pot tastar. I també la dita certifica que és una festa popular ben arrelada: “Allà on hi ha brot de pi, hi ha bon vi.” Una festa que pretén de reivindicar el paper de la vinya i el vi a Santa Maria, una festa multitudinària, diuen que és la festa més concorreguda de les Illes, en què participen els set cellers del municipi: Jaume de Puntiró, 7103 Petit Celler, Sebastià Pastor, Son Crespí, Ramanyà, Macià Batle i Bodega Àngel.

“Vull recalcar que, de vi novell, a Santa Maria, no se n’ha deixat de fer mai i que nosaltres no hem recuperat res, allò que hem fet és conservar la tradició, que es remunta a l’època romana”, diu Pere Calafat, del celler Jaume de Puntiró. “Abans, els vins eren en mans dels pagesos i cadascun el venia a doll pels volts de Sant Martí, però el dia que li semblava. Ara fa dinou anys, vam ajuntar-nos tots els cellers i ens vam posar d’acord per a penjar el brot de pi el mateix dia.” Així va començar la Festa del Vi Novell, que d’ençà del començament va revestir de solemnitat aquell moment. Avui, encara, els pagesos surten amb els tractors a collir els brots de pi per engalanar el carrer Llarg i la plaça de la Vila, el centre històric. Després, en un acte solemne, els cellers lliuren el primer vi novell al batlle de Santa Maria, que, al seu torn, lliura els brots de pi perquè els pengin a la porta del celler.

Ara fa un parell d’anys, l’Associació de Cellers de Santa Maria del Camí va anar encara més enllà, i es van posar d’acord per embotellar el vi novell i començar una campanya conjunta de venda, coincidint amb la festa i incorporant un segell distintiu. És per això que avui el vi novell dels cellers de Sant Maria no tan sols es pot comprar i tastar als seus cellers, sinó que ja arriba a tot arreu.

Pere Calafat també ens explica que el programa de la Festa del Vi Novell és molt complet, amb una part cultural i divulgativa i una altra estrictament festiva. S’atorguen dues distincions Brot de Pi: una a una persona del poble vinculada a la pagesia –enguany la rebrà Catalina Vidal Fiol, de can Dídol– i una altra a una persona del món de les arts, les lletres i la ciència, que s’hagi destacat per un vincle amb el vi –enguany es reconeix la feina del psiquiatre i comunicador gastronòmic Antoni Contreras Más.

Pagesos amb tractors surten a cercar els brots de pi a Santa Maria del Camí.

La Festa del Vi Novell de Santa Maria sempre es fa el darrer cap de setmana de novembre. Enguany, es farà el dissabte 27. Al matí, els cellers oferiran una jornada de portes obertes i degustació dels vins. Ara, no es farà la festa estricta, al vespre, que es fa a la plaça, amb els cellers i els restaurants, i que és multitudinària. L’any passat ja no es va fer a causa de la pandèmia i enguany, tampoc. Amb tot, es mantenen la resta d’actes culturals.

Vi Novell, en ruta

Una dotzena de cellers de diferents comarques i denominacions d’origen catalanes s’han aplegat per presentar els seus vins novells, amb la voluntat d’aconseguir una millor comercialització, difusió i visibilització. Tots els cellers són emparats per denominacions d’origen i han rebut el suport de l’INCAVI. Sota la marca Vi Novell 2021, han arribat a establiments d’arreu de Catalunya d’ençà de dijous, dia de Sant Martí. Uns dies abans, van presentar els seus vins novells en un acte al Palau Robert de Barcelona, amb la particularitat que enguany incorporen una wine truck, que a partir d’aquest cap de setmana s’instal·larà en algunes ciutats i poblacions catalanes, fins al 4 de desembre –Manresa, Llorenç del Penedès, Palafrugell, Montblanc, Torelló, Barcelona, Santa Perpètua de Mogoda i Granollers, que són les que l’han sol·licitada.

Els cellers vinculats a aquest projecte que impulsen la recuperació del vi novell són: Vinícola de Sarral (Conca de Barberà), Celler Ronadelles (Montsant), Covides (Penedès), Maset (Penedès), Carles Andreu (Conca de Barberà), Sant Josep Vins (Terra Alta), Celler Cooperatiu de la Granada (Penedès), Vins Petxina (Conca de Barberà), celler cooperatiu d’Espolla (Empordà), cooperativa del Masroig (Montsant) i Sanui (Costers del Segre). Hi ha una presència significativa de cellers cooperatius i la procedència sobretot ve de la Conca de Barberà i el Penedès.

Alguns d’aquests cellers també celebren la festa. És el cas del celler cooperatiu de la Granada del Penedès, que festeja el vi novell avui, i la Vinícola del Sarral, tot i que el 2020 no la va fer i enguany tampoc, a causa de la covid. Un celler que també fa festa, però no ara sinó al gener, coincidint amb l’oli nou, és Sant Josep Vins, de la cooperativa de Bot.

La campanya d’aquest col·lectiu es basa en el caràcter popular del vi novell, un vi senzill, per a celebrar i per a compartir. La majoria d’etiquetes d’aquests vins novells són extremades, desenfadades, plenes de color. Perquè la voluntat és arribar a un públic jove, també. “Un vi fàcil de beure, divertit i alegre”, defineix Joan Torrents, director comercial de Covides.

La ‘wine truck’ del vi novell d’alguns cellers del Principat.

Amb tot, no és un vi fàcil de fer, tal com seria raonable de pensar. Bernat Andreu, del celler Carles Andreu, ho ha explicat: “El vi novell ens estimula molt la creativitat. El 18 d’octubre, quan encara som a mitja verema, entrem el raïm negre de vinyes velles per a elaborar el vi novell. Hem d’anar rapidíssims si volem ser a les botigues el dia 11 de novembre. Ens dóna molta feina i ens fa patir. Ara, d’un punt de vista conceptual, el vi novell ens ha permès un canvi d’elaboració, amb maceració carbònica. I ens ha ajudat molt a obrir-nos. Fem un vi novell sense edició de sulfits. Ens hi atrevim perquè és un vi de consum breu, en fem poques ampolles i té presència al mercat pocs mesos. De manera que el risc és controlat.”

NaNo, la Festa del Vi Natural i Novell

I tanquem amb una iniciativa més modesta però plena d’intenció, la NaNo, Festa del Vi Natural i Novell d’Arenys de Munt, que aplega cellers del Principat que elaboren vins naturals i que també opten per recuperar el vi novell. La festa és organitzada pel celler Talcomraja d’aquesta població del Maresme. No són cellers necessàriament adscrits a cap denominació d’origen i la major part són vinculats al col·lectiu Vinyetaires Lliures. Celebren la festa al voltant de Sant Martí, que és la festa major d’hivern d’Arenys de Munt. Enguany, la faran el dissabte 20 de novembre a l’envelat dels jardins de can Jalpí. Es podran tastar els vins de Clos dels Cims, Can Buscall, la Gutina, Oriol Artigas, Bardissots, Ca Foracaime, Carlania, Parera, Tuets, Mas de la Caçadora, Castellví i Talcomraja.

Joan Munich, propietari de Talcomraja i impulsor de la festa, explica: “La nostra intenció és potenciar i donar a conèixer el vi natural i aplegar alguns cellers d’amics i coneguts; potenciar la cultura del vi i fer un vincle amb la gent jove.” La degustació de vins anirà acompanyada d’un tast de tapes de restauradors del municipi. I tancarà la festa una actuació musical.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor