Sant Jordi, una festa ciutadana que s’encara amb optimisme

  • Una diada del llibre i la rosa de transició, que recupera el carrer i se celebra de forma segura · Parlem amb els autors Irene Solà i Francesc Serés, editorials i llibreters

VilaWeb
Montserrat Serra
22.04.2021 - 21:50

Aquest 2021 recuperem la celebració de Sant Jordi, la festa grossa del llibre i de la rosa. L’any passat va quedar sepultada pel confinament, amb llibreries i floristeries tancades i es va idear una alternativa al juliol, que tampoc va acabar de funcionar. Enguany, llibreters, autors i editors encaren Sant Jordi com una festa. Perquè la diada torna al carrer, tot i que sense les aglomeracions dels darrers anys. Espais delimitats repartits per Barcelona i per les altres ciutats i pobles del país, per a tornar a fer possible el passeig entre llibres, això sí, amb unes condicions de seguretat per a evitar el contagi (recorregut d’una sola direcció, màscara, gel hidroalcohòlic…), perquè la pandèmia encara hi és. I sembla que el temps acompanya, el dia és assolellat.

El sector editorial és optimista amb les perspectives que presenta aquesta diada. Ester Pujol, responsable de l’editorial Univers del Grup Enciclopèdia Catalana, així ho manifesta: “Nosaltres encarem aquest Sant Jordi amb unes perspectives optimistes. És de transició, cap a un Sant Jordi 2022 on gaudirem d’un estat més alt de normalitat. Però, evidentment, respecte a l’any passat, que va ser inexistent, aquest Sant Jordi és una festa. És diferent, esponjat i més descentralitzat, una festa al carrer de parades, llibreries, autors. Crec que en aquest moment el sector del llibre treballa de manera forta i coordinada per superar aquest repte tan gran. Nosaltres, particularment, estem molt contents amb els llibres que oferim. Tenim llibres variats, de molta mena, i hem entomat el Sant Jordi des d’una perspectiva realista i optimista, totes dues coses alhora. Això ens farà gaudir molt de la festa.”

Una celebració terapèutica

Tal com diu Ester Pujol: “Celebrar aquest Sant Jordi amb les condicions que tenim, amb les restriccions per la situació sanitària, però celebrar-lo al carrer i sortir i fer una festa és una part de descongestió emocional molt gran. Serà com un punt d’inflexió, que coincideix cada any amb la primavera, que ens oxigenarà i ens convé molt a tots: una festa ciutadana, cívica i de gran potència emocional.”

Les expectatives d’Irene Solà i el fenomen de Canto jo i la muntanya balla

Una de les autores més buscades ben segur que serà l’escriptora Irene Solà, que amb la seva novel·la Canto jo i la muntanya balla, i malgrat els estralls de la pandèmia, ha aconseguit de ser el fenomen literari més destacat d’aquests darrers anys, amb 40.000 exemplars venuts i la traducció de l’obra a setze llengües. El llibre, premi Llibres Anagrama 2019, també ha obtingut el premi de Literatura de la Unió Europea 2020, el primer que guanya una novel·la en català. I, per arrodonir-ho, la companyia la Perla 29 n’ha fet una adaptació teatral, que es va estrenar aquest passat mes de febrer.

Irene Solà no ha viscut gaires diades del llibre. Fa quatre anys signava per primera vegada en un Sant Jordi perquè havia tret Els dics (l’Altra Editorial), guanyador del premi Documenta. Li hem demanat sobre les seves expectatives i ha explicat: “Recordo aquell Sant Jordi de fa quatre anys, el vaig viure amb molta il·lusió, perquè en aquell moment encara vivia a Anglaterra i m’havia perdut uns quants Sant Jordis i em sabia molt de greu, perquè m’estimo molt aquesta festa. I la il·lusió de fa quatre anys diria que és la mateixa que la que tinc avui per a aquest Sant Jordi, sobretot tenint en compte que l’any passat no el vam poder celebrar i ho vaig viure amb molta enyorança. De manera que aquesta diada l’encaro amb moltes ganes de trobar-me amb els lectors i amb els altres escriptors i escriptores.”

Un Sant Jordi sense turistes, apunta Francesc Serés

Un dia abans de Sant Jordi, l’escriptor Francesc Serés, autor de La casa de foc (premi Proa), es mostra molt content i amb moltes ganes de celebració: “En tinc moltes ganes, d’aquest Sant Jordi. Em fa il·lusió, perquè feia temps que no publicava i perquè serà un Sant Jordi diferent i es recordarà, perquè no serà una festivitat habitual. I és problema que el de l’any vinent sigui un Sant Jordi més normalitzat. Aquest, és clar, ens haurem de fer tests, portar màscara… Però hi ha molt bon ambient, perquè et trobes amb altres autors i editors que feia temps que no veies i tens ganes de parlar-hi i de comentar moltes coses. Finalment, em fa molta il·lusió signar a la plaça Reial, per exemple, un lloc que en una altra situació no s’hagués plantejat, i en una època on no hi ha turistes, un Sant Jordi sense turistes, serà fantàstic. Un Sant Jordi molt més de cara endins, d’ocupar més percentatge d’espai, de pensament, de temps en la vida d’una ciutat. Això a mi m’encanta. Tinc moltes ganes de trobar-me amb lectors. I estic content de publicar la novel·la en un moment tan dolç per a la literatura catalana, pel que fa a l’edició de narrativa, poesia i assaig. Som en un moment molt dolç i la veritat és que em sento content de poder-hi participar i contribuir.”

La importància de les signatures

Precisament, una de les incògnites que presentava aquest Sant Jordi era la possibilitat que els autors signessin els seus llibres. Finalment, hi ha signatures. Aquest és un dels fets que destaca l’editor de Periscopi, Aniol Rafel: “A Periscopi encarem aquesta diada amb alegria, una alegria continguda, amb il·lusió, amb ganes de tornar a fer coincidir els lectors amb els llibres, amb la literatura i amb els autors. En aquest sentit, hem prioritzat això, que els nostres autors estiguin disponibles en diverses llibreries on signaran. L’altra cosa que hem volgut prioritzar és el que protagonisme el tinguin les llibreries. Enguany, a Periscopi no hem demanat parada pròpia, sinó que comptem que els nostres llibres seran a les parades de llibreries de tot el territori. I desitgem que hi hagi novament el contacte amb autors, literatura i lectors, evidentment amb les mesures pertinents. Ho encarem amb un cert optimisme, perquè ja fa dies que tenim la sensació que els lectors van a les llibreries, avancen les compres i, per tant, la sensació és que hi ha ganes de Sant Jordi, de tenir llibres a la mà, els regals literaris. Veurem què passa, però som bastant optimistes.”

Les llibreries pronostiquen un bon Sant Jordi

Les llibreries constaten un avançament de les vendes i pronostiquen un bon Sant Jordi. Així ens ho ha explicat Lluís Morral, director de la llibreria Laie del carrer Pau Claris de Barcelona: “Tot i que no hem posat una taula a fora dimecres i dijous, perquè no hi ha prou espai, sí que constatem que hem venut molt des de divendres passat. La gent s’ha avançat a fer les compres de Sant Jordi, potser per evitar cues. Tal com han anat aquests dies previs i veient que serà un Sant Jordi amb sol, crec que serà un bon Sant Jordi. Potser no serà com el del 2019, però serà molt més bo que no ens pensàvem abans de Setmana Santa, quan es parlava d’una quarta onada de pandèmia. Sortosament, els contagis s’han estabilitzat i això també hi ha ajudat.”

Als llibreters, la por d’una quarta onada de la covid-19 just després de Setmana Santa, a les portes de Sant Jordi, i la por de quedar-se amb la llibreria plena els va condicionar i va fer que fossin més conservadors a l’hora de les compres. Per això, aquestes darreres setmanes els distribuïdors han tingut molta feina i ja es veu que d’alguns títols alguns editors hauran fet curt.

Malgrat tot, que aquest Sant Jordi sigui una festa

Tanquem amb l’estat d’ànim que transmet el llibreter Guillem Terribas, de la llibreria 22 de Girona: “Partint de la realitat que aquest Sant Jordi és atípic i, per tant, fa de mal dir com anirà, nosaltres ens hem plantejat un Sant Jordi com sempre: tenir els llibres, ser àgils i atendre la gent tan bé com puguem. Mirarem que la gent no s’acumuli, que tingui paciència. Per això muntarem taules davant la llibreria, on tindrem les darreres novetats, i també muntarem parada a la Copa, on hi haurà les llibreries, les floristeries i els autors signant. Farem que, malgrat tot, aquest Sant Jordi sigui una festa. I aquest Sant Jordi passarà i passarà bé. I l’any que ve ja serà una altra cosa. I recordeu que les llibreries venem llibres tot l’any.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor