Sant Jordi: l’enclavament utòpic que va situar Andorra al mapamundi ara fa un segle

  • El 16 de gener de 1916 es va constituir a Santa Coloma una colònia georgista

VilaWeb

Text

Martí Crespo

18.01.2016 - 22:00
Actualització: 19.01.2016 - 07:53

Del 1881 és la primera referència als arxius de The New York Times sobre Andorra: es tracta d’una breu descripció històrica de ‘la famosa vall d’Andorra […], l’única al Pirineu que manté una vida pròpia’. Amb l’excepció d’una columna el 1884 i d’un breu el 1910, el territori andorrà no va reaparèixer a les pàgines del prestigiós diari novaiorquès fins al cap de tres dècades. El 1916 s’hi va tornar a fer esment amb un gens negligible reportatge que seguia els passos de l’empresari nord-americà Fiske Warren, desplaçat a Andorra amb la il·lusió de fundar un enclavament utòpic al mig dels Pirineus.

Frederick Fiske Warren (1862-1938) va fer fortuna gràcies a la indústria paperera, però es va fer conegut sobretot per la gran defensa de la teoria de la taxa única, ideada per l’economista Henry George (1839-1897). El georgisme postulava que la gent era propietària d’allò que havia creat; en canvi, tot allò que creava la natura, i especialment la terra, pertanyia per igual a tothom. Els georgistes argumentaven, doncs, que tota renda econòmica provinent de la terra havia de correspondre a la comunitat, i no a propietaris privats.

Al voltant de la ideologia econòmica de George, que va rebre comentaris admirats de Lev Tolstoi a Winston Churchill passant per Albert Einstein, van sorgir algunes comunitats locals o enclavaments a l’Amèrica del Nord basats en la taxa única. Encara existeixen els d’Arden (Delaware) i Fairhope (Alabama), Free Acres (New Jersey), Halidon (Maine), Tahanto (Massachusetts)… Poc o molt, Warren va participar en moltes d’aquestes experiències comunitàries i, quan va tenir coneixement d’Andorra –’la república més antiga del món, quatre-cents quilòmetres quadrats de llibertat, defensada pel Pirineu com Suïssa pels Alps’, com ell mateix deia–, no va dubtar a considerar-la un lloc ideal per a posar en pràctica les teories georgistes.

És així com, després de dos viatges entre el 1913 i el 1915, va decidir de comprar uns terrenys a Santa Coloma. Eren dues hectàrees a mig camí entre Sant Julià i Andorra la Vella, on el riu Enclar desemboca al Valira. L’enclavament es va constituir legalment el 19 de gener de 1916 i va rebre el nom de Sant Jordi. Fiske ho explicava al mateix article de The New York Times: ‘He anomenat la meva àrea de taxa única a Andorra Sant Jordi per unes quantes raons. Sant Jordi és el patró dels catalans; va ser un sant que va lluitar contra dracs, i els terratinents són els dracs d’avui; i, a més, portem el cognom de Henry George.’

Tot i les grans esperances dipositades per l’empresari i emprenedor, l’Enclavament Sant Jordi no va aconseguir d’atreure ni colons nord-americans ni locals andorrans. Sols s’hi va traslladar a viure el seu soci Nikolai Popov, un rus refugiat a l’Europa occidental. El mateix any 1916 es va convocar un concurs a l’Escola d’Arquitectes de Barcelona per a la construcció d’una edificació a la colònia, guanyat per Cèsar Martinell. La Casa dels Russos, com és coneguda, és considerada la primera obra a Andorra feta per un arquitecte prestigiós, amb traces modernistes i noucentistes. I, de fet, és l’única resta que queda de l’aventura georgista al cor del Pirineu, que no va acabar d’arrencar mai malgrat les optimistes previsions inicials de Fiske: ‘Si es pot arrencar satisfactòriament la colònia de taxa única a Andorra, tindrà més possibilitats de desenvolupar-se que no en uns altres països de caràcter més cosmopolita, i servirà d’esperó per a moltes altres comunitats.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor