21.04.2022 - 21:30
Tots esperem demà un cert retorn a la normalitat de Sant Jordi. Després de dos anys de pandèmia, tot fa pensar que finalment tornarem a viure als carrers i places, amb plenitud, la festa dels llibres i les roses.
Potser plourà. Això no es pot preveure mai i fins i tot és un cert costum. Però, siga com siga, la pluja tampoc no és cap gran obstacle: fa ja molts anys que es va inventar un objecte convex, normalment de tela –encara que de vegades és de plàstic–, que, mitjançant unes barnilles que el despleguen molt hàbilment, protegeix prou bé de la pluja gràcies al fet que tota la carcassa va a parar a un mànec que podem agafar amb una certa comoditat, simplement amb una mà. En diuen paraigua i fins i tot es pot compartir, si cal.
Ni la pluja que pot caure en algunes ciutats, doncs, no hauria de ser prou impediment per a una festa que, cal tornar-ho a recordar, té el sentit de ser la festa del llibre en català. L’any passat, fins i tot en les condicions estranyes en què es va celebrar, el dia de Sant Jordi es van vendre més llibres en català que en les altres llengües, i espere que aquesta tendència continue enguany. Per a les editorials en llengua catalana Sant Jordi és mitja vida; procureu recordar-ho quan remeneu i sobretot quan trieu.
La celebració està preparada, doncs, però he de lamentar que enguany hi ha caigut al damunt una amenaça poc habitual i molt preocupant: la censura i la pressió del feixisme. Que al feixisme els llibres no li agraden ho sabem tots, però d’això a poder interferir en la celebració hi va un bon tros.
Parle sobretot de la tensió amb què se celebrarà Sant Jordi a Perpinyà, en vista de les eleccions de diumenge, en què Marine Le Pen aspira a la presidència de la República Francesa. Però parle també de Barcelona i de les amenaces dels ultres que han fet decidir el dibuixant d’El Jueves Carles Ponsí a cancel·lar les signatures que tenia previstes; i de la surrealista denúncia que Vox ha fet contra el llibre sarcàstic d’Òscar Dalmau Manual d’adoctrinament de l’escola catalana.
Vull expressar-los a tots dos la meua solidaritat i també el desig que tots vosaltres pugueu comprar lliurement tants llibres com vulgueu comprar, sense acceptar cap pressió de ningú. A voltes lluitar contra el feixisme en la nostra societat implica grans esforços o fins i tot arriscar-se. Però demà, dia de Sant Jordi a tots els Països Catalans, per a lluitar contra el feixisme només cal eixir al carrer a comprar llibres i roses, compartir la diada amb la gent que estimeu i felicitar-nos tots plegats de viure en un país capaç d’inventar una festa tan civilitzada i tan civilitzatòria com aquesta.
PS. Passada la pandèmia, dissabte recuperem el costum d’obrir les portes de la seu de la redacció de VilaWeb a Barcelona als lectors, tot el matí fins a les dues del migdia. Podreu comprar els llibres que us interessen a la Botiga i a les onze i les dotze us guiarem en una visita especial per explicar-vos fil per randa com treballem. Jo hi seré signant Fronteres, de les onze a la una; i en acabant, si ho voleu, em trobareu en aquests altres llocs de Barcelona. I al Centre Octubre de València, on hi ha l’altra seu de la redacció de VilaWeb, també podeu participar tot el dia en la celebració de Sant Jordi que organitzen els nostres companys de la llibreria Fan Set.
Més coses encara:
–Ací teniu vint activitats importants que es fan als Països Catalans per Sant Jordi.
–Ací veureu on signaran els principals autors durant el dia.
–Ací, més de tres-centes recomanacions per a triar i remenar.
–I ací, les celebracions de Sant Jordi a l’estranger: de San Francisco a Madrid i de París a Tòquio.