22.04.2021 - 21:50
|
Actualització: 23.04.2021 - 11:02
La relació entre dieta mediterrània i cultura catalana és un dels plats forts del setè Sant Jordi a Nova York, organitzat per Mary Ann Newman. El primer Sant Jordi que aquesta novaiorquesa va celebrar va ser el 23 d’abril de 1976, el dia que sortia el primer diari Avui. Ella era aleshores una jove estudiant d’un màster a la NYU a l’estat espanyol, que de mica en mica s’anava enamorant de la cultura catalana. Enguany, doncs, Newman ja ha celebrat quaranta-set diades de Sant Jordi. I les darreres set, organitzant-les a la seva ciutat natal. I les dues últimes, pandèmia obliga, en línia. Aquesta és, doncs, una història d’amor entre Mary Ann Newman i Sant Jordi, que ella va explicar en aquest llarg i interessant article de fa pocs dies, però que també es veu al bloc i al programa del Sant Jordi NYC 2021, a la pàgina plena d’actes que es poden seguir al canal de YouTube en directe.
El primer dia, dilluns 19 d’abril, per exemple, es va poder veure un debat sobre Permafrost, el llibre d’Eva Baltasar traduït a l’anglès, amb la traductora Julia Sanches i l’escriptora nord-americana Amina Cain, autora d’Indelicacy. I també una lectura del poema de Vicent Andrés Estellés “Res no m’agrada tant” (“There’s nothing I like as much”) per Carlota Subirós. (vídeo). Dimarts 20, es va poder seguir una conferència amb Max Besora i Mara Faya Lethem (vídeo) i ahir, dijous, el programa donava el protagonisme a les editorials petites, independents, que internacionalitzen la literatura catalana: Archipelago Press, Fum d’Estampa Press i Open Letter Press, establertes a Brooklyn, Vilafranca del Penedès i Rochester (vídeo). Els vídeos són llargs, de set hores o vuit, perquè agrupen tots els debats del dia. És qüestió de moure el cursor fins al debat que interessa de veure.
Brasil i Corea són països, i literatures, que també es tracten enguany, perquè la idea de Sant Jordi a Nova York és que sigui, també, uns dies en què la cultura catalana aprèn de les altres. Newman està especialment contenta de l’acte de dimecres, per exemple, “amb una sessió sobre la literatura que escrivien els americans d’origen japonès als camps de confinament durant la Segona Guerra que va ser extraordinari” (comença a 3 hores i 30 minuts d’aquest vídeo).
Però enguany tots els actes van acompanyats, també, d’un migdia sobre cuina catalana. En paraules de Mary Ann Newman, “la dieta mediterrània als Estats Units s’entén i es valora com una piràmide de menjar, però es deslliga de les arrels culturals que la sustenten”. Aquestes conferències, de mitja hora llarga, abasten del Llibre de Sent Soví a Josep Pla, i també s’hi podran veure vídeos enregistrats dels grans xefs catalans. Ferran Adrià parlant de l’oli d’oliva i Josep Roca del vi, per posar dos exemples, tot plegat amanit “amb bells textos catalans sobre el menjar, d’Eiximenis a Montserrat Abelló”. És l’intent de Newman d’explicar que dieta i cultura van lligades.
Demà, dissabte, darrer dia del festival, hi haurà la presentació de la Cantata de la llegenda de Sant Jordi, presentada per l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant de Montblanc.