23.04.2021 - 10:00
|
Actualització: 26.04.2021 - 14:30
Malgrat la pandèmia, enguany sí que es podrà celebrar la diada de Sant Jordi. Ara bé, serà molt diferent de com era habitualment. Enguany, Catalunya celebrarà una diada descentralitzada, a l’aire lliure, amb espais delimitats i que durarà uns quants dies, abans del 23 d’abril i després.
Aquests darrers mesos, la Generalitat ha treballat i consensuat un pla amb la Cambra del Llibre, que engloba el sector editorial i llibreter, amb les entitats municipalistes i amb el Departament d’Empresa en relació amb les floristeries. El pla aprovat pel Procicat ha de permetre que s’evitin les aglomeracions i es garanteixin totes les mesures de seguretat sanitàries.
Hi haurà parades al carrer?
En el cas dels municipis de més de cinc mil habitants, es podran posar parades davant les llibreries i les floristeries a partir de dimecres. A més, es permetran unes zones perimetrades a l’aire lliure i que seran exclusivament per a la diada. Aquestes zones tindran un límit de cabuda, a més de controls d’accessos, per garantir la seguretat dels visitants. A més, les parades seran exclusivament de professionals dels diferents sectors de la cadena de valor del llibre i de les floristeries. En el cas de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, també tindran un pla específic per a garantir la seguretat de tots els assistents.
Als municipis de menys de cinc mil habitants, seran els ajuntaments i les entitats els que dinamitzaran la jornada amb la venda de llibres i roses, com feien habitualment. Bona part dels municipis de Catalunya posaran parades en places i espais oberts i alguns allargaran la diada el cap de setmana del 24 i 25 d’abril. Tanmateix, la presidenta del Gremi de Llibreters ha dit que el confinament comarcal perjudicarà, sobretot, les llibreries de fora de Barcelona, principalment, de poblacions turístiques, de la costa i de la muntanya.
Horari de les parades el 23 d’abril
L’horari d’aquestes parades serà de 9.00 a 20.00. Es tancarà a les 20.00 per assegurar que tothom compleix amb el toc de queda.
On hi haurà parades a Barcelona?
En el cas de la ciutat de Barcelona, hi haurà un pla diferent. A partir de dimecres, hi hauran parades de llibres i flors davant les llibreries i floristeries de la ciutat. En conjunt, hi haurà unes quatre-centes noranta parades davant els establiments.
Al mateix temps, el 23 d’abril hi haurà onze espais públics a l’aire lliure on es podran comprar llibres i roses i aconseguir les signatures més buscades. Aquests espais seran delimitats i amb controls rigorosos d’accés i de cabuda. Hi haurà unes cent vuitanta parades de venda de llibres i roses amb trenta-un espais de signatures.
Els onze espais triats són:
—passeig de Gràcia, entre la ronda Sant Pere i el carrer d’Aragó.
—passeig Lluís Companys
—jardinets de Gràcia
—plaça Reial
—plaça de Valdivia
—plaça de la Vila
—plaça de Sarrià
—jardins Centelles del Palau Macaya
—plaça de la Universitat
—plaça d’Orfila
—espai entre la rambla del Poblenou i els carrers de Pallars, Llacuna i Pujades
Cal remarcar que, amb el confinament comarcal, es preveu que no hi hagi tanta gent que es desplaci a Barcelona per Sant Jordi, enguany.
A només deu dies de #SantJordi, les llibreries estan enllestint tots els detalls perquè sigui una bonica diada i segura.❤️
I aquest any, necessitem més que mai la vostra ajuda per fer-ho possible: si seguim aquestes petites recomanacions, serà perfecte!! 😉👏🏻
Ens ajudareu? 🙏🏻 pic.twitter.com/OfXpHstL7O
— Gremi de Llibreters de Catalunya (@Llibreterscat) April 13, 2021
Hi haurà signatures dels escriptors, com es feia tradicionalment?
Finalment, els escriptors podran fer les tradicionals signatures. Això sí, en espais diferenciats de la venda i a l’exterior. És a dir, la gent haurà de fer dues cues, una per a comprar els llibres i una altra per a aconseguir la signatura. I aquests espais no es tocaran els uns amb els altres.
Dimecres, el Gremi de Llibreters farà pública una web on es podran consultar totes les signatures que hi haurà en aquests onze espais.
Enguany sí que s’ha descartat que vinguin a Catalunya escriptors internacionals. Encara que, dilluns i dimarts s’ha dut a terme una iniciativa inèdita amb una signatura d’escriptors internacionals a distància, a través d’un braç robotitzat. Isabel Allende, Jonas Jonasson, Yuval Noah Harari, Alex Michaelides, Niklas Natt och Dag i Pierre Lemaitre són els escriptors que s’han sumat a la iniciativa per compartir la sessió amb una cinquantena de lectors.
Quins són els llibres que poden tenir més èxit aquest Sant Jordi?
En aquest especial de VilaWeb podeu trobar més de 300 propostes de les moltes que hi haurà aquests dies a les llibreries. Segons dades de Libridata, la llista dels més venuts de ficció en català l’encapçala Consumits pel foc (Proa), de Jaume Cabré. El segueixen La dona de la seva vida (Columna), de Xavier Bosch; El dia que vaig marxar (Univers), Albert Om; L’home que va viure dues vegades (Columna), de Gerard Quintana, i Tàndem (Destino), de Maria Barbal.
En no-ficció, el més venut en català és A cor obert (Columna), d’Oriol Mitjà, seguit per Paraules d’Arcadi (Angle), d’Arcadi Oliveres; Les hores greus (Símbol), de Quim Torra; L’armadura del rei (Ara Llibres), d’Albert Calatrava, Ana Pardo de Vera i Eider Hurtado, i Escrivim el futur amb tinta lila (Destino), de Carme Forcadell.
En infantil i juvenil, el més venut en català és Gràcies. Història d’un veïnat (Animallibres), de Rocio Bonilla, seguit per Sant Jordi i el drac (Combel), de Meritxell Martí i Xavier Salomó, i Sant Jordi de les galàxies (Combel), de Jaume Copons i Liliana Fortuny.